[ccpw id="136103"]

Για πολλά πιθανόν κάποιος μπορεί να κατηγορήσει τον Πάνο Καμμένο. Ένα όμως στοιχείο πραγματικά αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της σταδιοδρομίας του. Το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης, το οποίο έχει αναπτύξει παραπάνω από 20 χρόνια, στα οποία βρίσκεται στην πολιτική ζωή της χώρας.
Από: liberal.gr
Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής
Είναι προφανές ότι το ονοματολογικό των Σκοπίων δεν υπήρχε στον ορίζοντα, όταν τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποφάσιζε να συμπορευθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Όμως στην πολιτική είναι πολλά αυτά που μπορείς να προβλέψεις και άλλα τόσα πιθανόν και πολλά περισσότερα αυτά ,τα οποία είναι αδύνατον να φανταστείς πριν συμβούν. Στην περίπτωση των ΑΝΕΛ λοιπόν από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα της υπογραφής συμφωνίας με την γειτονική χώρα, η τακτική που ακολούθησε ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος ήταν αυτή της καθυστέρησης.
Σε κάθε αφορμή ο κ. Καμμένος επεδίωκε να «πετάει την μπάλα στην εξέδρα», δεσμευόμενος παράλληλα ότι αν και εφόσον έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή, εκείνος θα την καταψηφίσει, αποσύρωντας και την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Κάποια στιγμή όμως το «στρίβειν δια του αρραβώνος» φτάνει στο τέλος του και καλείσαι να διαλέξεις μονοπάτι. Ο υπουργός Άμυνας λοιπόν σε 48 ώρες θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τα όσα ο ίδιος έχει πει δημοσίως. Στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα στα Σκόπια επικρατήσει το «ναι», τότε η λογική της καθυστέρησης δε θα πρέπει να έχει χώρο στα σχέδιά του, αν αναλογιστούμε μάλιστα και την κακή δημοσκοπική εικόνα που έχει το κόμμα του, ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Σε όλους τους προηγούμενους μήνες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τοποθετήθηκε πάρα πολλές φορές γύρω από το σκοπιανό.
Όλες αυτές οι δημόσιες παρεμβάσεις του προφανώς και τον δεσμεύουν., όπως άλλωστε συμβαίνουν με όλες τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπάρχει όμως μία διαπίστωση την οποία έκανε σε ανύποπτο ακόμα χρόνο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, που δίχως άλλο δημιουργεί συγκεκριμένα δεδομένα για τις περαιτέρω επιλογές του, οι οποίες θα διαφανούν το προσεχές διάστημα.
Ήταν 12 Ιουνίου, πριν ακόμα δηλαδή Τσίπρας – Ζάεφ υπογράψουν την συμφωνία των Πρεσπών, όταν ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη τύπου τόνιζε μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία για το Σκοπιανό δε θα γίνει αποδεκτή σε δημοψήφισμα ή ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων».
Σήμερα λοιπόν τρεις μήνες μετά από εκείνη την τοποθέτηση έρχεται η ώρα της κρίσης, η στιγμή της επαλήθευσης ή όχι της πρόβλεψής του. Εάν οι σκοπιανοί τον διαψεύσουν, λέγοντας «ναι» στο δημοψήφισμα, ανοίγοντας παράλληλα και το δρόμο επικύρωσης της συμφωνίας στο σκοπιανό κοινοβούλιο, τότε αναπόφευκτα ο κ. Καμμένος έρχεται σε δύσκολη θέση με τις διαθέσιμες επιλογές πλέον να είναι ελάχιστες.
Μία από αυτές είναι να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, πριν ακόμα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα εμποδίσει με τρόπο απόλυτο την υλοποίηση της συμφωνίας, στην οποία στέκεται απέναντι με τόση σφοδρότητα. Εάν πάλι συνεχίσει να επιμένει στο να κάνει την «μεγάλη» κίνηση, αφού έρθει το κείμενο των Πρεσπών στην Βουλή, τότε κινδυνεύει να ταυτιστεί απολύτως με την συμφωνία , η οποία αποτελεί προσωπική πολιτική επιλογή του κ. Τσίπρα, με την οποία εκείνος διαφωνεί απολύτως. Στην περίπτωση αυτή οι συνέπειες σε εκλογικό επίπεδο για τους ΑΝΕΛ θα είναι σημαντικές.
Παράλληλα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές φωνές που αναπτύσσονται εντός του κομματός του.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εδώ και μερικές μέρες έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του μάλιστα στον Αντέννα είπε χαρακτηριστικά πως δε θα ρίξει ούτε σταγόνα στον μύλο πτώσης αυτής της κυβέρνησης. Tο κλίμα εντός των ΑΝΕΛ είναι τεταμένο και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την ερχόμενη εβδομάδα θα φανεί το πως θα πορευτεί ο κυβερνητικός εταίρος το επόμενο διάστημα.

. .

..

. . . ..



Πηγή