Την πεποίθηση ότι η Μόσχα δεν θα χάσει τίποτα από το πάγωμα των σχέσεων με την Αθήνα εξέφρασε ο Όλεγκ Μπαρμπάνοφ, επικεφαλής του Valdai Discussion Club, μιλώντας στο πρακτορείο TASS.
Από: crashonline.gr
Ο Μπαρμπάνοφ – σύμφωνα με την «Καθημερινή» – υπενθύμισε ότι ο Έλληνας πρέσβης στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς κλήθηκε στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου και ενημερώθηκε για τα αντίποινα που έθεσε σε εφαρμογή η Ρωσική πλευρά, απαντώντας στις εχθρικές ενέργειες της Αθήνας η οποία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες στα μέσα Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Μπαρμπάνοφ, «η εμπειρία των πρόσφατων διμερών σχέσεων δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε τις υποσχέσεις του».
«Δεν μπορείς να τρέφεις σοβαρές ελπίδες για να συνεργαστείς μαζί του. Γι’ αυτό το λόγο σε μία υποτιθέμενη διακοπή στις σχέσεις των δύο χωρών, η Ρωσία δεν θα χάσει τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια, η Μόσχα δεν έχει κανένα πρακτικό όφελος από τη φιλία της με τον Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Υπάρχουν πολλοί εταίροι στην ΕΕ που προσπαθούν να διατηρήσουν τις πόρτες ανοιχτές για διάλογο με τη Ρωσία παρά την πολυπλοκότητα των σχέσεων εν γένει».
«Σε αντίθεση με τον Τσίπρα, ο διάλογος αυτός είναι πολύ πιο εποικοδομητικός για τη Ρωσία, οπότε αν ο Έλληνας ηγέτης δεν τον θέλει, δεν τον χρειαζόμαστε ούτε εμείς», είπε ακόμα ο Μπαρμπάνοφ.
Σχετικά με τις συγκρούσεις
Ο επικεφαλής του Valdai Discussion Club εξήγησε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνονται στις αρχές του καλοκαιριού λόγω των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, καθώς η Αθήνα υποψιάζεται ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στη διαδικασία.
«Η Ελλάδα κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Η Ρωσία φέρεται ότι προσπάθησε να διαταράξει τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, διότι αν δεν είχε ολοκληρωθεί, δεν θα γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ. Τώρα τα Σκόπια πήρα το πράσινο φως», εξήγησε.

Τι είναι το Discussion Club Valdai
Το Club Discussion Club Valdai είναι ένα think tank με έδρα τη Μόσχα, που ιδρύθηκε το 2004. Είναι το όνομά του από τη λίμνη Valdai , η οποία βρίσκεται κοντά στο Veliki Novgorod , όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Club.
Το συνέδριο Valdai συνδέεται στενά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε κάθε χρόνο με τους συμμετέχοντες στις ετήσιες συναντήσεις του Club Valdai από την ίδρυσή του. Μεταξύ πολλών άλλων αξιωματούχων του Κρεμλίνου που παρευρίσκονται στις συναντήσεις της Valdai είναι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Σεργκέι Ιβάνοφ , Αρχηγός Προσωπικού του Προεδρικού Γραφείου του Προέδρου Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Σόιγκου, Υπουργός Άμυνας και άλλοι.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.