[ccpw id="136103"]

Η μεγάλη νίκη που πέτυχε ο Ζόραν Ζάεφ, έστω και μέσα σε ένα κλίμα εκβιασμών, απειλών, καταγγελιών για απίστευτες περιπτώσεις δωροδοκίας κι ενός παρασκηνίου που ασφαλώς δεν τιμά καμιά δημοκρατική χώρα, αλλάζει το σκηνικό.
Από: crashonline.gr
 
Πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που ήθελε για να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα και η άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στη συμφωνία των Πρεσπών, έφερνε πιο κοντά τις εκλογές.
Τελικά χθες ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας πέτυχε την πρώτη νίκη από τις τρεις που χρειάζεται. Υπενθυμίζεται ότι, για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες.
Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Το προτεινόμενο κείμενο πρέπει να κατατεθεί εντός 15 ημερών. Η τρίτη ψηφοφορία, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Αν το χρονοδιάγραμμα είναι αυτό τότε στα μέσα Ιανουαρίου η ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει τα πάντα, θα έχει κάνει τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν και θα μπορεί να ξεκινήσει την πορεία της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο της Ελλάδας και την «καυτή πατάτα» θα την κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Χθες ο Πάνος Καμμένος ήταν πολύ στεναχωρημένος καθώς δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη. Πόνταρε όλα του τα λεφτά στο ότι δεν θα προχωρήσει η σκοπιανή βουλή την έγκριση της συμφωνίας. Ετσι, εν μέσω χειμώνα η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τη συμφωνία από τα Σκόπια και θα πρέπει να προχωρήσει η ίδια στην κύρωσή της.
Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι χθεσινές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Μήπως θέλει να γυρίσει το παιχνίδι;
Ο Τσίπρας επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν σε ένα χρόνο. Και ίσως να έχει δίκιο μιας και θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στη θέση του, μιας και γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να νικήσει στις εκλογές. Όμως, αν συνδυαστεί η περίπτωση του Μακεδονικού, που θα κρατήσει 3 με 4 μήνες ακόμη μέχρι να γίνει νόμος και στην Ελλάδα, με την υπόθεση των συντάξεων, τότε ίσως να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «Τα Νέα», το σκληρό ΔΝΤ συμφώνησε για να μην περικοπούν οι συντάξεις, κάτι που το ανακοίνωσε πρόσφατα η Λαγκάρντ στον Ευκλ. Τσακαλώτο.
Ισως θα βόλευε το Μαξίμου να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο ώστε να έχει ως κεντρικό «αφήγημα» τη μη περικοπή των συντάξεων. Από την άλλη να ρίξει στην επόμενη κυβέρνηση το βάρος που έπεται της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκτιμούν κάποιοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να πάει το συντομότερο σε εκλογές ότι μπορεί να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.
Σχετικά
Η διγλωσσία της Αθήνας! Ο Τσίπρας συγχαίρει τον Ζάεφ – Ο…
20 Oct, 2018
Τα Σκόπια απάντησαν στον Καμμένο για τις καταγγελλίες!…
20 Oct, 2018
Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι είναι καλύτερες οι κάλπες στο τέλος της τετραετίας ώστε να δοθεί χρόνος για την εφαρμογή φιλολαϊκών μέτρων. Αλλά και να κλείσει η πληγή που άφησε η συμφωνία για το «Μακεδονικό».
Το μπαλάκι βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο. Στον νέο…ΥΠΕΞ Αλέξη Τσίπρα που ορκίζεται σήμερα. Θα πρέπει το συντομότερο να πάρει τις οριστικές αποφάσεις, αν θα πάει δηλαδή σε εκλογές την άνοιξη ή θα εξαντλήσει την τετραετία. Βεβαίως θα πρέπει να αποφασίσει αν έχει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται.
Ο Ζάεφ βγάζει, εκτός απροόπτου το βάρος από πάνω του. Ισως όταν κλείσει η διαδικασία να πάει σε εκλογές ώστε να ισχυροποιηθεί σε μια νέα βουλή.
Ο Τσίπρας είναι άγνωστο τι κερδίζει. Μπορεί χθες να πανηγύριζε, όμως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση. Και παρά τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού, ο Καμμένος εκνευρίστηκε κι αποδέχθηκε κατηγορίες στα Σκόπια για χρηματισμό. Τα «καπέλα» που φορά συνεχίζονται, προσβάλλοντας και την κυβέρνηση και τη χώρα.
Έτσι το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε στιγμές απείρου κάλλους καθώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ κομματικής γραμμής και διάσωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αναπόφευκτα θα δούμε ένα από τα τρία σενάρια.
Το πρώτο σενάριο προκειμένου να σωθεί εκλογικά ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα είναι αποχώρηση από την κυβέρνηση χωρίς όμως να διαταραχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Το δεύτερο σενάριο είναι ο κ. Καμμένος να άρει τη εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές.
Το τρίτο σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί νέα πλειοψηφία από την ήδη υπάρχουσα βουλή, γεγονός που θεωρείται πλέον δύσκολο.
Ωστόσο όπως αναφέρει το πολιτικό ρεπορτάζ μπορεί να υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο, που θεωρείται πολύ πιθανό, που αναφέρει ότι όταν φτάσει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή ο κ. Καμμένος και οι συμφωνούντες σε αυτόν στους ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν την συμφωνία αλλά η συμφωνία να περάσει με τις ψήφους άλλων ανεξάρτητων βουλευτών.
Με πληροφορίες από Τα Νέα και crashonline

. .

..

. . . ..Πηγή