[ccpw id="136103"]

Η γενική δηµοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφηκε και σε προηγούµενο ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών», αντικατοπτρίζει τις τεράστιες απώλειες που καταγράφει το κυβερνών κόµµα σε όλη την επικράτεια µε πιο χαρακτηριστική περίπτωση την εξής: (α) Ακόµα και σε λίγες περιφέρειες όπου διατηρεί την πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειές του είναι τόσο µεγάλες, που η διαφορά του από τη Ν.∆. εµπίπτει στο περιθώριο του στατιστικού λάθους, µε τη Νέα ∆ηµοκρατία να έχει καλύψει τη µεγάλη διαφορά που είχε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αντίστοιχες περιφέρειες, κατά τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015. (β) Επιπλέον, σε περιφέρεια όπου φαίνεται ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και µε µικρή διαφορά (στα Ιόνια Νησιά), στη δηµοτικότητα προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πιο πρόσφατη δηµοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Kappa Research στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να προηγείται µε ποσοστό 20,3%, όµως η απόστασή του από τη Νέα ∆ηµοκρατία (20,1%) είναι 0,2 ποσοστιαίες µονάδες. ∆ηλαδή, όπως προαναφέρθηκε, η διαφορά είναι σε πλαίσιο στατιστικού λάθους.
Από: parapolitika.gr
Ιόνια Νησιά
Για να γίνουν οι σωστές αξιολογήσεις των απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να υπενθυµίσουµε ότι στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015, στην Κεφαλλονιά, λ.χ., η διαφορά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.∆. ήταν 6,40 ποσοστιαίες µονάδες (33,95 έναντι 27,55%), ενώ στην Κέρκυρα η αντίστοιχη διαφορά ήταν 18,6 ποσοστιαίες µονάδες (40,59% έναντι 22,19%)! Στην ίδια περιφέρεια στην παράσταση νίκης η Νέα ∆ηµοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 65%, γεγονός που αποκαλύπτει ότι, παρά την οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόµα και αυτοί που εµφανίζονται πρόθυµοι να τον ξαναψηφίσουν θεωρούν ότι στις επόµενες εκλογές πρώτο κόµµα θα είναι αυτό που σήµερα βρίσκεται στην αξιωµατική αντιπολίτευση. Οµως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία ακυρώνεται από το γεγονός ότι ως πρωθυπουργό προτιµούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη (25%) απ’ ό,τι τον Αλέξη Τσίπρα (22%), διότι αυτό «συµφέρει το νοικοκυριό» των ερωτηθέντων (σ.σ.: έτσι διατυπώθηκε η σχετική ερώτηση).
Τα ευρήµατα αυτά στα Ιόνια Νησιά έχουν τη σηµασία τους για τη Νέα ∆ηµοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι παραδοσιακώς είχαν µια εκλογική κλίση προς την Κεντροαριστερά, µε πολύχρονη προτίµηση στο ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι στην εξέλιξη των αρνητικών για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρηµάτων ρόλο έχουν παίξει τόσο η Συµφωνία των Πρεσπών όσο και οι εκτιµήσεις των πολιτών των Ιονίων Νήσων για τις προοπτικές της οικονοµίας. Για τη Συµφωνία µε τα Σκόπια αρνητικά διάκειται το 60% του δείγµατος, ενώ υπερτερεί το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τα πράγµατα στην οικονοµία θα χειροτερέψουν (35% έναντι 33%).
Πελοπόννησος
Σε άλλη έρευνα της ίδιας εταιρείας για µία άλλη Περιφέρεια της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, διαπιστώνεται µεγάλη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην έρευνα αυτή η Νέα ∆ηµοκρατία έχει προβάδισµα 10 ποσοστιαίων µονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, µε το κυβερνών κόµµα να είναι κάτω από τις 15 ποσοστιαίες µονάδες (14,4%)! Χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο των δεξιόστροφων τάσεων της Πελοποννήσου είναι ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου συγκεντρώνει ποσοστό 2,5%, ξεπερνώντας τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καµµένου που συνεργάζεται µε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε 5 νοµούς της Πελοποννήσου καταγράφηκαν στις εκλογές του 2015 τα εξής αποτελέσµατα: (α) στην Αργολίδα η Ν.