[ccpw id="136103"]

ludi / pixabay
Καθώς πλησιάζουμε προς το 2019 που είναι το έτος των επόμενων βουλευτικών εκλογών η παροχολογία από την κυβέρνηση έχει αρχίσει να χτυπάει “κόκκινο”.
Από: capital.gr
Του Κώστα Στούπα
Εκτός από το ζήτημα της αναβολής της περικοπής των συντάξεων που θα εμφανιστεί ως ακύρωση, έχουμε τις υποσχέσεις για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, τα αναδρομικά σε κατηγορίες που η κυβέρνηση εκτιμά ως σημαντικές μεταξύ του εκλογικού της ακροατηρίου.
Ενώ δημοσιονομική “βόμβα” που μπορεί να φτάσει τα 9-12 δισ. ευρώ αποτελεί η δικαστική απόφαση για την καταβολή με αναδρομική ισχύ απωλειών από παλαιότερες περικοπές σε συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση πλέον υπόσχεται ελαφρύνσεις των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ κλπ.
Καλλιεργείται ένα κλίμα που σε άλλους θυμίζει την περίοδο μετά τη ΔΕΘ του 2014 όταν στο πλαίσιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας υποσχόταν στους πάντες τα πάντα.
Σε άλλους θυμίζει την περίοδο πριν τη χρεοκοπία του 2010 όταν προεκλογικά οι δαπάνες ξέφυγαν και το έλλειμμα αποκαλύφθηκε πως ήταν πάνω από 10 μονάδες του ΑΕΠ ψηλότερα από εκεί που αναμενόταν.
Όταν υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα πολύ σύντομα κανένας δεν θα έχει τίποτα…
Λεφτά υπάρχουν
Το βασικό σενάριο παραμένει το ίδιο και περιλαμβάνεται στην φράση “λεφτά υπάρχουν”. Το σενάριο αυτό συνθέτει τη βάση του DNA του πολιτικού συστήματος της χώρας και του τρόπου που η κοινωνία αντιλαμβάνεται το συνυπάρχειν…
Πριν το 2010… λεφτά υπήρχαν αλλά ήταν δανεικά και εξαφανίστηκαν όταν οι αγορές έκλεισαν. Παρ’ όλα αυτά κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατάλαβαν πως η χώρα χρεοκόπησε αρκετούς μήνες μετά τη χρεοκοπία της. Το ίδιο και εμείς οι δημοσιογράφοι…
Το 2015 βρισκόμασταν εκτός αγορών αλλά υποτίθεται οι δανειστές θα παρακαλούσαν να μας δανείσουν.
Το Καλοκαίρι του 2015 έκλεισαν οι τράπεζες και μπήκαν capital controls αφού είχαν προλάβει να κάνουν φτερά από τις τράπεζες πάνω από 40 δισ. καταθέσεις.
Με λίγα λόγια το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 μας στοίχισε περί τα 100 δισ. ευρώ, ενώ κατά Ευρωπαίους αξιωματούχους αν λάβουμε υπόψη τη δυνητική ανάπτυξη που χάθηκε τα επόμενα χρόνια οι απώλειες μπορεί να ξεπερνούν και τα 200 δισ. δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και πως στις Ευρωεκλογές του Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, κάτι που θα φέρει σε άσχημη θέση τον κ. Μητσοτάκη.
Αν το πιστεύει πράγματι αυτό η κατάστασή του θυμίζει την άγνοια του κ. Παπανδρέου όταν είχε παραλάβει μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας και δεν το αντιλήφθηκε παρά πολλούς μήνες αργότερα.
Μάλλον όμως ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν να έχει περάσει ήδη στην αντιπολίτευση κληροδοτώντας στην επόμενη κυβέρνηση ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά καράβι.
Πιστεύει πως η αποτυχία της επόμενης κυβέρνησης και η σύγκρουσή της με το βαθύ κράτος των συντεχνιών και των ημετέρων θα του εξασφαλίσει την ταχεία επάνοδο στην εξουσία.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση είναι πως η επόμενη κρίση μετά από εκείνη του 2010 και του 2015 για την Ελλάδα μπορεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο καθώς κοινωνία και οικονομία έχουν καταπονηθεί από τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ετών.
Το 2019 δεν είναι 2015 ούτε 2010…

. .

..

. . . ..



Πηγή