[ccpw id="136103"]

Όσοι έχουν πρόσβαση στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αναδημοσίευση από:  eleftherostypos.gr

Δεν χρειάζεται όμως κάποιος να είναι συνομιλητής του κ. Τσίπρα για να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση παραπαίει και κάθε κίνησή της υπαγορεύεται από τις δυσμενείς μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε όλα τα όπλα του παρελθόντος προκειμένου να δείξει ότι διαχειρίζεται με επάρκεια την κρίση αλλά δεν έπεισε κανέναν με αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να αλλάζει αποφάσεις δίνοντας την εικόνα ενός πολιτικού που άγεται και φέρεται από τις εξελίξεις.
Στην εθνική τραγωδία αρχικώς ο κ. Τσίπρας είχε υπαινιχθεί ότι η χώρα δέχεται «επίθεση» από ασύμμετρες απειλές και από αγνώστους που θέλουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Τελικώς η φονική φωτιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, ξεκίνησε από ένα κομμένο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος ή από έναν ασυνείδητο που πήγε να καθαρίσει το χωράφι του από τα χόρτα.
Μετά ο πρωθυπουργός άλλαξε τροπάρι και υποστήριξε ότι όλα έγιναν καλώς. Για το λόγο αυτό ο υπασπιστής του Τζανακόπουλος οργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ συνέντευξη των υπουργών και των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας, όπου όλοι ισχυρίσθηκαν ότι έκαναν «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν». Ο Τόσκας ακόμη δεν έχει βρει επιχειρησιακό λάθος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής θα έπραττε πάλι τα ίδια. Οσοι αποκάλυπταν πτυχές της τραγωδίας και αναδείκνυαν ευθύνες, όπως ο Ελεύθερος Τύπος ο οποίος παρουσίασε το ημερολόγιο σημάτων του Λιμεναρχείου Ραφήνας από το οποίο προκύπτει ότι η ανεύρεση νεκρών ξεκίνησε από το απόγευμα της Δευτέρας, καταγγέλλονταν από τους «αλάνθαστους» του Μαξίμου ότι προχωρούσαν σε πολιτική τυμβωρυχία.
Η προπαγάνδα δεν έπιασε, αντιθέτως εξαγρίωσε τους πολίτες, που διαπίστωσαν ότι το κράτος άφησε αβοήθητους τους άτυχους κατοίκους της περιοχής και η κυβέρνηση ενδιαφερόταν μόνο για τη διάσωσή της συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της. Πλέον ο κ. Τσίπρας σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις. Εκανε αποδεκτή την παραίτηση Τόσκα ενώ προχθές σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ απομακρύνθηκαν οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Και όμως, την περασμένη Τρίτη, όταν ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ρεπορτάζ στο οποίο αναφερόταν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την αποπομπή των αρχηγών, το γραφείο πρωθυπουργού είχε καταγγείλει τον τηλεοπτικό σταθμό και είχε εκδώσει μία λάβρα ανακοίνωση όπου αναφέρονταν και τα ακόλουθα: «Την ώρα της μάχης, που οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, τον εντοπισμό των αγνοουμένων και την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, ο ΣΚΑΪ ανακάλυψε δήθεν πρόθεση του πρωθυπουργού για «καρατομήσεις» των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Με τον τρόπο αυτό και αφού σήμερα το πρωί απέτυχε να κάμψει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών τους, επιχειρεί τώρα να υπονομεύσει τον αγώνα Πυροσβεστικής και Αστυνομίας και να κάμψει το ηθικό όσων δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, τη μάχη για τον περιορισμό των συνεπειών μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Το ηθικό, όμως, των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και όλων όσοι δίνουν τη μάχη στο πλευρό των πολιτών δεν πρόκειται να καμφθεί από τα ψέματα του ΣΚΑΪ. Κάθε Ελληνας πολίτης γνωρίζει άλλωστε τις πρακτικές και το ρόλο του. Γνωρίζει πως ό,τι έκανε σήμερα το έχει κάνει στο παρελθόν και θα το ξανακάνει στο μέλλον. Ο ΣΚΑΪ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι παραμένει πιστός στην παράδοση της υπονόμευσης και της προβοκάτσιας. Δεν θα τον ακολουθήσουμε».
Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα και τελικά ακολούθησε τον ΣΚΑΪ απομακρύνοντας τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας που είχε εξαφανιστεί από τη μοιραία βραδιά. Οπως θα ακολουθήσει και τα υπόλοιπα ρεπορτάζ για την αντικατάσταση και άλλων υπουργών και οποιουδήποτε άλλου προσώπου που θα κριθεί από τους επιτελείς του Μαξίμου ότι η απομάκρυνσή του μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του πρωθυπουργού.
Η προσπάθεια αυτή δεν θα έχει αποτέλεσμα. Οι πολίτες έβγαλαν την ετυμηγορία τους, δεν μπορούν να πειστούν με επιχειρήματα του 2015 και άλλα διχαστικά μηνύματα, τα οποία γυρίζουν μπούμερανγκ για το Μαξίμου.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

. .

..

. . . ..



Πηγή