Σε διεργασίες ανανέωσης και ισχυροποίησης κόμματος και κυβέρνησης, προχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Από: crashonline.gr
Όπως αποκάλυψε το crashonline.gr ο πρωθυπουργός πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Σκουρλέτη, με τον οποίο έχει συζητήσει διεξοδικά το θέμα σε περισσότερες από δύο συναντήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Την υποψηφιότητα Σκουρλέτη στήριξαν ο Νίκος Φίλης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και η τάση των «53» στην οποία ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ουσιαστικά με την μετακίνηση Σκουρλέτη στο Κόμμα, ο Τσίπρας εξασφαλίσει και «ειρήνη» με την εσωκομματική αντιπολίτευση, για την τελευταία διαδρομή μέχρι τις κάλπες των εθνικών εκλογών.
Με την ολοκλήρωση των αλλαγών στο κόμμα, ουσιαστικά αρχίζει να μετράει ο χρόνος και για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που εικάζεται ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Για την κάλυψη της θέσης του Π. Σκουρλέτη, στο Υπουργείο Εσωτερικών, πρώτο «φαβορί» θεωρείται ο Νίκος Παππάς. Ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, προορίζεται για την συγκεκριμένη θέση, αφού θα αναλάβει το ρόλο να διεξάγει και τις κρίσιμες τρίπλες (κατά πάσα πιθανότητα) εκλογές του ερχόμενου Μάη.
Με το δίδυμο Σκουρλέτη – Παππά, ο ένας για να «μαζέψει» το κόμμα και ο άλλος για να διενεργήσει τις εκλογικές αναμετρήσεις, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μπει στην τελική ευθεία με «δυο ισχυρά χαρτιά και προσωπικότητες», στους οποίους έχει και απόλυτη εμπιστοσύνη.
Ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά το όνομα του Νίκου Παππά, καθώς ο ίδιος προτιμά να μείνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, γιατί έχει μια σειρά από ανοιχτά θέματα. Αν δεν μεταφερθεί ο κ. Παππάς, στην Κλαυθμώνος, ακούγονται τα ονόματα του Αλ. Χαρίτση, ο οποίος διατηρεί πολύ καλή σχέση με τους δημάρχους, λόγο του ΕΣΠΑ, το οποίο και διαχειρίζεται. Καθώς και η κ. Γεροβασίλη, η οποία πιθανά θα απομακρυνθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μια πολύ μικρή πιθανότητα υπάρχει να μετακινηθεί στο ΥΠΕΣ ο Γ. Ραγκούσης, αν και μια τέτοια κίνηση αναμένεται να προκαλέσει έντονες κομματικές αντιδράσεις. Κατά τα άλλα, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο θα γίνει αυτόνομο, αναμένεται να μετακινηθεί ο Δ.Βίτσας . μεταναστευτικής πολιτικής να αναβαθμιστεί ο Γ. Μπαλάφας, με υφυπουργό τον Π. Ρήγα που θα φύγει από τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να μείνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής και στη θέση του υπουργού να μετακινηθεί ο κ. Σαντορινιού, ο οποίος θα αναβαθμιστεί.
Ερωτηματικό παραμένει τέλος, αν θα μείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Ευκ. Τσακαλώτος ή θα τον διαδεχτεί ο μέχρι σήμερα υφισταμένος του, Γ. Χουλιαράκης. Πάντως ο κ. Τσακαλώτος, το τελευταίο διάστημα, παραμένει μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας, μια κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς σαν απόφαση – αποχώρησης, από το κυβερνητικό σχήμα.
Το δεύτερο σκέλος του ανασχηματισμού αφορά τις «μετεγγραφές» με προσωπικότητες προερχόμενες από άλλους χώρους. Εδώ οι πληροφορίες είναι μάλλον συγκεχυμένες, αφού κάποια ονόματα από κάποιους προβάλλονται και από άλλους αμφισβητούνται. Πρόκειται για τον Γιάννη Ραγκούση, όπως προείπαμε, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και την κ. Κατσέλη, η οποία επιθυμεί διακαώς να βρεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, εφόσον «αδειάσει» θέση.
Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει ένα «συνολικό πολιτικό και οικονομικό σχέδιο για την πρώτη περίοδο της εξόδου από τα μνημόνια».

. .

..

. . . ..Πηγή

Share.