[ccpw id="136103"]

Το δυσάρεστο με την κυβέρνηση δεν είναι ότι ισχυρίζεται πως το Μνημόνιο τελείωσε αλλά ότι το πιστεύει κιόλας. Το δυσάρεστο για τη χώρα είναι ότι αυτοί που πρέπει να πειστούν για το τέλος της μνημονιακής περιόδου εμφανίζονται τώρα ως οι πιο δύσπιστοι.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους από την απρονοησία της κυβέρνησης να βάλει μπροστά την προπαγάνδα από την πραγματικότητα. Η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών, τα επιτόκια εκτινάσσονται προς το 5% και το Μαξίμου ασχολείται με το πώς θα αναβιώσει την παροχολογία χωρίς αντίκρισμα και το πώς θα επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Παρεμπιπτόντως, η χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη εξυπηρετεί την ολιγαρχία και είναι ένα υβρίδιο Ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού» θυμίζει τα παραμύθια με τους μπαμπούλες που κάποτε έλεγαν οι γιαγιάδες για να κοιμούνται τα εγγόνια τους.
Αλλα είναι τα σοβαρά. Το παγόβουνο είναι πια ορατό. Δεν κινδυνολογούμε, εάν η ελληνική οικονομία δεν πείσει τους επενδυτές για να έρθουν να τοποθετήσουν κεφάλαια και να ρίξουν τα επιτόκια των ομολόγων, τα γεράκια των αγορών δεν θα μας χαριστούν. Θα εξαφανίσουν σε χρόνο-ρεκόρ το «απόθεμα ασφαλείας» που έχει δανειστεί η κυβέρνηση και θα μας ρίξουν ξανά στα νύχια των δανειστών.
Για αυτό έχει μεγάλη σημασία η φετινή ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός δεν θα απευθυνθεί μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο, αλλά η ομιλία του θα παρακολουθείται από τους επενδυτές και βέβαια τους εκπροσώπους της τρόικας που θα ξεκινήσουν τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της οικονομίας την προσεχή Δευτέρα.
Εάν ο κ. Τσίπρας ακολουθήσει το δρόμο του 2014 και αρχίσει να εξαγγέλλει ακάλυπτες παροχές, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Η πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης τιμολογείται από τις αγορές. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα και κυρίως δεν πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας όσο διατηρείται η υπερφορολόγηση και διογκώνεται το κομματικό κράτος που γεννά γραφειοκρατία και αδιαφάνεια.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη μνημονιακή χώρα που ολοκλήρωσε το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές. Μπαίνει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι τις κάλπες του Μαΐου, αλλά η κυβερνητική ορχήστρα αρχίζει να παίζει εμβατήρια υποσχέσεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος της εκλογικής τους ήττας και θα φορτώσουν τα δύσκολα στην επόμενη κυβέρνηση με τις αγορές κλειστές για τα ελληνικά ομόλογα και τις δεσμεύσεις για μέτρα και πλεονάσματα θεόρατες.
Τα γέλια της Αχτσιόγλου κόπηκαν από τον Στρατούλη
Το υπουργείο Εργασίας χαρακτήρισε «χιουμοριστικό» το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου που αποκάλυψε ότι οι τέσσερις συμβάσεις που επεκτάθηκαν στο σύνολο των κλάδων τους προέβλεπαν μειώσεις ή και πάγωμα μισθών. Κατανοητή η αμηχανία της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου γιατί με το δημοσίευμά μας κόπηκε το πανηγυρικό κλίμα που είχε οργανώσει το Μαξίμου. Φαίνεται όμως ότι χιουμορίστας είναι και ο πρώην «σύντροφος» Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος μόλις πριν από 3 χρόνια καθόταν στην υπουργική θέση της κυρίας Αχτσιόγλου. Μαζί με την κυρία Αχτσιόγλου διαδήλωναν το 2014 κατά των Μνημονίων, αλλά μετά ο ΣΥΡΙΖΑ «παραστράτησε».
Σε δήλωσή του ο κ. Στρατούλης που ανήκει στη Λαϊκή Ενότητα τόνισε ότι «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι μία ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων», ενώ ανέφερε ότι «στην ουσία δεν πρόκειται για πραγματική επέκταση των συμβάσεων, αφού αυτές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να αφήνουν απ’ έξω στους συγκεκριμένους κλάδους μεγάλα τμήματα εργαζομένων, που απασχολούνται σε καθεστώς ευελιξίας. Εξάλλου, σε άλλες από αυτές προβλέπεται μείωση μισθών και σε άλλες πάγωμά τους».
Αλήθεια, κυρία Αχτσιόγλου, και ο κ. Στρατούλης ανήκει στο δυναμικό του Ελεύθερου Τύπου για να δηλώνει ότι στις συμβάσεις προβλέπονται μειώσεις μισθών; Τουλάχιστον θα έπρεπε η υπουργός να ξέρει ότι γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

. .

..

. . . ..



Πηγή