[ccpw id="136103"]

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δεν ήταν καλές για την Κυβέρνηση. Η συμφωνία στις Πρέσπες αποδείχθηκε αντιδημοφιλής ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν κατευνάστηκε με το επικοινωνιακό σόου του γραβατοφόρου Πρωθυπουργού στο Ζάππειο. Στην Επικράτεια δημιουργήθηκε κλίμα οργής απέναντι στην Συγκυβέρνηση για τους χειρισμούς της επί των Εθνικών θεμάτων, κυρίως του Σκοπιανού. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων είναι η Κυβέρνηση να έχει πρόβλημα να συγκρατήσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και να έχει αρχίσει να ψάχνει συμμάχους στους ανεξάρτητους .υς βουλευτές του Ποταμιού. Τα παραπάνω γεγονότα οδήγησαν αρκετούς στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές πλησιάζουν.
Αναδημοσίευση από: lastpoint.gr
Γράφει ο Οδυσσέας Ματζιούνης

Παρ όλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ορισμένα δεδομένα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκλογές τώρα και επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα υποστεί συντριβή και οι ΑΝΕΛ θα πάψουν να υπάρχουν πολιτικά. Ο μόνος τρόπος για να πέσει η κυβέρνηση, με αυτά τα δεδομένα, είναι να αποχωρήσουν τρεις ακόμη βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ακόμα κι έτσι όμως υπάρχει και ο ανεξάρτητος από το Κίνημα Αλλαγής πλέον Σταύρος Θοδωράκης, ο οποίος ξέρει ότι η μοίρα του σε περίπτωση εκλογών είναι και αυτή Καμμένη. Το κόμμα του δεν έχει πλέον να προσφέρει κάτι στην πολιτική, καθώς ο χώρος που εκπροσωπεί καλύπτεται από το Κίνημα Αλλαγής. Η κοινοβουλευτική του ομάδα θα μπορούσε κάλλιστα να συνεδριάζει στο σαλόνι του, ενώ οι συγκεντρώσεις του κόμματός του έχουν το μέγεθος και την αίγλη συνάντησης ενός υποθετικού συλλόγου φίλων νεκροθαφτών Άνω Ραχούλας.

Η μόνη πολιτική προοπτική που έχει είναι από την παρούσα Βουλή. Ήδη έως τώρα έχει αντικαταστήσει τις ψήφους του Καμμένου σε πολλά ζητήματα, βοηθώντας και τον τελευταίο να παραμείνει στην καρέκλα του κρατώντας παράλληλα τις εναπομείνασες ιδεολογικές του παρωπίδες, και τον Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία. Ταυτόχρονα έχει ευθυγραμμισθεί πολλές φορές πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Γενάρη του 2015 ήταν υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια βασική χημεία. Πιθανών η σύμπλευση με τον Πρωθυπουργό να του στοιχήσει κι άλλους από τους έξι εναπομείναντες βουλευτές του, αλλά αυτό δεν θα είναι πρόβλημα καθώς ίσως να χρειάζονται τρεις με τέσσερις κοινοβουλευτικοί ακόμη για να σταθεροποιηθεί η πλειοψηφία. Ο επικεφαλής του Ποταμιού βέβαια έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτή τη Βουλή, όμως δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένας πολιτικός άλλα λέει και άλλα κάνει.
Μία ακόμη πηγή βουλευτών θα ήταν οι ΑΝΕΛ. Μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης η οποία όμως μπορεί να γίνει προς δύο κατευθύνσεις. Υπάρχουν βουλευτές, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Παπαχριστόπουλο οι οποίοι είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ΑΝΕΛ. Ο ίδιος αποχωρίσαντας από τους ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος τον χαρακτήρισε συριζαίο και οι θέσεις του υπέρ της κυβέρνησης σε θέματα που το κόμμα του έχει διαφοροποιηθεί επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα. Άλλη περίπτωση είναι ο κ. Ζουράρις, καθώς ο τέως υφυπουργός ιδεολογικά έχει αριστερές καταβολές, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί από την στάση του εντός Βουλής. Και φυσικά υπάρχουν και οι υπουργοί των ΑΝΕΛ οι οποίοι ξέρουν ότι οι θέσεις τους σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο είναι το μόνο που τους δίνει πολιτική σημασία.
Επομένως, ενδεχόμενη διάλυση του κόμματος, πιο πιθανό είναι να οδηγήσει τους πρώτους δύο βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ .υς τελευταίους σε συνέχεια της ψήφου εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό. Όσον αφορά το τι λέει ο ίδιος ο κ. Καμμένος για το πως θα ρίξει τον κ. Τσίπρα όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, απλά να θυμόμαστε ότι μέχρι τώρα έχει πει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια τα ίδια και ως εκ θαύματος ο τελευταίος παραμένει πρωθυπουργός.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι σε ένα βαθμό άγνωστο το τι θα κάνουν. Η προτεραιότητα των περισσότερων είναι να παραμείνουν πολιτικά ζωντανοί, και μονολότι φαίνεται λίγο απίθανο να το καταφέρουν αυτό με συμπόρευση με την πλειοψηφία, ακούγεται πως η τελευταία μετράει έναν ή δύο από αυτούς με το μέρος της. Υπάρχουν βέβαια τα σίγουρα όχι από τους βουλευτές που προέρχοντια από τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή, τους οποίους ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν προσεγγίζει, αλλά οι περισσότεροι ανεξάρτητοι προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου, κάτι που προκαλεί αισιοδοξία στο επιτελείο της Κουμουνδούρου.
Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός φαίνεται να μην θέλει εκλογές. Ούτως ή άλλως αν διεξήγαγε πρόωρες εκλογές θα το έκανε σε ευνοϊκές για το κόμμα του συγκυρίες προκειμένου να του εξασφαλίσει ένα σεβαστό ποσοστό με το οποίο θα μπορούσε να εγκατασταθεί οριστικά ως το δεύτερο κόμμα της χώρας. Το αν θα το καταφέρει αυτό πολύ πιθανών να το δούμε προς το τέλος της τετραετίας.

. .

..

. . . ..



Πηγή