[ccpw id="136103"]

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του τον περασμένο Ιούνιο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος είχε δηλώσει δικαιωμένος για τις επιλογές του το καλοκαίρι του 2015 και το δρόμο που ακολούθησε τότε παραμερίζοντας τις «Σειρήνες» που τον καλούσαν να λοξοδρομήσει.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πολιτικός δηλαδή που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 αισθάνεται νικητής διότι την τελευταία στιγμή δεν μας βούτηξε όλους στο κενό, όπως «απειλούσε» τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το παραδέχθηκε πρόσφατα και ο Τσακαλώτος λέγοντας ότι η απειλή για Grexit, που αποτελούσε το βασικό «όπλο» της ελληνικής πλευράς το 2015, δεν είχε τρομάξει τους πιστωτές.
Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Πανηγυρίζει τις πανωλεθρίες της ως εθνικούς θριάμβους. Απαιτεί τα εύσημα επειδή δεν ολοκλήρωσε τις καταστροφές που προκάλεσε με τις αποφάσεις της. Κάτι τέτοιο ισχύει με τις συντάξεις. Το 2014 επί «Σαμαροβενιζέλων» κανείς δεν μιλούσε για περικοπές στις κύριες συντάξεις, η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, που θα προκαλούσε μια ανεπαίσθητη μείωση κάτω από το 5%.
Ακόμη . τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, δεν υπήρχε λέξη για «προσωπικές διαφορές» και «τσεκουρώματα». Ενα χρόνο αργότερα ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου που θέσπισε επικουρικές-φιλοδωρήματα για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον Μάιο του 2016 και «πετσόκοψε» τις κύριες έως και 30% σε σχέση με τους παλαιούς συνταξιούχους. Τώρα που υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ευρώπη εξετάζει τη μετάθεση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων και για τους παλαιούς συνταξιούχους κατά ένα εξάμηνο, οι συριζαίοι βουλευτές που ψήφισαν δύο φορές τις περικοπές ετοιμάζουν χορούς στο Σύνταγμα.
Κάτι αντίστοιχο έγινε με τις τράπεζες. Ο Αλέξης Τσίπρας, που το 2014 ξιφουλκούσε για τα γεράκια των τραπεζών, αφού πρώτα διέλυσε το πιστωτικό σύστημα της χώρας διενεργώντας δημοψήφισμα, στη συνέχεια με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το εκχώρησε αντί πινακίου φακής στα «funds». Σημειώνουμε ότι οι τιμές των μετοχών των τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 98% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 για να υπάρχει μια αίσθηση της ολοκληρωτικής καταστροφής που επήλθε στο τραπεζικό σύστημα επί ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως, η κυβέρνηση θριαμβολογούσε για την άρση των capital controls που η ίδια επέβαλε σε μια περίοδο κατά την οποία «ψάχνουμε» για τράπεζες.
Η οικονομία έχει πρόβλημα και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται απλώς εθελοτυφλεί. Φέτος δεν χάθηκε μόνο ο αναπτυξιακός στόχος αλλά κυρίως ο επενδυτικός. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, οι επενδύσεις φέτος θα μείνουν στάσιμες (0,8%) όταν η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για αύξηση άνω του 10%. Και πάλι το Μαξίμου πανηγυρίζει για το υπερπλεόνασμα που σχηματίζεται από την υπερφορολόγηση και τη ματαίωση δημοσίων επενδύσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου.
Συνολικώς, την «εθνοσωτήρια» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. την πληρώσαμε ακριβά. Αν γίνεται μάλιστα και περιοριστούν οι «θρίαμβοί της», ίσως κάτι καταφέρουμε την επόμενη ημέρα…
ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΣΘ;
Από χθες το απόγευμα η Θεσσαλονίκη έχει μείνει χωρίς αστικές συγκοινωνίες λόγω της απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον κρατικοποιημένο πλέον ΟΑΣΘ. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε διπλό παραλογισμό. Οι εργαζόμενοι, που μέχρι το 2015 δούλευαν σε έναν πολυμετοχικό μη κρατικό οργανισμό, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ξεπούλημα του ΟΑΣΘ σε ιδιώτες. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, που είχε καταγγείλει για κακοδιαχείριση το προηγούμενο καθεστώς του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, κρατικοποίησε τον οργανισμό, διόρισε στη διοίκηση τον Στέλιο Παππά, πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, και ψήφισε χθες τροπολογία που εκχωρεί στα πολυμετοχικά ΚΤΕΛ μέρος του μεταφορικού του έργου. Πλάκα κάνουν με τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης; Οι αριστεροί ιδιωτικοποιούν και οι πρώην εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα καταγγέλλουν το ξεπούλημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συγκοινωνίες για τους Θεσσαλονικείς χειροτερεύουν και γίνονται ακριβότερες για τους φορολογούμενους.

. .

..

. . . ..



Πηγή