∆. είχε στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 33,7%, έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ, (β) στην Αρκαδία η Ν.∆. είχε ποσοστό 33,7%, έναντι 30,6% του ΣΥΡΙΖΑ, (γ) στη Λακωνία η Ν.∆. προηγήθηκε µε 14 ποσοστιαίες µονάδες (37,5% έναντι 23,07), (δ) στη Μεσσηνία προηγήθηκε µε 35,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 30,5%. Μόνο στον νοµό Κορινθίας προηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ µε 35%, έναντι 29,65% της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Κρήτη
Ακόµα και στην Κρήτη, στην οποία τα κεντροαριστερά κόµµατα είχαν παραδοσιακά υπεροχή, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά, και αυτό έχει τη σηµασία του, αν ληφθούν υπ’ όψιν τα αποτελέσµατα των εκλογών του Σεπτεµβρίου του 2015, όταν σε τρεις µεγάλους νοµούς (Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυµνο) η εκλογική διαφορά του κυβερνώντος κόµµατος ήταν από 11 έως 25 ποσοστιαίες µονάδες. Τώρα, στην τελευταία έρευνα -και αυτή της Kappa Research στην Περιφέρεια- που διενεργήθηκε στην Κρήτη, στην πρόθεση ψήφου προηγείται µεν ο ΣΥΡΙΖΑ µε 21,3%, αλλά ακολουθεί κατά πόδας η Ν.∆. µε 19,2%, καλύπτοντας τη µεγάλη διαφορά των προηγούµενων εκλογών. Και στην παράσταση νίκης προηγείται η Ν.∆. µε ποσοστό 55%.
Προκειµένου να αξιολογηθεί το κλείσιµο της ψαλίδας από τη Ν.∆. και αντιστοίχως η αποδοκιµασία της πολιτικής της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει υπόµνηση των εκλογικών αποτελεσµάτων σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυµνο. Στο Ηράκλειο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτύχει 45,2%, έναντι 20,3% της Ν.∆. Στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιάσει ποσοστό 41,6%, έναντι 19,4% της Ν.∆. Στο Ρέθυµνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 38,1%, έναντι 27,3% της Νέας ∆ηµοκρατίας. Σηµειώνεται, ακόµα, ότι στην ίδια έρευνα οι Κρητικοί έκριναν αρνητικά τόσο τη Συµφωνία των Πρεσπών όσο και την τελευταία συµφωνία της κυβέρνησης µε το Eurogroup. Επίσης, κυριαρχούσε η απογοήτευση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας και ασφαλώς η λαϊκή αυτή διάθεση στην Κρήτη -όπως, άλλωστε, και στην υπόλοιπη Ελλάδα- βρίσκεται στον αντίποδα των κυβερνητικών πανηγυρισµών για την έξοδο από τα Μνηµόνια.
Αττική
∆ηµοσκόπηση της Kappa Research στην Αττική έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε διαφορά περίπου 8 ποσοστιαίων µονάδων στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 (37,09%, έναντι 25,91% της Ν.∆.) και 9,36 ποσοστιαίων µονάδων στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του ιδίου έτους (36,47%, έναντι 27,11% της Ν.∆.), τώρα βρίσκεται πίσω από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 22,3%, έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, η Νέα ∆ηµοκρατία έχει καλύψει µια συνολική απόσταση 12 ποσοστιαίων µονάδων.
Διαφορά 25 μονάδων σε Αν.Μακεδονία και Θράκη
Οπως ήταν αναμενόμενο, τα ευρήματα στη Βόρεια Ελλάδα -και ειδικότερα στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου διενεργήθηκε η έρευνα του εξαμηνιαίου Βαρομέτρου (Ιούλιος) της «Εγνατία Point of View»- είναι συντριπτικά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η παράδοση μακεδονικής ταυτότητας στους Σκοπιανούς έχει την αρνητικότατη επίδρασή της στους πληθυσμούς των περιφερειών αυτών, ενώ -ειδικώς για τη Θράκη- αρνητική επίδραση έχει και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εκεί, αφήνοντας το τουρκικό προξενείο να αλωνίζει, ενώ και η περιοχή αυτή έχει εγκαταλειφθεί… Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας πιάνει ένα διψήφιο ποσοστό στην ευρεία αυτή περιφέρεια (10,5%), έχοντας χάσει περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι του αποτελέσματος ως προς την πρόθεση ψήφου αντίστοιχης έρευνας της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Ιανουάριο (τότε είχε πιάσει 18%).
Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει το ποσοστό της σε σύγκριση με το «Βαρόμετρο» του περασμένου Ιανουαρίου κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 35,6%, έναντι 27,7% της πρόθεσης ψήφου που συγκέντρωνε στην έρευνα του περασμένου Ιανουαρίου. Ετσι, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της πρώτης διαμορφώνεται στις 25,1 ποσοστιαίες μονάδες! Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι η δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπερβαίνει το 80% (80,3%), ενώ και η Συμφωνία των Πρεσπών αποδοκιμάζεται από το 79,2% του δείγματος του «Πολιτικού Βαρομέτρου». Συμπληρωματικά να υπογραμμίσουμε ότι από τα ευρήματα της ίδιας εξαμηνιαίας έρευνας προκύπτει ότι τη συμφωνία με το Eurogroup για την οικονομία τη βρίσκει ικανοποιητική μόνο το… 8,7%. Δηλαδή, σχεδόν ένας στους δέκα!
Χάνει και το Νότιο Αιγαίο
Τέλος, έρευνα της Kappa Research στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου που είχε διενεργηθεί τον περασμένο Μάρτιο αποκάλυπτε ότι και εκεί υφίσταται πλέον μεγάλη δημοσκοπική ζημία ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου, στην ευρύτερη αυτή περιφέρεια η απόσταση που καταγράφει η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξης των 8,5 ποσοστιαίων μονάδων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει την προτίμηση του 24,9% του δείγματος, έναντι μόλις ενός 16,4% του κυβερνώντος κόμματος. Και στην περιφέρεια αυτή, βεβαίως, στην παράσταση νίκης επικρατεί κατά κράτος η Ν.Δ. με ποσοστό 54%, έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι στο Νότιο Αιγαίο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργική θέση προηγείται με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 31%, έναντι 23,5% του Αλέξη Τσίπρα. Βεβαίως, με αυτά τα συνολικά ευρήματα είναι απορίας άξιο πώς νομίζει ο πρωθυπουργός ότι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση, μόνο και μόνο επειδή έκανε ένα διάγγελμα από την Ιθάκη ή με το να αναλωθεί σε μια πλασματική παροχολογία στη ΔΕΘ…
Δυτική Ελλάδα
Και στη Δυτική Ελλάδα σημειώνει επίσης μεγάλες απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και η πρωτιά του είναι επίσης στο όριο του στατιστικού λάθους. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ένα δημοσκοπικό ποσοστό 19,4%, έναντι 18,2% της Νέας Δημοκρατίας. Για να προσδιοριστεί το μέγεθος των απωλειών του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στην Αιτωλοακαρνανία, λ.χ., ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο της Ν.Δ. κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες και στην Ηλεία κατά 11. Το να μειώσει στο όριο του στατιστικού λάθους η Ν.Δ. στη Δυτική Ελλάδα σημαίνει αύξηση των δικών της ποσοστών και σημαντική μείωση αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον, επίσης, στοιχείο από την έρευνα αυτή στη Δυτική Ελλάδα είναι ότι, παρά την οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, στην παράσταση νίκης είναι συντριπτική η διαφορά όσων θεωρούν βέβαιη τη νίκη της Ν.Δ., καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 56,5%, τη στιγμή που μόλις ένα 23% εκτιμά ότι τις εκλογές μπορεί να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 25/8/2018

. .

..

. . . ..



Πηγή