Σταθερά μπροστά βρίσκεται η ΝΔ στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος που αποτυπώνεται και στις πρώτες απόρρητες δημοσκοπήσεις οι οποίες άρχισαν να διεξάγονται από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Αναδημοσίευση από: crashonline.gr

Το κόμμα της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται η εφημερίδα «Εστία», προηγείται καθαρά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μονοψήφια κάτω των 10 μονάδων αλλά αρκετή για να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Η πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσαν βλάβη στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής και τη Μακεδονία.
Αν και φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών (κοντά στο 60%) θέλει αλλαγή κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει άνοδο της συσπείρωσής του η οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι αρκετή για να κλείσει την “ψαλίδα” με τη ΝΔ που με τη σειρά της φαίνεται πως εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά συσπείρωσης τα οποία καταγράφονται συνήθως πιο κοντά στις εκλογές.
Η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε Μακεδονία και Αττική είναι σημαντική, όχι ωστόσο, τόση όσοι κάποιοι ίσως υπολόγιζαν.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν δυο στοιχεία για τις διαρροές ψηφοφόρων. Η μια αφορά στη διαρροή ψηφοφόρων απευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ η οποία αν και μειώνεται συνεχίζει να υπάρχει, ενώ η δεύτερη αφορά στη διαρροή ψηφοφόρων προς τα αριστερά. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι ίσως αυτή η διαρροή ευνοεί περισσότερο το ΚΚΕ το οποίο μαζί με ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή διεκδικεί την τρίτη θέση μετά από αρκετά χρόνια. Και τα τρία κόμματα βρίσκονται όπως δείχνουν τα στοιχεία σε ποσοστό από 6% ως 8% γεγονός που κάνει την τρίτη θέση εφικτή για όλους.
Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες αν και βρίσκονται πάντα κοντά στο όριο να μείνουν εκτός, φαίνεται ότι έχουν μια σταθερή βάση διεκδίκησης της εισόδου τους στη βουλή.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.