[ccpw id="136103"]

Ο πρωθυπουργός θέλει μια εκ βάθρων ανανέωση στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά προς το παρόν οι «καραμπόλες» ανάμεσα σε αυτούς που θα φύγουν, σ’ αυτούς που θα έρθουν και σ’ αυτούς που θα αλλάξουν πόστο στο νέο υπουργικό σχήμα, μοιάζουν να έχουν αρκετές δυσκολίες.

Από: newsbomb.gr

Τα βασικότερα προβλήματα που πονοκεφαλιάζουν τον Αλεξη Τσίπρα, είναι τέσσερα και έχουν να κάνουμε με τα τέσσερα πρωτοκλασάτα υπουργεία της κυβέρνησης.
  • Το πρώτο είναι το Υπουργείο Οικονομικών

tsakalotos 10
Αρκετοί θεωρούν ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ηγεσία του Υπουργείου να την αναλάβει το δίδυμο Χουλιαράκη – Λιάκου, είναι δεδομένη.
Το σενάριο έχει βεβαίως κάποια βάση, πλην όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Τσακαλώτος θεωρείται από τους θεσμούς ως «επιτυχημένος» υπουργός, ενώ είναι απολύτως βέβαιον ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να έχει ένα «δυσαρεστημένο» Τσακαλώτο ειδικά στον κομματικό μηχανισμό στον οποίο ο νυν υπουργός οικονομικών εμφανίζεται ως ο επικεφαλής των λεγόμενων «53».
Συνεπώς αν ο πρωθυπουργός επιχειρήσει τη μετακίνηση του Τσακαλώτου αυτό θα πρέπει να γίνει… αναίμακτα.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως, απουσιάζει διακριτικά από οποιαδήποτε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό, μηδέ εξαιρουμένης και αυτής της «Ιθάκης» με το αιτιολογικό ότι «είναι σε διακοπές», το οποίο χρησιμοποίησε επίσης σαν άλλοθι να μην συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα όταν του μεταφέρθηκε η επιθυμία του πρωθυπουργού για μια συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του στη κυβέρνηση.

  •  Υπουργείο Εσωτερικών και Κόμμα

pappas skourletis
Το δεύτερο εξ’ ίσου μεγάλο αγκάθι για τον Τσίπρα είναι η αξιοποίηση του Πάνου Σκουρλέτη καθώς και του Νίκου Παππά. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός, ενόψει εκλογών χρειάζεται δυο ισχυρά ονόματα να πλαισιώσουν το υπουργείο Εσωτερικών και την Κουμουνδούρου.
Ο ένας για να «μαζέψει» το κόμμα και ο άλλος για να διενεργήσει τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα είναι αρκετές (εθνικές, δημοτικές, ευρωεκλογές).
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει τον Σκουρλέτη στο κόμμα για μια σειρά λόγους. Από την άλλη μεριά ο Σκουρλέτης δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την επιλογή, αφού θεωρεί την επιστροφή του στην Κουμουνδούρου υποβάθμιση…
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σενάρια που θέλουν τον Σκουρλέτη να αρνείται πεισματικά και να προχωράει σε «επιθετικές» κινήσεις, το πιθανότερο είναι πως δεν έχουν βάση αληθείας. Ο Σκουρλέτης θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης και δεν έχει «κρεμάσει» πολιτικά ποτέ τον Τσίπρα.
Από την άλλη μεριά ο Νίκος Παππάς, ακόμα και αν δεν αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, θα παραμείνει πολύ κοντά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας κρίσιμο πόστο.

