[ccpw id="136103"]

Παρά την «έξοδο» από το Μνημόνιο, παρά τα τζούφια «ταρατατζούμ» της κυβέρνησης Τσίπρα, το Χρηματιστήριο έπεσε κάτω από τις 700 μονάδες!
 
 
Και τα spreads των ελληνικών ομολόγων ανεβαίνουν συνεχώς. Το δεκαετές πλησιάζει το 5%! Όσο ήταν όταν μπήκαμε στο μνημόνιο – στις αρχές του 2010!
 
Κανονικά το Χρηματιστήριο θα έπρεπε τώρα να είναι πολύ πάνω από τις 1400 μονάδες! Όσο είχε φτάσει το καλοκαίρι του 2014, επί… Σαμαρά, όταν διαφαινόταν η προοπτική – απλώς η προοπτική ακόμα τότε – ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το Μνημόνια.
Αλλά ο Γενικός Δείκτης είναι τώρα στα μισά από τότε!
 
Κανονικά το 10ετές θα έπρεπε να ήταν τώρα γύρω στο 2,5%, όσο είναι της Πορτογαλίας. Αλλά έφτασε πια σχεδόν στο διπλάσιο!
 
Καταλάβατε τι σημαίνουν όλα αυτά;
 
–Σημαίνουν ότι οι αγορές δεν βλέπουν «επιστροφή στην κανονικότητα» για την Ελλάδα. Βλέπουν το ακριβώς αντίθετο: «αναταράξεις»
–Σημαίνουν ακόμα ότι οι ξένοι επενδυτές δεν «μπαίνουν» στην Ελλάδα. Φεύγουν από την Ελλάδα άρον-άρον (όσοι μπήκαν τους τελευταίους μήνες).
 
Η κυβέρνηση βέβαια, υποστηρίζει ότι με το «μαξιλάρι» που έχουμε εξασφαλίσει δεν θα χρειαστούμε δάνεια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 
 
Άρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε, τουλάχιστον ως το 2022! 
 
Αυτό όμως, δεν είναι απολύτως ακριβές: Τα χρήματα που θα χρειαστούμε για πληρωμές χρεολυσίων είναι γύρω στα 24 δισεκατομμύρια. Από αυτά οι Ευρωπαίοι μας έχουν δώσει γύρω στα 9,5! Εμείς έχουμε απόθεμα (από τα υπέρ-πλεονάσματα του παρελθόντος) γύρω στα 6,5. Και απομένων άλλα 8 δισεκατομμύρια περίπου, να βρούμε από τις αγορές!
 
Εκεί που είναι τα επιτόκια σήμερα, δεν είναι εύκολο να δανειστούμε από τις αγορές. Αν ανέβουν κι άλλο θα είναι σχεδόν αδύνατο. 
 
Αν περιμένουμε να δανειστούμε αργότερα, ας πούμε σε ένα χρόνο, στο μεταξύ θα έχουμε ξοδέψει από το απόθεμα που ήδη διαθέτουμε. Κι όσο ξοδεύουμε από το απόθεμα, τόσο θα ανεβαίνουν τα επιτόκια στις αγορές (γιατί θα αυξάνει το ρίσκο). 
 
Το «μαξιλάρι» μας εξασφαλίζει περισσότερο, εφ’ όσον ΔΕΝ το χρησιμοποιούμε!
Αν αρχίσουμε να το ξοδεύουμε, τότε αρχίζει κι αυτό να «αχρηστεύεται»
Αυτό μας το έχουν πει καθαρά οι «απ’ έξω». Το έχει γράψει και ο διεθνής Τύπος. Μόνο στην Ελλάδα δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμα… 
 
Οι δανειστές μας ειδοποιούν, στο μεταξύ, ότι αν αρχίσει η κυβέρνηση να μοιράζει «παροχές», τότε δεν θα της απελευθερώσουν το σύνολο των 9,5 δισεκατομμυρίων που της έδωσαν για να στοκάρει στο «απόθεμα» (ειδικά τα ANFA’s και SMP’s που δίνονται σε δόσεις).
Επομένως της έχουν δέσει τα χέρια από τώρα, κι η κυβέρνηση Τσίπρα αρνείται να το παραδεχθεί…
Ο ίδιος ο Τσίπρας ετοιμαζόταν να εξαγγείλει πως ΔΕΝ θα περικοπούν ξανά οι συντάξεις από πρώτης Ιανουαρίου, όπως ο ίδιος έχει αποδεχθεί και υπογράψει και ψηφίσει (δύο φορές)…
Τώρα το «μαζεύει». Λέει πως αυτό επιθυμεί, αλλά ΔΕΝ το θα το εξαγγείλει στη ΔΕΘ – θα το διαπραγματευθεί μαζί τους το Νοέμβριο, όταν συντάσσεται ο νέος Προϋπολογισμός (του 2019).
Στο μεταξύ βέβαια, θα έχουν γίνει οι εκλογές στο Γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, μετά από τις οποίες όλοι προβλέπουν ότι θα στραφεί επισήμως το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα δεξιότερα! Ίσως μάλιστα τότε παραμερίσει και την κα Μέρκελ…
Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα είναι τότε ευνοϊκότερες οι συνθήκες για τέτοια «διαπραγμάτευση». Θα είναι μάλλον πολύ δυσκολότερες
 
–Στο μεταξύ, η «κεντρώα» και μεγάλης επιρροής Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «οι Έλληνες αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα για να δανειστούν – λόγω Τσίπρα»!
 
