[ccpw id="136103"]

Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για κάποιου είδους αστείο. Για «fake news», όπως θα έλεγαν και οι προπαγανδιστές του Μαξίμου.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr

Η πληροφορία που διακινείται συγκεκριμένη: «Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταβεί ο πρωθυπουργός στο Καστελλόριζο στις 21 Αυγούστου για να ανακοινώσει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια ώστε το ακριτικό νησί μας να απαλλαγεί από τη “στάμπα” που άφησε πριν από 8 χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλοντας την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό βοήθειας των δανειστών».
Αλήθεια, όμως, εκεί στο Μαξίμου που ονειρεύονται όρθιοι έχουν την εντύπωση ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η κακοστημένη κωμωδία του «επιτυχημένου» Τσίπρα δεν κόβει πια εισιτήρια;
Τι θα πει ο πρωθυπουργός στο Καστελλόριζο; Δεν γνωρίζει ότι ακόμη και τα κρατικά ακίνητα του ακριτικού μας νησιού έχουν περάσει στην κατοχή του υπερταμείου όπου για 99 έτη οι δανειστές έχουν τον πρώτο λόγο; Δεν ξέρει ότι εάν στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής η κρατική περιουσία έχει μπει εγγύηση για δάνεια ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ;
Πολύ φοβούμαστε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου από την πολλή απόγνωση έχουν πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα. Οι δανειστές έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν το τέλος του δικού τους Μνημονίου. Δεν πρόκειται να ξαναδανείσουν την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της μέσα από τα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5% μέχρι και το 2022 αλλά και μέσω της δαπανηρής προσφυγής στις αγορές με επιτόκια άνω του 4%.
Οι φορολογούμενοι όμως γνωρίζουν ότι το δικό τους μνημόνιο θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη υπογράψει την εφαρμογή σκληρών μνημονιακών μέτρων τη διετία 2019-2020 με την περικοπή των συντάξεων έως 18% και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ που θα αφαιρέσει ένα μηνιάτικο από μισθωτούς και συνταξιούχους. Εχει ήδη δεσμευθεί για παράταση της λιτότητας μέχρι το 2060 ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνησή του χάνει όλους τους στόχους της ανάπτυξης.
Η Ελλάδα έγινε το τέλειο θύμα των δανειστών, οι οποίοι πήραν όλες τις υπογραφές προκειμένου να πάρουν πίσω τα λεφτά τους με εγγύηση ακόμη και τα κρατικά ακίνητα του Καστελλόριζου ενώ «έδεσαν» την οικονομία μας με βαριά υφεσιακά μέτρα, που δεν υπήρχαν στην ατζέντα τους πριν από το 2015.
Στο Καστελλόριζο ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης θα εμφανίσει τον πρωθυπουργό ως καρικατούρα επιτυχημένου προκειμένου να καλυφθεί η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οχι, ο κ. Τσίπρας δεν έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνημόνια, όπως θα κομπορρημονήσει από το ακριτικό νησί του Αιγαίου, αντιθέτως τη φόρτωσε με ένα λογαριασμό άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και την επιβάρυνε με υποχρεώσεις που θα κληθούν να εκπληρώσουν οι επόμενες γενιές.
Με ψέματα ανέβηκε στην εξουσία, με παραμύθια προσπαθεί να κρατηθεί σε αυτήν. Δεν ζει και ο Μολιέρος να τα γράψει καλύτερα…
Πάει και το πλεόνασμα
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη όταν η δημιουργική λογιστική και η στάση πληρωμών εμφανίζουν μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ομως δεν παύουν να δίνουν την τάση που επικρατεί στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
Ετσι, η ανακοίνωση του υπουργείου σύμφωνα με την οποία το πλεόνασμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 617 εκατομμύρια ευρώ από 1,9 δισ. που ήταν πέρυσι δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα των θετικών αποτελεσμάτων. Οι αλχημείες δεν έλειψαν, όμως δεν στάθηκαν ικανές να καλύψουν την κόπωση στα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, η στάση πληρωμών εντάθηκε στο Δημόσιο, ακόμη και στα νοσοκομεία.
Εάν μάλιστα το οικονομικό επιτελείο δεν αποφάσιζε να μπλοκάρει τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει υστέρηση 670 εκατομμυρίων έναντι του στόχου, δεν θα είχαμε ούτε στα χαρτιά πρωτογενές πλεόνασμα αλλά αντιθέτως έλλειμμα. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την προγραμματισμένη μείωση των συντάξεων τον Δεκέμβριο.
Οσο το πλεόνασμα μειώνεται τόσο θα μεγαλώνουν οι πιέσεις για πιστή τήρηση των μέτρων που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

. .

..

. . . ..



Πηγή