[ccpw id="136103"]

Εκθετη για δεύτερη φορά βρίσκεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. απέναντι στο αφήγημα ότι δεν γνώριζαν για τους νεκρούς στο Μάτι.
Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Η παράσταση που έστησε το κυβερνητικό επιτελείο με «μαέστρο» των πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη που είχε γίνει ανήμερα των φονικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, όπου γινόταν λόγος για «διαχειρίσιμη κατάσταση» και καμία αναφορά σε νεκρούς, καταρρέει. Μετά την αποκάλυψη του «Ε.Τ.» στις 31 Ιουλίου για σήμα του Λιμενικού που έκανε αναφορά για ανεύρεση σορών στις 19.08, έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα δελτία συμβάντων του ΕΚΕΠΥ, όπου αναγράφεται ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων ειδοποιείται στις 9.33 από το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρού στον Νέο Βουτζά («Καθημερινή»).

Δύο ώρες αργότερα, στις 23.40, ο πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες ενημερώνεται από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ότι η φωτιά είναι σε ύφεση και πως θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί η φωτιά είναι σε οικισμό. Μέχρι εκείνη την ώρα δεκάδες άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, είτε γιατί δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα είτε γιατί πνίγηκαν αναμένοντας βοήθεια. Ο τραγικός απολογισμός που περιλαμβάνει και όσους κατέληξαν στα νοσοκομεία έχει φτάσει τα 96 θύματα. Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται ότι γνώριζε, όμως τα δύο ντοκουμέντα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα απογυμνώνουν τα ισχνά επιχειρήματά τους.
Η κυβέρνηση συνέχισε το «κακό» επικοινωνιακό παιχνίδι και τις επόμενες μέρες εμμένοντας στο αφήγημα ότι δεν γνώριζαν για νεκρούς την ώρα που ξεκίνησε η σύσκεψη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε σε αυτή τη θέση, ενώ ακόμα χειρότερα τα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που παραδέχθηκε ότι γνώριζαν για νεκρούς αλλά δεν είχαν σφραγίδα ιατροδικαστή (!) και δεν μπορούσαν να το παραδεχθούν δημοσίως.
Εγγραφα ΕΚΕΠΥ
Η πρώτη καταχώριση για νεκρό στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα της «Καθημερινής» γίνεται στις 21.33 ως εξής: «Κλήση στο συντονιστή του ΕΚΑΒ, που πηγαίνουν να παραλάβουν νεκρό στον Νέο Βουτζά». Μέχρι τις 23.15, ένα τέταρτο πριν την έναρξη της σύσκεψης με τον Αλέξη Τσίπρα, οι νεκροί είχαν φτάσει τους τέσσερις.
Μάλιστα, στο δελτίο των συμβάντων επισημαίνεται ότι πλήρη γνώση των δεδομένων είχαν από την πρώτη στιγμή ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΚΕΠΥ. Αυτή η αναφορά επιβεβαιώνει ότι ήταν εν γνώσει του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης η κατάσταση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συντονιστικού –«επικοινωνιακού σόου» που είχε στήσει η κυβέρνηση, στις 11.49 το ΕΚΕΠΥ ειδοποιεί τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να παραλάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ σάκους για την περισυλλογή νεκρών.
Παραδοχή Πολάκη
Στις 31 Ιουλίου, ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει το σήμα-ντοκουμέντο από το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο την ώρα 19.08 αναγράφει: «Πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη κυβέρνηση, παραδέχτηκε ότι γνώριζε. Μπορεί τη «μαύρη» Δευτέρα 23 Ιουλίου την ώρα της σύσκεψης να ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για μερικούς πολυτραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και μερικούς εγκλωβισμένους που διασώθηκαν, ανήμερα όμως της αποκάλυψης του «Ε.Τ.» ομολόγησε ότι ήξερε για την ύπαρξη νεκρών. «Την ώρα της σύσκεψης είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς. Ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής ή γιατρός βάζει τη σφραγίδα. Τι θα βγαίναμε και θα μιλούσαμε με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;», δήλωσε, με την ΠΟΕΔΗΝ, αν και έχοντας την ιδιότητα του γιατρού θα έπρεπε να το γνωρίζει ο αναπληρωτής υπουργός, να του απαντάει ότι ο θάνατος ατόμου διαπιστώνεται από γιατρό και πως ο ιατροδικαστής διαπιστώνει τα αίτια θανάτου και όχι το θάνατο.
Τα έγγραφα του ΕΚΕΠΥ είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά στις δηλώσεις του. Ηδη από τις 21.33 το Κέντρο Επιχειρήσεων είχε ενημερωθεί για έναν νεκρό στον Βουτζά, ενώ ένα τέταρτο πριν την έναρξη της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, είχαν λάβει γνώση για τέσσερις νεκρούς. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ είχε κάνει λόγο για «μαγείρεμα» στην ώρα άφιξης του πρώτου νεκρού στο νοσοκομείο ενώ ο εκπρόσωπος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος είχε πει ότι οι πρώτοι νεκροί είχαν παραληφθεί από ασθενοφόρα στις 9.50.
Η ολιγωρία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων, ενώ και τέσσερις πανεπιστημιακοί που επέζησαν από τη φονική πυρκαγιά ετοιμάζονται να στραφούν εναντίον όλων των αρμόδιων φορέων, καθώς όπως καταγγέλλουν βρίσκονταν για ώρες στη θάλασσα και τελικά τους διέσωσαν καΐκια ιδιωτών.
