Πριν μερικές μέρες άκουσα ένα Έλληνα καθηγητή πανεπιστημίου, που αναρωτιόταν μήπως το πρόβλημα πλέον δεν είναι η όποια διαχείριση του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη, αλλά ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως το όλο «πακέτο» που λέγεται ελληνικό κράτος, ελληνική πραγματικότητα είναι πλέον μη διαχειρίσιμα πράγματα.
Αναδημοσίευση από: hassapis-peter.blogspot.com
ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ

Προσωπικά συμφωνώ με αυτό το ερώτημα και μάλιστα έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές και έχω γράψει κάτι που σοκάρει και δεν το δέχεται εύκολα ο αναγνώστης. Δηλαδή ότι δεν φταίνε ούτε οι πολιτικοί ως πρόσωπα, αλλά το όλο πολιτικό σύστημα κυρίως στη νομική θεσμική μορφή του.

Οι πολιτικοί, άλλοι γιατί επιδιώκουν υλοποίηση των ιδεοληψιών τους, άλλοι γιατί είναι ανθέλληνες, άλλοι γιατί εκτελούν απευθείας εντολές της οικονομικής ολιγαρχίας και άλλοι γιατί συμβιβάζονται, διαφορετικά θα τους εξοντώσουν πολιτικά οι πρώτοι, είναι αυτοί που είναι και βλέπουμε στη Βουλή.
Ενώ βρισκόμαστε ήδη εννιά χρόνια σε πτώχευση, εντούτοις παρακολουθούμε αυτές τις μέρες το ίδιο ακριβώς έργο των ρουσφετολογικών προσλήψεων στο δημόσιο. Δεν βάζουμε λοιπόν μυαλό, ούτε οι πολιτικοί, ούτε και οι πολίτες, που θα σπεύσουν κατά χιλιάδες να υποβάλουν αιτήσεις, χωρίς να σκέφτονται ή να νοιάζονται ποιοι συμπατριώτες τους φορολογούμενοι θα πληρώσουν τις αμοιβές τους. Βέβαια, οι άνεργοι καλά θα κάνουν να σπεύσουν, όμως εδώ βλέπουμε για μία ακόμα φορά, ότι “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”, (πρόσωπα και θεσμοί) και αυτό το κεφάλι θα πρέπει πολιτικά να «κοπεί».
Δυστυχώς, οι θεσμοί που έχουμε, με κεντρικό θεσμό το ίδιο το Σύνταγμα, και τους οποίους οι ίδιοι οι πιο πάνω πολιτικοί κατασκεύασαν, έχουν γίνει πλέον ένα σύμπλεγμα μη διαχειρίσμο και οδηγούν την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος σε αναπόδραστη παρακμή και τέλος.
Επομένως, όσοι ακόμα πραγματικοί Έλληνες, ανησυχούμε και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την παρακμιακή πορεία, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι οι πολιτικοί αλλά οι θεσμοί και πρώτος από όλους το ίδιο το Σύνταγμα.
Αν λοιπόν αυτοί οι θεσμοί δεν αλλάξουν, μην προσδοκούμε κάποια βελτίωση. Ποιος όμως θα τους αλλάξει; Οι πιο πάνω πολιτικοί; Δεν το βλέπω αυτό να το κάνουν οι υπάρχοντες πολιτικοί και πάντως οι προτάσεις αναθεώρησης που ακούγονται αυτές τις μέρες αποσκοπούν στο να κάνουν το σύστημα ακόμα πιο στεγανό προς την κοινωνία. Όμως, θα πρέπει δυστυχώς να το κάνουν πολιτικοί, διαφορετικά δεν γίνεται.
Γι’ αυτό είναι ανάγκη πλέον να στραφούμε σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς, όχι απλά νέους πολιτικούς στους υπάρχοντες σχηματισμούς (οι οποίοι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως για να καθιερωθούν) και να προσέξουμε πολύ καλά τι ακριβώς πρεσβεύουν, αλλά και κυρίως πως λειτουργούν εσωτερικά. Αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε να ψηφίζουμε προβεβλημένα πρόσωπα ή πολιτικούς των υπαρχόντων κομμάτων που θα μας τάξουν ρουσφέτι, δεν πρόκειται να σταματήσουμε την παρακμιακή πορεία της χώρας.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.