[ccpw id="136103"]

«Το αφεντικό τρελάθηκε και χαρίζει τα πάντα». Οι επιγραφές που κάποτε κοσμούσαν τις βιτρίνες πέριξ της Ομόνοιας μπορεί να είναι χρήσιμες στην κυβέρνηση γιατί, όπως φαίνεται, η χώρα δεν θα πληρώσει μόνο την περίοδο του 2015 αλλά και την πτώση του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ δίνει πρώτος από όλους το σύνθημα της ανευθυνότητας. Μοιράζει παροχές και υπόσχεται προσλήψεις όταν η Ελλάδα βρίσκεται αποκλεισμένη από τις αγορές. Μία μέρα μετά τη συνέντευξη στον Alpha τα επιτόκια των δεκαετών τίτλων σκαρφάλωσαν στο 4,4% λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τις ιταλικές τράπεζες. Το δυσάρεστο για εμάς είναι ότι μόνο οι ελληνικοί τίτλοι επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Οι Ιρλανδοί δανείζονται με επιτόκιο κάτω του 1% και οι Πορτογάλοι με 1,9%.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ, αυτό δεν εμποδίζει τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι έχει γίνει ένα «μικρό θαύμα» στην οικονομία και να κηρύσσει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με παροχές χωρίς αντίκρισμα. Από την τελευταία του συνέντευξη στον Alpha προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ είναι ότι επενδύει στο σενάριο της δεξιάς παρένθεσης. Δηλαδή σε μια σύντομη διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη και στη διενέργεια νέων εκλογών στο τέλος του 2019 με όχημα την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξη μίλησε για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης μόνο με ποσοστά κοντά στο 44% με 45% βάσει του νέου εκλογικού συστήματος, που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες κάλπες. Ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές, αλλά θέλει να υποστεί ελεγχόμενη ήττα για να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο. Για το λόγο αυτό φορτώνει διαρκώς το λογαριασμό για την επόμενη κυβέρνηση, υπόσχεται προσλήψεις, τακτοποιεί σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορεί για τις συνέπειες των λόγων του.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ότι το Μαξίμου θα συνεχίσει το «παραμυθάκι» της καθαρής εξόδου. Μπορεί οι επενδύσεις φέτος να μειωθούν και η ανάπτυξη να είναι αναιμική, κάτω του 2% έναντι αρχικής εκτίμησης 2,8%, όμως στην κυβέρνηση θα προχωρήσουν το σχέδιο για διορισμούς σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η παροχολογία προκαλεί άνοδο των επιτοκίων δανεισμού αλλά οι επιπτώσεις της θα φανούν μετά τις εκλογές, όταν θα πρέπει το Δημόσιο να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες.
Η ΕΛΛΑΔΑ πλήρωσε ακριβά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας διέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, έβαλε τη χώρα ξανά στο τούνελ της ύφεσης και των Μνημονίων, διέλυσε το πιστωτικό σύστημα με το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015… Η ζημιά κυμαίνεται από 86 έως 200 δισεκατομμύρια, ανάλογα με την επιείκεια του κάθε αναλυτή.
ΤΩΡΑ Η ΧΩΡΑ θα πρέπει να προετοιμασθεί για το κόστος της πτώσης του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ. Τα «παιδιά» του Μαξίμου δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα τις καρέκλες τους. Εχοντας κάνει πολιτική καριέρα με βασικό σύνθημα «μπάχαλο όλα» και μαθημένοι από τους αγώνες στο «πεζοδρόμιο» δεν θα χαριστούν στον Μητσοτάκη. Ναρκοθετούν το πεδίο και φεύγοντας θα ελπίζουν ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα στραβοπατήσει γρήγορα. Μόνο που καμιά φορά οι πολιτικοί σχεδιασμοί διαλύονται από ένα απλό γεγονός. Και έχουν γνώση οι φύλακες…

. .

..

. . . ..



Πηγή