Hans – pixabay
To γεγονός πως δυο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης την εβδομάδα που πέρασε δημοσίευσαν αμφίβολης ποιότητας δημοσκοπήσεις που έδειχναν μονοψήφια διαφορά υπέρ της Ν.Δ., έναντι διψήφιας διαφοράς που καταγράφουν οι περισσότερες πιστοποιημένες εταιρείες ερευνών καταδεικνύει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση.
Του Κώστα Στούπα 
Από: capital.gr
Οι έρευνες θεωρούνται αμφίβολες γιατί δεν στηρίζονται σε σταθμισμένα δείγματα αλλά τα στοιχεία έχουν συλλεχθεί διαδικτυακά. Η μία μάλιστα έχει γίνει από νεοπαγή εταιρεία που δεν είναι μέλος του συνδέσμου και ανήκει σε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Το ζήτημα δεν είναι τι δείχνουν αυτές οι δημοσκοπήσεις αλλά το τι καταδεικνύει το ρίσκο ανυποληψίας που ανέλαβε η κυβέρνηση με τη δημοσίευσή τους προκειμένου να τονώσει το ηθικό της εκλογικής της βάσης και του στελεχιακού της δυναμικού.
Είναι προφανές πως στόχος είναι να καταδειχτεί πως η διαφορά παραμένει σε επίπεδο που μπορεί να προκύψει ανατροπή, πως η διαφορά μειώνεται και πως ακόμη και με ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση, άρα τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει τον ένα πόλο (στο νέο διπολισμό) στον χώρο της Κεντροαριστεράς από ηγεμονική θέση.
Όταν οι εκλογές θα τοποθετούνται σε ένα χρονικό ορίζοντα 1-2 μηνών και η διαφορά θα είναι διψήφια με τάση αύξησης, θα είναι δύσκολο να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν: α) ο κομματικός μηχανισμός για να δώσει τη μάχη, β) ο πελατειακός κρατικοδίαιτος μηχανισμός το εισόδημα του οποίου εξαρτάται από το κόμμα που διαχειρίζεται την εξουσία και γ) η εκλογική βάση και η βάση της δυνητικής επιρροής.
Κανένας δεν πορεύεται με ενθουσιασμό σε μια μάχη που θεωρείται εκ των προτέρων χαμένη. Αυτό λοιπόν φαίνεται πως είναι ο λόγος που φιλικά μέσα που ρισκάρουν την ανυποληψία και τη γελοιοποίηση δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις οι οποίες προδήλως κραυγάζουν πως είναι αναξιόπιστες.
Οι εκλογές…
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για εκλογές.
Το αφήγημα που προσπαθεί να αρθρώσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι αυτό της εξόδου από τα μνημόνια και μιας αξιοπρεπούς λύσης στο “Μακεδονικό” το οποίο έχει κακοφορμίσει ως εκκρεμότητα που δεν τόλμησε να λήξει καμιά προηγούμενη κυβέρνηση.
Η υποχρέωση για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,3% μέχρι το 2060, η μείωση των συντάξεων στις αρχές του 2019 και η μείωση του αφορολόγητου καθιστούν αυτό το αφήγημα διάτρητο.
Το αφήγημα του τέλος των μνημονίων φαίνεται πως πείθει μόνο την στενή εκλογική βάση που λόγω εξάρτησης από τον κρατικό κορβανά θα αποδέχονταν οποιαδήποτε αφήγημα. Το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί αυτή η μερίδα όταν εκλείψει η διαχείριση του κρατικού κορβανά και ιδίως στην περίπτωση που απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ταχείας επανόδου;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να τα μπαλώσει με την ιστορία πως θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται την αναβολή μέχρι ματαίωση των μέτρων αυτών.
Χαρακτηριστικό της αδυναμίας, από άποψη αφηγήματος, στην οποία βρίσκεται είναι το tweet κορυφαίου στελέχους που υποστηρίζει: “Για αυτό δεν θέλανε τα αντίμετρα. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τα μέτρα 2019-2020. Θα τα εφαρμόσουν…”.
Τουτέστιν κατηγορεί την επόμενη κυβέρνηση γιατί θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν υπογράψει οι ίδιοι. Αν αυτό δεν είναι ένδειξη παραλογισμού, πανικού και αδυναμίας τότε τι είναι;
Το Μακεδονικό
Μια σημαντική μερίδα της Κεντροαριστεράς επιθυμεί μια λύση του Μακεδονικού και εύχεται να είναι η παρούσα κυβέρνηση που θα την ολοκληρώσει. Μια νέα αναβολή του ζητήματος κατά πάσα πιθανότητα θα το επαναφέρει στο μέλλον με ακόμη χειρότερους όρους για την Ελλάδα.
Η μερίδα αυτή της Κεντροαριστεράς όμως δύσκολα μπορεί να ξεχάσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν το ακροαριστερό και ακροδεξιό συνονθύλευμα των λαϊκιστών δίχαζε, απειλούσε πως ο στρατός εγγυόταν την εσωτερική ασφάλεια και προσπαθούσε να παραχωρήσει τα κλειδιά της χώρας στον Πούτιν.
Υπάρχει μια εκτίμηση που υποστηρίζει πως όσο η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι διψήφια η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Αυτό έχει βάση, αλλά οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες καταδεικνύουν πως αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση η διαφορά μπορεί σύντομα να αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο το ποσοστό εκείνο στη δεύτερη θέση που θα εξασφαλίσει την από ηγεμονική θέση ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς.
Η κυβέρνηση καλλιεργεί την εντύπωση πως οι μειώσεις των συντάξεων μπορούσαν να αναβληθούν για μερικούς μήνες. Αυτό θα της επέτρεπε να πάει σε εκλογές την Άνοιξη του 2019 με κάποια καλύτερα χαρτιά στα χέρια.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως αν στα τέλη του 2018 μοιράσουν εκ νέου επιδόματα σε συνταξιούχους και ανέργους θα μπορούσαν να επαναλάβουν το σκηνικό των αρχών του 2018, όταν παρατηρήθηκε έστω και μικρή κάμψη της διαφοράς στις δημοσκοπήσεις.
Στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη πως το 2018 τρέχει με την τιμή του πετρελαίου κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι. Συνέπειες αυτού θα μπορούσε να είναι επιδείνωση του εύθραυστου θετικού  κλίματος στην οικονομία αλλά και ανατροπή της ροής των εσόδων.
Στην κυβέρνηση, έστω και κατόπιν εορτής φαίνεται να προβληματίζονται με την ένταση που έχουν λάβει οι δεκάδες καθημερινά κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό σε όλη τη χώρα και κυρίως στη Β. Ελλάδα. Αν αυτά συμβαίνουν στη μέση του Καλοκαιριού τι μπορεί να συμβεί το Φθινόπωρο;
Σαν πιθανές ημερομηνίες των επόμενων εκλογών εμφανίζονται ο Μάιος και ο Φεβρουάριος του 2019 και ο Οκτώβριος του 2018. Η τελευταία ημερομηνία τις τελευταίες μέρες φαίνεται να κερδίζει έδαφος…

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.