  • Το αγκάθι του υπουργείου Εξωτερικών και οι Ρώσοι

kotzias
Η ξαφνική διπλωματική κρίση Ελλάδας – Ρωσίας έχει δημιουργήσει αρκετούς πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα που γίνονται ακόμα εντονότεροι από τις πιέσεις της Μόσχας για αντικατάσταση του Νίκου Κοτζιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των συζητήσεων που είχε στον.. καφέ με τους δημοσιογράφους στην Ιθάκη, αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ενός νέου ταξιδιού στην Μόσχα κι συνάντησής του με τον Πούτιν, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ότι θα λειτουργούσε θετικά στο προφίλ του εν όψει των εκλογών όποτε κι αν γίνουν.
Το πρόβλημα όμως ήταν η απάντηση της Μόσχας μέσω της μυστικής διπλωματίας η οποία – ούτε λίγο ούτε πολύ – διαμήνυσε στον πρωθυπουργό «αλλάξτε τον Κοτζιά και μετά συζητάμε». Ταυτόχρονα, η άρνηση να δοθεί βίζα στον απεσταλμένο της μυστικής διπλωματίας της Μόσχας που θα ερχόταν να προετοιμάσει την συγκεκριμένη συνάντηση με την δικαιολογία ότι με τον συγκεκριμένο υπήρχε πρόβλημα από άλλες χώρες του Σέγκεν, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας χρέωσε επίσης τον Νίκο Κοτζιά, κάπου ματαίωσε την συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς του πρωθυπουργό. Από την άλλη μεριά, επειδή το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ανοικτό και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι το τέλος του 2018, πρακτικά θα είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να αντικαταστήσει τον Κοτζιά που είναι ο βασικός αρχιτέκτονας αυτού του εγχειρήματος. 
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Τσίπρας δεν θα υπέκυπτε ποτέ και ειδικά αυτή την περίοδο σε «εντολές» ξένων δυνάμεων για αλλαγή υπουργού ή υπουργών. 

  • Η περίπτωση Πάνου Καμμένου και Ανεξαρτήτων Ελλήνων 

kammenos
Δυσκολίες υπήρξαν και στις συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμένο εν όψει του ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αλλάξει τον Υπουργό Άμυνας και ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στο Υπουργείο Άμυνας. Όπως έχουμε σημειώσει, αν φύγει ο Καμμένος θα το κάνει μόνο με τη δική του συγκατάθεση. Παράλληλα υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Καμμένος θα ήθελε να συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά.
Γίνεται όμως τον τελευταίο καιρό μια συνολική «διαπραγμάτευση» για τους υπουργούς των ΑΝ.ΕΛ. τόσο σε ότι αφορά την ποσόστοση, όσο και τα πρόσωπα που μάλλον θα αλλάξουν όλα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να μπει στο υπουργικό σχήμα μόνο μια γυναίκα από τους ΑΝ.ΕΛ. 

  • Με συνταγή «Αχτσιόγλου»

axtsioglou 2
Σε ότι έχει να κάνει με τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα, οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει να κινηθεί με «συνταγή Αχτσιόγλου».
Με νέα και ηλικιακά πρόσωπα που θα αποτελέσουν την «γενιά των τριαντάρηδων» στην πολιτική σκηνή και στην εικόνα της κυβέρνησης με στελέχη που ουσιαστικά ανδρώθηκαν πολιτικά τα διάστημα που ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον «κόμμα εξουσίας» και είναι απόλυτα πιστοί στον πρωθυπουργό, καθώς και την προώθηση αρκετών νέων γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα.
Τα ονόματα που ακούγονται ότι θα πλαισιώσουν απ’ αυτή την «γενιά» το νέο κυβερνητικό σχήμα είτε σαν νέα πρόσωπα είτε σαν αναβάθμιση ίσων μετέχουν ήδη σ’ αυτό, είναι αυτά των Σβίγκου, Νοτοπούλου, Στάϊκου, Μπουρνούς, Χαρίτση και Ορέστη Σχοινά.
noto
* Η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη 
Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει ένα γενικότερο άνοιγμα ώστε να φαίνεται όσο γίνεται πιο ευρύ το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Έτσι σε προχωρημένες συζητήσεις στα όρια της συμφωνίας είναι με την Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου και την Λούκα Κατσέλη από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν φαίνεται να προχωρά η περίπτωση του Ραγκούση με τον τελευταίο να συνεχίζει όμως να βρίσκεται στο «πλευρό και κοντά» στην κυβέρνηση με πιθανή αξιοποίηση του γενικότερα.
Τέλος στο ίδιο σημείο είναι και οι επαφές με το «Ποτάμι» με την Ζωή Αποστολοπούλου να είναι αυτή που θα μπει στην νέα κυβέρνηση μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών.
5594736 orig
Προσέγγιση θα υπάρξει και προς τον χώρο της λεγόμενης «πολιτισμένης κεντροδεξιάς» όπου ακούγεται εντόνως το όνομα της Κατερίνας Παπακώστα σε υπουργείο – έκπληξη…

. .

..

. . . ..Πηγή