Αυτή τη στιγμή, τέτοιο δημοσίευμα, από αυτή την εφημερίδα, κάτι σημαίνει: Ότι οι Γερμανοί ειδικά, αρχίζουν να ετοιμάζουν την κοινή γνώμη τους ότι θα εγκαταλείψουν τον Τσίπρα προσεχώς…
 
–Ακόμα ο κ. Νίμιτς, ο διαβόητος «διαπραγματευτής» για το Σκοπιανό, πήγε στα Σκόπια και παρακίνησε τον κόσμο εκεί να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα, γιατί «η κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει άμεσα» και να χαθεί η «ευκαιρία» για πάντα!
Δεν είναι μόνο που ομολογούν ανοικτά πια, πως ο Τσίπρας τελειώνει στα μάτια των ξένων «φίλων» του…
 
Είναι ότι τον «καίνε» κι όλα! Μόνοι τους. Γιατί λένε στους Σκοπιανούς: Σπεύστε παιδιά, γιατί που θα βρούμε άλλη τέτοια κυβέρνηση στην Ελλάδα να σας τα δώσει όλα!
Όποιος καίει έτσι «απ’ έξω» μια κυβέρνηση, στις παραμονές εκλογών, πάει να πει πως την έχει για «τελειωμένη»
 
–Δείτε ακόμα τι είπε προχθές ο Χόρστ Ζεερχόφερ, Πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), δηλαδή του αδελφού κόμματος και μόνιμου κομματικού συνεταίρου της Μέρκελ…
Είπε λοιπόν, ο Ζεερχόφερ ότι «η μητέρα όλων των προβλημάτων είναι η παράνομη μετανάστευση»! Κι ότι η Μέρκελ τη χειρίστηκε με εντελώς λάθος τρόπο!
 
Οι αιχμές αυτές δεν στρέφονται μόνο κατά της Μέρκελ (της οποίας η απομάκρυνση από την Καγκελαρία μετά τον Οκτώβριο φημολογείται όλο και περισσότερο). Στρέφεται και κατά της Ελλάδας, κι ιδιαίτερα κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Γιατί αυτός θεωρείται ότι άνοιξε «τον ασκό του Αιόλου» – και τα σύνορα της Ευρώπης στο λαθρομεταναστευτικό τσουνάμι, το 2015.
Κι είναι πια απαραίτητο να τονίζουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε περίσταση, ότι πριν τον Τσίπρα η κυβέρνηση Σαμαρά κρατούσε τα σύνορα της Ευρώπης κλειστά – και κάποιοι ηλίθιοι στην Ευρώπη γκρίνιαζαν τότε. 
 
Κι έπρεπε να έλθει ο Τσίπρας για να καταλάβουν – όμως στο μεταξύ, χαντακώθηκε η Ελλάδα και αποσταθεροποιήθηκε ολόκληρη η Ευρώπη, από τη «μητέρα όλων των προβλημάτων»! Που τώρα την κατάλαβαν, αλλά τότε δεν την είχαν πάρει χαμπάρι ακόμα. Κι ας τους προειδοποιούσε τότε… ο Σαμαράς!
 
Ώστε να αποσυνδεθεί στα μάτια των Ευρωπαίων ο Τσίπρας από την Ελλάδα. Να καταδικάζουν την «πολιτική Τσίπρα» (που κι οι ίδιοι ανέχθηκαν αρχικά), όχι το ρόλο της Ελλάδας γενικότερα…
Τέλος, στο εσωτερικό της χώρας, «σημαδιακά» αυτά που γίνονται επίσης:
 
–Ο Γαβρόγλου πήρε πίσω τα περί κατάργησης των Λατινικών…
 
–Κι ακόμα, ο «Ρουβίκωνας» κάνει πια… «υπερωρίες»: χτυπάει και στη ΔΕΘ εν όψει άφιξης του Πρωθυπουργού εκεί – και στην Αθήνα σε υπουργεία!
 
–Και ο ίδιος ο Τσίπρας προετοιμάζεται να υποσχεθεί παροχές σε… ορίζοντα τετραετίας! Γιατί στο αμέσως προσεχές διάστημα, δύσκολα τα πράγματα…
 
Αλλά ο σχεδιασμός του ΔΕΝ ήταν αυτός:
 
Ο σχεδιασμός ήταν να εξαγγείλει ΤΩΡΑ πως οι συντάξεις ΔΕΝ θα μειωθούν τον προσεχή Ιανουάριο – κι από πάνω να δώσει κι ένα εφάπαξ βοήθημα ως «13η σύνταξη». Και στο μεταξύ η Ελλάδα θα είχε βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια – και κάποια αίσθηση «κανονικότητας» θα αποκαθίστατο σιγά-σιγά. 
 
