dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Η περικοπή των συντάξεων θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες ο ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Άλλωστε όπως θα έλεγε και ο χιουμορίστας Ευκλείδης, μέχρι τότε, όλο και κάποιος “υπέρβαρος” μπορεί να μας έχει εγκαταλείψει με φυσικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε. 
Του Μανόλη Καψή
Από: capital.gr
 
Κι ας μην έχουμε καμία αμφιβολία. Ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές με περικοπές συντάξεων. Μέχρι και τα παλαιά του συνθήματα είναι ικανός να βγάλει από την ντουλάπα, μέχρι και το Merkel go back μπορεί να ξαναφωνάξει με τη ντουντούκα του Σκουρλέτη, πάντως δεν θα αυτοκτονήσει εκλογικά. Άλλωστε είναι και το μόνο πεδίο στο οποίο έχει ένα φυσικό ταλέντο. Την εκλογική επιβίωση.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πασάρει το μέτρο για τον επόμενο. Γιατί φυσικά η πίεση, κυρίως από το Δ.Ν.Τ, για περικοπή της υπερβολικής δημόσιας δαπάνης για το συνταξιοδοτικό, θα συνεχιστεί. Το μέτρο, είναι διαρθρωτικό. Και δίκαιο για όσους βγαίνουν σήμερα και αύριο στη σύνταξη. Θα το βρει μπροστά του λοιπόν ο επόμενος. Πόσο μάλλον αν θέλει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και να μειώσει τους φόρους, ώστε να πάρει μπρος η παραγωγική οικονομία. Θες δημοσιονομικό χώρο, θα του πουν; Κόψε τις συντάξεις. Για να μας πείσεις ότι δεν μοιάζεις και με τον Τσίπρα. Άντε τώρα να τους εξηγήσεις ότι έχεις καταθέσει και σχετική τροπολογία περί του αντιθέτου…
Τι άλλο σημαίνει αυτό; Ότι η περίφημη έξοδος στις αγορές που ονειρεύεται ξύπνιος ο κ. Τσίπρας πάει περίπατο. Το είπε άλλωστε, μέσω του Capital.gr, προ καιρού, με σαφήνεια ο Κλάους Ρέγκλινγκ ( βλ. Συνέντευξη Ρέγκλινγκ, Η Ελλάδα πρέπει να κάνει οτι μπορεί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, 11/09): “Η συζήτηση για τις συντάξεις ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού”… Ήδη στο μεταξύ κανένας σοβαρός αναλυτής δεν πιστεύει ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να αποκαταστήσει ποτέ την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. Μόλις η “λαοπρόβλητη” αρχίσει να ξηλώνει και αυτά που έχει ήδη νομοθετήσει, (εν μέρει και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει από το 2015), οι αγορές θα κλείσουν ερμητικά. Το λάθος μήνυμα που περιμένουν οι πάντα καχύποπτες αγορές… Και σε αυτό, στα λάθος μηνύματα, ο Αλέξης Τσίπρας ειδικεύεται παιδιόθεν. Μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη.
Βέβαια ο ίδιος δεν ανησυχεί. Προφανώς. Γιατί θα πασάρει και αυτό το πρόβλημα στον επόμενο. Όπως μας πληροφόρησε στην ΔΕΘ, έχει “μαξιλάρι ασφαλείας”. Αλλά βέβαια αν παρακολουθούσε τις αναλύσεις των ειδικών (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται ο Μπαλάφας), θα γνώριζε ότι το μαξιλάρι όσο δεν ανανεώνεται, όσο καταναλώνεται, χάνει την ασφαλιστική του αξία. Και όσο μειώνεται το ασφάλιστρο κινδύνου, τόσο πιο δύσκολο (και ακριβό) είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές. (Βλ. Γ. Προκοπάκης, Επί Ξυρού Ακμής με το Μαξιλάρι Εξόδου, εφ. Καθημερινή 09/04/2018).
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός αγορών μέχρι τις εκλογές, (σιγουράκι αυτό…), ότι θα έχει δαπανήσει ένα μέρος των διαθεσίμων για την αποπληρωμή του χρέους και ο επόμενος θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Θα ψάχνει για χρήματα. Νέο μνημόνιο και νέο πρόγραμμα η “γαία πυρί μιχθήτω”… Όσο για τον Συριζα, θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και θα επιδίδεται στην προσφιλή του δραστηριότητα. Να πετάει πέτρες.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και κάποιες παροχές (συν προσλήψεις και επιδόματα) που θα έχει νομοθετήσει η απερχόμενη κυβέρνηση και θα αρχίσουν να υλοποιούνται (και να εκταμιεύονται) μετά τις εκλογές, συν οι συνέπειες του εκλογικού κύκλου στην πραγματική οικονομία, συν οι απρόβλεπτοι εξωτερικοί παράγοντες… έχουμε μπροστά μας το εκρηκτικό κοκτέιλ που θα δοκιμάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η χώρα θα βρίσκεται και πάλι εκτός αγορών, χωρίς χρηματοδότηση ή πιστοληπτική γραμμή, με τα διαθέσιμα εν ανεπαρκεία, με τους πιστωτές να πιέζουν για νέα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, με την κοινωνία να απαιτεί να δει αλλαγές και χειροπιαστά αποτελέσματα και με τον Συριζα στην άκρη, να περιμένει να δει το τέλος της “δεξιάς παρένθεσης”, χάρη στην προεδρική εκλογή.
Ούτε ψύλλος στον κόρφο του…
Υ. Γ. Και δεν βάζω στην εξίσωση το μακιαβελικό σενάριο να τρενάρει η σημερινή κυβέρνηση την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή για τα μάτια του Καμμένου, και να πασάρει και αυτήν την “καυτή πατάτα” στην κυβέρνηση Μητσοτάκη… Με όλο τον διεθνή παράγοντα να πιέζει για θετική ψήφο από την Αθήνα. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του δις.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.