Καταιγισμός εξαγγελιών, συζητήσεις για νέους διορισμούς στο δημόσιο, συνεχείς υποσχέσεις για απόδοση χρημάτων. Αυτό είναι το πλαίσιο που χαρακτηρίζει τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία 24ωρα. Πρόκειται αναμφίβολα για μία προσπάθεια, την ύστατη πιθανότατα, μείωσης της δημοσκοπικής ψαλίδας που φαίνεται να χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ και που όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει στην προκήρυξη των εθνικών εκλογών.
Από: liberal.gr
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Προφανώς και η επίλυση αδικιών που προκάλεσαν τα σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απολύτως σωστή και επιβεβλημένη, δύο όμως παραμένουν τα μεγάλα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα αλλά και με υπεύθυνο τρόπο:
– Οι δεσμεύσεις αυτές θα μείνουν στα λόγια ή θα γίνουν πράξη;
– Αντέχει η ελληνική οικονομία αυτή την αυξανόμενη παροχολογία;
Δυστυχώς και στις δύο αυτές ερωτήσεις κάθε φορά η απάντηση έρχεται… κατόπιν εορτής και αφού ο λογαριασμός έχει πληρωθεί από τους πολίτες.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με μεγάλο σκεπτικισμό τις εξελίξεις. Παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το κουμπί της επιχείρησης “εκλογές” έχει πατηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου , το επικρατέστερο σενάριο για το στήσιμο της κάλπης δείχνει να είναι εκείνο της ταυτόχρονης διεξαγωγής τους με τις ευρωεκλογές.
Κανείς όμως πλέον δε φαίνεται να αποκλείει την πιθανότητα οι εκλογές να έρθουν νωρίτερα, ανάλογα με τις εκτιμήσεις που θα κυριάρχησουν στο Μαξίμου, ως προς τα δημοσκοπικά ευρήματα των επόμενων μηνών. Σε κάθε περίπτωση πάντως κανείς στην ΝΔ δεν πιστεύει ότι το “Τσοβόλα δώστα όλα” του κ.Τσίπρα θα έχει αντίκτυπο στις ήδη διαμορφωμένες τάσεις του εκλογικού σώματος.
Ορισμένοι μάλιστα υπενθυμίζουν το τί είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν όταν προεκλογικές παροχές κυβερνήσεων που είχαν φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 5 δις ευρώ δεν στάθηκαν αρκετές για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Κάτι ανάλογο λοιπόν θεωρούν ότι θα γίνει και αυτή τη φορά.
Ως κορυφαίο παράδειγμα της απόλυτης εργαλειοποίησης , την οποία θα επιχειρεί πλέον ο κ.Τσίπρας με κάθε ευκαιρία, σε κάθε ζήτημα που θα αφορά στους πολίτες θεωρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως είναι το θέμα της συμφωνίας με την εκκλησία.
“Η Κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος απλώς με έμμεσο και όχι άμεσο τρόπο όπως σήμερα. Και είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι επειδή δήθεν οι κληρικοί δεν θα πληρώνονται απευθείας από το κράτος, αλλά από την Εκκλησία με χρήματα του κράτους, ανοίγει ο δρόμος για 10.000 διορισμούς” τονίζει υψηλόβαθμος στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας μάλιστα σειρά ερωτημάτων:
-Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει η κυβέρνηση;
-Κουτόχορτο τρώνε οι πολίτες;
-Προσπαθεί να πείσει ότι επειδή θα πληρώνει διαφορετικά 10.000 ιερείς μπορεί να προσλάβει άλλους 10.000 υπαλλήλους, ενώ την ίδια ώρα έχει γονατίσει τους πάντες στους φόρους;
-Έχει ανακαλύψει κάποιο ευρώδεντρο η κυβέρνηση;
Η πραγματικότητα είναι πως με “περίτεχνο” τρόπο ο κ. Τσίπρας μετέβαλε τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών και ανακοίνωσε ότι το κράτος δε θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ. Μόνο που πριν περάσουν καν 24 ώρες, αυτή η πρόταση φαίνεται να προκαλεί μόνο προβλήματα μαζί με ερωτηματικά:
-Το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία της Ελλάδος ποιος ακριβώς θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος; ‘Η οι Μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;
-Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Το κράτος ή η εκκλησία;
-Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;
-Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα δείχνει το πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις, αναφέρουν πηγές της Πειραιώς.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών έχει ήδη αρχίσει . Ο μόνος που γνωρίζει τον ακριβή χρόνο είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως έχει το προνόμιο του αιφνιδιασμού, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.