Τώρα όλα αυτά ματαιώνονται: το τελευταίο δεν γίνεται γιατί τα spreads έχουν εκτοξευθεί ξανά. Η εξαγγελία για μη μείωση συντάξεων είναι «υπό διαπραγμάτευση» σε βάθος χρόνου, με δανειστές που «ξινίζουν» όλο και περισσότερο. Και θα την αποδεχθούν – αν την αποδεχθούν – μόνο κολοβή! (Δηλαδή για κάποιους συνταξιούχους – όχι για όλους και για δύο τρείς μήνες, όχι παραπάνω…)
Και το «εφ’ άπαξ βοήθημα» θα είναι τελικά μικρότερο γιατί το «υπέρ- πλεόνασμα» που υπολόγιζαν συρρικνώνεται συνεχώς. 
 
Κι έτσι για να μη μπερδεύεστε: αν ο κόσμος ξέρει ότι οι συντάξεις του θα κοπούν λίγο αργότερα, πόσο νομίζετε ότι θα «εκτιμήσει» ένα Χριστουγεννιάτικο βοήθημα και μάλιστα κατώτερο του προσδοκώμενου. 
 
Από τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριο) θα αρχίσει να βλέπει μειωμένη σύνταξη. Ή έστω δύο τρείς μήνες αργότερα. Και θα πάει μετά σε εκλογές το Μάιο; 
 
Δηλαδή όταν το «βοήθημα» θα έχει πια ξεχαστεί και οι περικοπές τότε θα αρχίσουν να τσούζουν τον κόσμου;
 
Ξέρετε ποια είναι τα σημάδια ότι μια κυβέρνηση καταρρέει;
  • –Πρώτον, όταν ο σχεδιασμός της δεν βγαίνει.
  • –Δεύτερον, όταν τα οικονομικά νούμερα δεν βγαίνουν.
  • –Τρίτον, όταν το χρηματιστήριο καταρρέει και τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύονται.
  • –Τέταρτον, όταν το… «παρακράτος» της (Ρουβίκωνας κλπ.) «αυτονομείται» όλο και περισσότερο.
  • –Πέμπτον, όταν οι υπουργοί της (π.χ. Γαβρόγλου) γίνονται ξαφνικά «υποχωρητικοί».
  • –Έκτον, όταν οι ξένοι φίλοι της την εγκαταλείπουν ή και την «αδειάζουν».
  • –Έβδομον, όταν η ίδια χάνει την ψυχραιμία της όλο και περισσότερο (όπως έγινε με το φιάσκο της παρ’ ολίγον… αυτόφωρης σύλληψης στελέχους της ΝΔ, γιατί «προσέβαλε», λέει, τον αρχί-συκοφάντη «παπαγάλο» του ΣΥΡΙΖΑ!)
Εδώ δεν έχουμε ένα μόνο σημάδι κατάρρευσης. Έχουμε και τα εφτά!
Που πυκνώνουν κάθε μέρα…
 
ΥΓ. Δεν αρκεί να καταρρέει μια κυβέρνηση για να πέσει. Ακόμα και οι χειρότερες και οι πιο αποτυχημένες κυβερνήσεις δεν πέφτουν μόνο από τα δικά τους αδιέξοδα.
Ειδικά όταν είναι επιρρεπείς σε κάθε είδους αντιδημοκρατικά τεχνάσματα και εξωθεσμικές μεθοδεύσεις
 
Μια τέτοια κυβέρνηση δεν αρκεί να «καταρρεύσει». Πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Και οριστικά.
Η Αντιπολίτευση πρέπει να γίνει Αντιπολίτευση! Να καταλάβει ότι απέναντί της δεν έχει ένα «κανονικό» κόμμα. Να του ακυρώσει κάθε διάθεση για «εκτροπή». Να εμπνεύσει δέος στον αντίπαλό της. Και να τον απομονώσει. Για να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Πριν κάνει κι άλλη ζημιά…
Η Ελλάδα πρέπει να μπει στην κανονικότητα. Και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ μιαν ώρα αρχύτερα – γιατί ΔΕΝ είναι κανονικό κόμμα!
 
Δεν είναι καν κόμμα «δημοκρατικής ευθύνης»
 
–Δεν ενδιαφέρεται για «συναινέσεις» – επιδιώκει σταθερά το διχασμό
–Δεν ενδιαφέρεται να κυβερνήσει – μόνο να στήσει το δικό του καθεστώς!
–Δεν κυβερνάει στο όνομα «όλων των Ελλήνων» υπηρετώντας το συμφέρον της χώρας. Κυβερνάει μόνο για να «τακτοποιεί τους δικούς» του και να επιβάλει τις μειοψηφικές ιδεοληψίες του.
 
Χρειάζεται «παρατεταμένος Ανένδοτος» για να ξεριζωθεί το απόστημα. Γιατί απόστημα είναι που «κακοφόρμισε». 
 
Τώρα καταρρέει από παντού, αλλά δεν θα ηττηθεί ποτέ, αν δεν αποφασίσουν να τον νικήσουν κατά κράτος!

. .

..

. . . ..



Πηγή