Η κυβέρνηση Τσίπρα για την αυτοπροστασία της, εν όψει μάλιστα και της αναμενόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Τουρκία, μετέτρεψε τα τρία προεδρικά διατάγματα για την μερική επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. σε… κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου αυτό να χαθεί στον χρόνο!
Αναδημοσίευση από: pronews.gr

Κύρα Αδάμ

Η μετατροπή του Προεδρικού Διατάγματος σε… νομοσχέδιο ήρθε, αφού το Στέιτ Ντηπάρτεντ υπενθύμισε απλώς ότι «οι δύο χώρες έχουν διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων» και κυρίως μετά την τουρκική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία «δεν μπορεί να ανεχθεί οποιοδήποτε βήμα το οποίο δεν βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν παρακείμενες ακτές…» επαναφέροντάς στο προσκήνιο «την απειλή πολέμου» αν η Ελλάδα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατα της στο Αιγαίο.
Έτσι ο κ Τσίπρας θα συναντηθεί το προσεχές διάστημα με τον κ Ερντογάν, (όπως έχει ήδη δεσμευθεί στις διμερείς συναντήσει στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο και στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο), με δύο θηλιές στο λαιμό του , που του φόρεσε ο ίδιος ο απελθών ΥΠΕΞ.
Η πρώτη και πιο σφιχτή θηλιά που πέρασε ο απελθών ΥΠΕΞ στον διάδοχο του, ΥΠΕΞ- πρωθυπουργό, δεν είναι μόνον η επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12νμ. Είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο απελθών ΥΠΕΞ και οι φίλοι – συνεργάτες του (από τα παλιά) επέλεξαν τη μεθοδολογία καθορισμού γραμμών βάσεων για τον υπολογισμό των 12 ν.μ. και της υφαλοκρηπίδας.
Η μεθοδολογία καθορισμού των γραμμών βάσης που επέλεξε ο κ Κοτζιάς και ανακοίνωσε στον ΠΘ συμπίπτει επακριβώς με την τουρκική μεθοδολογία, για την οποία διέκοψε με το μαχαίρι ο τότε πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής το 1978 τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, δεδομένου ότι με την τουρκική μέθοδο -που ασπάστηκε τώρα ο πρώην ΥΠΕΞ – τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας εκτείνοντο 18 νμ στο Αιγαίο δυτικά, φτάνοντας κοντά στον Αγ Ευστράτιο.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ευρέως στην κυβέρνηση Σημίτη από τον τότε ΑΝΥΠΕΞ καθηγητή Ν Ροζάκη, αλλά δεν προχώρησε. Η ίδια πρόταση επανήλθε κατά την περίοδο του Γ Παπανδρέου, με τη συμμετοχή και του συμβούλου- τότε -Ν Κοτζιά, για να σερβιριστεί τώρα ως καινοτόμος πρόταση της κυβέρνησης «πρώτης φοράς αριστεράς».
Η δεύτερη θηλιά που φόρεσε ο απελθών ΥΠΕΞ στον πρωθυπουργό πριν την επικείμενη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο είναι η έμμεση ελληνική παραδοχή της τουρκικής πάγιας θέσης ότι το Αιγαίο αποτελεί μία περιοχή ειδικού καθεστώτος, γι’ αυτό ακριβώς και στα Προεδρικά Διατάγματα Κοτζιά η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων «θα γίνει τμηματικά», δηλαδή αυστηρά δυτικά του 25ου μεμεσιμβρινού, προκειμένου να μην ενοχληθεί η Τουρκία.
Αυτός είναι ο δεύτερος σοβαρός – πέραν των γραμμών βάσης- λόγος για τον οποίο οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε αποφάσισαν την μερική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχές εκτός Αιγαίου. Όμως την υπέρβαση αυτής της εθνικής γραμμής την κατάπιε αμάσητη ο πρωθυπουργός Α Τσίπρας προτού καν περάσει τον μανδύα του ΥΠΕΞ και υπαναχωρήσει από τα επικίνδυνα Προεδρικά Διατάγματα Κοτζιά.
Η εξέλιξη αυτή όμως επιτρέπει τώρα στην Άγκυρα – πράγμα που το κάνει- να ζητά αυτή, από την Ελλάδα, να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων ανάμεσα σε χώρες με παρακείμενες ακτές και μάλιστα με την «ελληνοκτόνο» τουρκική μεθοδολογία των γραμμών βάσης, που τώρα αποδέχεται η Αθήνα.
Είναι άξιο περιέργειας πως ο κ Τσίπρας θα αντικρούσει μια τέτοια πιθανή πρόταση Ερντογάν κατά την προσεχή συνάντηση τους, ώστε να μην οδηγηθεί σταδιακά αλλά σταθερά στη συνολική διαπραγμάτευση πέραν της υφαλοκρηπίδας για το Αιγαίο, με την σταθερή τουρκική θέση- μοιρασιά «μισά – μισά».
Η τρίτη θηλιά την οποία έχει περάσει στο λαιμό του κ. Τσίπρα ο απελθών ΥΠΕΞ και αρχηγός του «ΠΡΑΤΤΩ» είναι η «ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ» στην προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, την οποία η Τουρκία έχει καταλάβει σε μόνιμη βάση όλο το 2018.
Η Άγκυρα με μόνιμες ασκήσεις από τον Εβρο μέχρι τα Καστελόριζο( Μεγίστη) καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία ( δηλαδή καπακώνει ελληνική κυριαρχία των 6 ν.μ.) σε πέντε νησιά (Λήμνος Σαμοθράκη Αντιψαρα Ρόδος Μεγίστη) και σε 19 βραχονησίδες , παραβιάζοντας ωμά τη Συνθήκη της Λωζάνης και την Σύμβαση του ΙCAO. Με αποτέλεσμα να κονταίνει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο κατά 4,46% σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών.
Η παρακαταθήκη που αφήνει στον Τσίπρα ο απελθών ΥΠΕΞ, που ισχυρίζεται ότι θα αυξήσει με τα 12νμ την ελληνική κυριαρχία φαίνεται στον σχετικό χάρτη.
Η Άγκυρα με 8 ασκήσεις καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στο σύνολο του Αν Αιγαίου.
Η επέκταση στα 12μ των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο, Σαρωνικό Παγασητικό δεν προσφέρει κανένα όφελος στην Ελλάδα, εκτός από την πλασματική προβολή του απελθόντος ΥΠΕΞ.
 

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.