Ν.Δ. για έγγραφα
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε η Ν.Δ. μετά τη νέα αποκάλυψη. «Ενα ακόμα δημοσίευμα, αυτή τη φορά της “Καθημερινής”, επιβεβαιώνει, με αδιάψευστα πλέον στοιχεία, ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας, οι υπουργοί του και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες καθησύχαζαν τους πολίτες ότι η κατάσταση στο Μάτι είναι υπό έλεγχο, γνώριζαν ήδη την ύπαρξη τουλάχιστον 4 νεκρών, όπως και ότι σε εξέλιξη βρισκόταν μια πρωτοφανής καταστροφή. Αποδεικνύεται και με δημόσια πλέον στοιχεία ότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες. Θα το ξαναπούμε: Ανίκανους πολιτικούς έχουμε ξαναδεί σε αυτήν τη χώρα. Τόσο κυνικούς, αδίστακτους, ανεύθυνους και χωρίς ίχνος ντροπής, ποτέ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
Δημοσίευμα «Ε.Τ.»
Η αποκάλυψη του «Ε.Τ.» για την ανεύρεση σορών από το Λιμεναρχείο της Ραφήνας στις 19.08 προκάλεσε «πανικό» στην κυβέρνηση, που επιχείρησε να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα». Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι η «σχετική αναφορά του Λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων». Μόνο που το ίδιο το έγγραφο τον διαψεύδει καθώς αναγράφει ότι η έναρξη της επιχείρησης έγινε στις 18.50. Ενα 20λεπτο αργότερα αναφέρεται σε ανεύρεση σορών. Στο ίδιο ύφος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταδίκασε «τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών», μόνο που τη γνησιότητα του εγγράφου την επιβεβαίωσε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
Την επόμενη μέρα, μάλιστα, ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει και την επίσημη αναφορά στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. ότι ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε ήδη από τις 21.44 και υπήρξε σχετική διαβίβαση για την ανάσυρσή του στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η απάντηση της Περιφέρειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής σχετικά με τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Μαραθώνα τον περασμένο Απρίλιο, όπου αναφέρεται πως δεν ήταν ικανοποιητικό το σχέδιο πολιτικής προστασίας στην περιοχή, έστειλε χθες στην εφημερίδα η Περιφέρεια Αττικής.
«Ως γνωστόν οι Δήμοι ούτε ελέγχονται από την αιρετή Περιφέρεια ούτε είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στην αιρετή Περιφέρεια τις αποφάσεις τους ή τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων. Αν κάποια από αυτά χρειάζεται να υποβληθούν για έλεγχο νομιμότητας, αυτά τίθενται προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που δεν έχει καμία σχέση με την αιρετή Περιφέρεια. Με απλά λόγια: η Περιφέρεια δεν είναι ο Προϊστάμενος ούτε ο Επιθεωρητής των Δήμων. Εξ αυτών συνάγεται ότι η Περιφερειάρχης και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ουδεμία γνώση είχαν ή μπορούσαν να έχουν για ύπαρξη ή μη ύπαρξη οιουδήποτε σχεδίου του Δήμου Μαραθώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφέρεια Αττικής στην επιστολή της.
Το χρονικό
  • 16.49 Ξεσπά η φωτιά, στο βουνό της Πεντέλης σε χαμηλή βλάστηση.
  • 18.00 Η φωτιά κατακαίει τον Ν. Βουτζά.
  • 18.10 Δίνεται η εισήγηση από την Πυροσβεστική προς Περιφέρεια και Δήμο για εκκένωση των περιοχών. Η φωτιά όμως ήδη κατέκαιγε τον Νέο Βουτζά.
  • 18.18 Καταγράφεται πρώτο πέρασμα των 3 χιλιομέτρων φωτιάς στην άλλη πλευρά της Μαραθώνος.
  • 18.30 Η φωτιά φτάνει στο Μάτι.
  • 18.50 Καταγράφεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας η πρώτη κλήση για διάσωση.
  • 19.08 Το Λιμενικό καταγράφει τις πρώτες σορούς.
  • 21.33 Το ΕΚΕΠΥ ενημερώνεται από το ΕΚΑΒ ότι κατευθύνεται για την παραλαβή νεκρού στον Νέο Βουτζά.
  • 21.44 Ανδρες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν τον πρώτο νεκρό, οι οποίοι διαβίβασαν την ανάσυρσή του στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • 23.15 Ο αριθμός των νεκρών βάσει των εγγράφων του ΕΚΕΠΥ έχει φτάσει τους 4.
  • 23.40 Πραγματοποιείται η σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Καμία αναφορά σε νεκρούς, όλα παρουσιάζονται διαχειρίσιμα. Κουβεντιάζουν πρώτα για τις φωτιές σε Χανιά, Κινέτα και Λουτράκι και τελευταία για Ραφήνα.
  • 00.00. Συγκροτείται η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
  • 00.30 Ο πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις στην κάμερα. Καμία αναφορά για το μέγεθος της καταστροφής.

Εκδήλωση μνήμης για τα 96 θύματα
Ένα μήνα μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, η εκδήλωση μνήμης για τα 96 θύματα που έχασαν τη ζωή τους έγινε σε βαρύ κλίμα. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών φορώντας λευκές μπλούζες ενώ η συγκίνηση ήταν διάχυτη όταν διαβάστηκαν όλα τα ονόματα των ανθρώπων που χάθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

. .

..

. . . ..



Πηγή