Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την κατανομή των φορολογικών βαρών είναι συγκλονιστικά. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα φτωχότερα νοικοκυριά υπέστησαν τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της διόγκωσης των έμμεσων φόρων.
Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr
Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η Ελλάδα διατηρεί τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά την έμμεση φορολογία, που ως γνωστόν πλήττει ευθέως τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ .υς ειδικούς φόρους κατανάλωσης που έχουν γίνει από το 2015 και μετά είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή αλλά και της καταστροφικής διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη, που έφερε τα νέα μνημόνια.
Η έμμεση φορολογία καλύπτει ήδη το 17,3% του ΑΕΠ, ποσοστό ρεκόρ στην Ε.Ε., ενώ η διαφορά με την άμεση φορολογία ξεπερνά τις 7 ποσοστιαίες μονάδες. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι έμμεσοι φόροι πληρώνονται αμέσως με την κατανάλωση και προτίμησαν να τους αυξήσουν από το να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή.
Ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24%, χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες όπως τρόφιμα και εστίαση πέρασαν από το 13% στον υψηλό συντελεστή, ενώ οι ειδικοί φόροι σε καύσιμα, τηλεπικοινωνίες, τσιγάρα και καφέ «φούσκωσαν» περαιτέρω μειώνοντας το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα.
Στις αρχές του 2015 ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι το Δημόσιο θα εισέπραττε πάνω από 1,5 δισ. ετησίως από το κυνήγι των μεγάλων φοροφυγάδων. Στην πράξη όμως δεν έγινε τίποτε ενώ εδώ και ένα χρόνο οι περιβόητες «λίστες» έχουν αχρηστευθεί μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων.
Τα πειράματα Τσίπρα στην οικονομία όπως και την επιλογή του να διογκώσει το κομματικό κράτος αυξάνοντας το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο κατά 1,5 δισ. τα πλήρωσαν οι ασθενέστεροι ενώ δεν υπήρξε βελτίωση στις κοινωνικές παροχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που δημοσίευσε η Καθημερινή, μόλις το 0,6% του ΑΕΠ διατίθεται για την προστασία των ανέργων όταν η Φινλανδία απορροφά το 2,1%. Γενικώς έχουμε φόρους σκανδιναβικών χωρών χωρίς τις παροχές τους. Τα χρήματα από τους φόρους διοχετεύονται για τη συντήρηση των γραφειοκρατικών μηχανισμών και την εξυπηρέτηση των αναγκών του πελατειακού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση του επιδόματος θέρμανσης και ο περιορισμός των δικαιούχων, παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό καταγράφονται θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη που είχε το κυβερνών κόμμα από τους πολίτες στις λαϊκές γειτονιές. Στην τετραετία αυτή η κυβέρνηση δεν διέψευσε απλώς τις προσδοκίες των οικονομικά ασθενέστερων για λιγότερη λιτότητα αλλά ταυτόχρονα φόρτωσε στους πολλούς τα βάρη της αποτυχίας της στην οικονομία. Και αυτό θα το πληρώσει στις επόμενες κάλπες.
Οι προπηλακισμοί ως καθημερινότητα
Η ελληνική κοινωνία έχει βρεθεί στα όρια της πλήρους κατάπτωσης. Οι πράξεις βίας και ανομίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας δηλητηριάζοντας τον δημόσιο βίο, καταστρέφοντας περιουσίες, απειλώντας ακόμη και ζωές. Αυτόκλητοι δικαστές αναλαμβάνουν να αποδώσουν δικαιοσύνη σπάζοντας και λεηλατώντας δημόσια κτίρια ή και τρομοκρατώντας όποιον θεωρούν αντίπαλό τους.
Τυφλές αντιπαραθέσεις, που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν θανατηφόρα επεισόδια. Ηδη όμως η ζημιά έχει γίνει. Η ατιμωρησία ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις βίας αποθρασύνει τους γνωστούς άγνωστους δράστες που κλιμακώνουν την παράνομη συμπεριφορά τους. Η κυβέρνηση που επί χρόνια «χάιδευε αυτιά» αδυνατεί να επιβληθεί στους μπαχαλάκηδες που θέλουν να μετατρέψουν την κοινωνία σε μία ζούγκλα. Ολες οι υγιείς δυνάμεις πρέπει να αντιδράσουν και να ζητήσουν την εφαρμογή των νόμων πριν η κατάσταση φτάσει στα άκρα. Και σε κάθε περίπτωση δεν είναι λύση η αυτοδικία, που απλώς βάζει νερό στον μύλο του φασισμού.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.