Σε συνέντευξη στον ρ/σ “RealFM” (Ν. Χατζηνικολάου – Α. Δελατόλα), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:
Να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν κάποιοι να τζογάρουν πολιτικά πάνω στο θέμα της δολοφονίας Κατσίφα και από τις δύο πλευρές των συνόρων

Η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ύστερα από τη δολοφονία Κατσίφα, ήταν άστοχη και σε αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα, ως το πιο παλιό, πιο ισχυρό και πιο πλούσιο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στα Βαλκάνια, πρέπει να πρωτοστατεί ώστε τέτοια θλιβερά περιστατικά να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα.
Αυτό που προέχει τώρα είναι να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν κάποιοι να τζογάρουν πολιτικά πάνω στο θέμα και από τις δύο πλευρές των συνόρων, πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, και να εξασφαλιστεί η ενεργή ελληνική συμμετοχή στη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες βρέθηκε νεκρός ο Κ. Κατσίφας.
Προφανώς ο άνθρωπος αυτός είχε ακραίες απόψεις, προφανώς είχε καλάσνικοφ και πυροβολούσε. Όλοι όσοι στην Αθήνα ή στα Τίρανα είναι εναντίον της βίας, από όπου κι αν προέρχεται, αλλά και εναντίον της ένοπλης πάλης, ως μεθόδου για την επίτευξη πολιτικών στόχων, δεν πρέπει να ηρωοποιούν τον Κ. Κατσίφα.
Ωστόσο, για την ελληνική πολιτεία και κοινωνία είναι πρώτης προτεραιότητας δύο πράγματα: Πρώτον, να διαλευκανθεί πλήρως το αν μπορούσε ο Κατσίφας να εξουδετερωθεί, χωρίς να σκοτωθεί. Δεύτερον, να μην πυροδοτήσει αυτό το πινγκπονγκ της οξύτητας και των δηλώσεων την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών και της ζωής της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Η ιστορία διδάσκει ότι πολλές φορές τέτοια επεισόδια γίνονται μοχλός για εθνικιστικούς κύκλους, προκειμένου να υπονομευτούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και έχουν ήδη πάρα πολλά προβλήματα οι ομοεθνείς μας εκεί, που αφορούν στα περιουσιακά, στο εκπαιδευτικό και πολλά άλλα.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.