Ας ξεκινήσουμε από την αστεία πλευρά της υπόθεσης. Αυτοί οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την τροπολογία για τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο θα πρέπει να ξεφωνήσουν άγρια τον «ατζαμή» της κυβέρνησης που τους υπαγόρευσε το κείμενο της τροπολογίας.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Προχθές το βράδυ ζητούσαν να γίνει ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μία Κυριακή πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά χθες κατέθεσαν ορθή επανάληψη της τροπολογίας αλλάζοντας άποψη. Τώρα θέλουν στην Κυριακή των ευρωεκλογών να γίνει και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών.
Ο λόγος προφανής. Εάν προηγούνταν οι κάλπες σε δημάρχους και περιφέρειες η εικόνα θα ήταν δραματική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φανταστείτε τη βραδιά των περιφερειακών εκλογών όλος ο χάρτης της Ελλάδας να έχει γίνει μπλε. Πώς θα φαινόταν στον Τσίπρα και με ποιο ηθικό θα πήγαιναν οι συριζαίοι την επόμενη Κυριακή να ψηφίσουν για εθνικές και ευρωεκλογές;
Για αυτό όλα μαζί για να έρθει η «κρυάδα» μία και έξω. Μαζί με τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρεζίλι έγινε και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες δήλωνε ότι είναι οριστική η απόφαση να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 και χθες έκανε δεκτή την τροπολογία για κάλπες τον Μάιο.
Στο Μαξίμου δεν βγαίνουν τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις και προσπαθούν να διαχειριστούν την επερχόμενη ήττα. Η επίσπευση των εκλογών για δημάρχους και περιφερειάρχες φωτογραφίζει τη διενέργεια εθνικών εκλογών τον Μάιο. Και βέβαια δείχνει ότι πλέον η παρέα του Τσίπρα ποντάρει στο σενάριο της δεξιάς παρένθεσης.
Ξέρουν ότι θα χάσουν με διαφορά στις εκλογές του Μαΐου, δεν θέλουν να στηθούν νέες κάλπες τον Οκτώβριο γιατί θα ηττηθούν ξανά και δεν θα μπορούν να εγείρουν την αξίωση να ρίξουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτοί είναι οι μύχιοι πόθοι του Μαξίμου, που όμως δεν λαμβάνει υπόψη στην πολιτική εξίσωση έναν βασικό παράγοντα. Τον Μητσοτάκη, στο χέρι του οποίου είναι να ακυρώσει τα σενάρια και σχέδια των συριζαίων. Και τον Καραμανλή το 2004 τον υπολόγιζαν για «εξαμηνίτικη κυβέρνηση» και παρέμεινε 5 χρόνια.
Το πιο ενδιαφέρον από τις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα για την ημερομηνία των εκλογών των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι διαπίστωσε και ο ίδιος πως δεν μπορεί να σταθεί στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, όπως έλεγε μέχρι πρόσφατα.
Στόχος του είναι να μεταθέσει το ζήτημα των συντάξεων για 6 μήνες ώστε να μη φορτωθεί το πολιτικό κόστος και μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στις αρχές του έτους να επιχειρήσει την ηρωική έξοδο τον Μάιο σε μία κάλπη-πακέτο.
Ο κυνικός διορισμός της Αντωνοπούλου
Ο Ελεύθερος Τύπος ήταν η εφημερίδα που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο με την επιδότηση ενοικίου προκαλώντας την αποπομπή από την κυβέρνηση του ζεύγους Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου.
Ωστόσο, δεν είχαμε υπολογίσει τον κυνισμό που διακρίνει την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστεράς». Λίγους μόλις μήνες μετά την απομάκρυνσή της από το υπουργείο Εργασίας, η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου τοποθετήθηκε από το Μαξίμου στη θέση της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που εδρεύει στο Παρίσι.
Ο κ. Τσίπρας, που θεώρησε ηθικά μεμπτό το γεγονός ότι το ζεύγος Παπαδημητρίου έκανε χρήση διάταξης που είχε παρεισφρήσει στο τρίτο Μνημόνιο και ελάμβανε επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ μηνιαίως, τώρα επιβραβεύει τη σύντροφο «Ράνια» «επιδοτώντας» τη διαμονή της στο Παρίσι με μία καλοπληρωμένη θέση αποδοχών πρέσβη.
Απεμπολώντας το βέτο του Βουκουρεστίου
Ανεπιτυχώς, και με τη χρήση ανώνυμου non paper, η κυβέρνηση προσπάθησε να απαντήσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. για την απεμπόληση του δικαιώματος βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως το είχαμε ασκήσει στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2009.
Στο non paper όμως η κυβέρνηση δικαιώνει τον κ. Μητσοτάκη, καθώς επικαλείται δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τις οποίες προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία είναι η «πλήρης επικύρωση της συμφωνίας», δηλαδή η θετική ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Επομένως, η ένταξη των Σκοπίων είναι ζήτημα εσωτερικών διαδικασιών του κράτους. Εάν αλλάξει το Σύνταγμα, μπαίνει στο ΝΑΤΟ χωρίς το δικαίωμα βέτο από την Ελλάδα. Αυτό χάσαμε στις Πρέσπες και αυτό δεν αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.