suetot / pixabay
Θυμούμαι τις θριαμβευτικές κορώνες για το τέλος των μνημονίων και την έξοδο στις αγορές, τα Ζάππεια και τις γραβάτες, και δεν μπορώ παρά να θλίβομαι, αν και δεν θα έπρεπε. Αν ήταν ένας Συριζαίος στην θέση μου και όλα αυτά συνέβαιναν σε μια κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων, τότε και θα χαιρόταν και θα ήταν στους δρόμους να διαμαρτύρεται για τους ψεύτες και τους απατεώνες.
Από: liberal.gr
Του Σάκη Μουμτζή
Εδώ και λίγες ημέρες ζούμε ένα νοσηρό κλίμα στην οικονομία. Foli-folie, ΔΕΗ, κατάρρευση μετοχής των τραπεζών. Υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η τριπλέτα, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις που προκαλεί η κατάσταση στην Ιταλία, να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Αν εννοούμε απώλεια της δεδηλωμένης, αυτό αποκλείεται. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της κομματικής πειθαρχίας με την οποία είναι διαπαιδαγωγημένοι, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην δική τους κυβέρνηση. Παρόμοια κρίση συνειδήσεως δεν αντιμετωπίζουν, γιατί δεν υπάρχει ένα όριο ηθικής αντοχής. Αυτά είναι μικροαστικές αντιλήψεις, υποστηρίζουν.
Η πολιτική αναταραχή μπορεί να προκύψει, αν απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ταυτόχρονο κούρεμα καταθέσεων ή αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, ή αν το ένα συμπαρασύρει και το άλλο.
Ένας από τους πιο σοβαρούς βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, ο Γ.Μανιάτης, έκανε μιαν επίκαιρη ερώτηση για την ΔΕΗ, όπου επισημαίνει—μεταξύ άλλων—και δύο δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς.
1. Μέχρι το τέλος του 2019 θα πρέπει η ΔΕΗ να μειώσει την συμμετοχή της στο δίκτυο λιανικής από το 80% που είναι σήμερα στο 49%, δηλαδή να μειωθούν τα έσοδα της κατά 40% περίπου και
2. Είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ και να αυξήσει την τιμή του ρεύματος και να μειώσει το προσωπικό της κατά 6.000 άτομα, αν θέλει να επιβιώσει.
Εφιαλτικό σενάριο, που φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Αν λάβουμε υπ΄όψη και την σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ,–τιμή μετοχής 1,36 ευρώ, ενώ επί Σαμαροβενιζέλων ήταν 3,35 ευρώ—τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Παραβλέπω την εκτίναξη των ανείσπρακτων οφειλών των πελατών της που αυξήθηκαν μέσα στα έτη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι φανερό πως όταν ένας κολοσσός που—καλώς ή κακώς—αντικατοπτρίζει την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας βρίσκεται υπό κατάρρευση, αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα επηρεάσει όλη την οικονομία της πατρίδος μας, που είναι ρηχή.
Συνεπώς, το να ομιλούμε σήμερα για την περικοπή η μη των συντάξεων είναι πολυτέλεια μπροστά στην επαπειλούμενη καταστροφή. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως τις προάλλες ο οίκος Moody΄s ανακοίνωσε πως αν δεν εφαρμοσθεί το μέτρο της περικοπής θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική θέση της χώρας.
Όλο αυτό το τοπίο μπορεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην σκέψη να αποδράσει; Μπορεί να προκηρύξει για όλους τους παραπάνω λόγους, εκλογές εντός του 2018; Είναι μια λογική εξέλιξη, αν λάβουμε υπ΄όψη πως έτσι κρατεί ζωντανό και το χαρτί των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου 2020.
Η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να διαχειρισθεί—ούτως ή άλλως—μιαν εφιαλτική κατάσταση. Ελπίζω να το γνωρίζει, είμαι σίγουρος γι΄αυτό, και να έχει έτοιμες και τις λύσεις. Δεν συγχωρούνται αμφιταλαντεύσεις και δισταγμοί.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.