RyanMcGuire / pixabay

Όποιος είναι αδίστακτος στα μικρά πράγματα, θα αποδειχτεί αχρείος στα μεγάλα.

Αρθούρος Σοπενχάουερ

Του Κώστα Στούπα
Από: capital.gr

Αυτό που θα’ πρεπε να τρομάζει με την παρούσα κυβέρνηση ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο “ισαποστάκια”* είναι η ευκολία με την οποία λέει ψέμματα και παριστάνει πως δεν αντιλαμβάνεται τα οφθαλμοφανή όταν έτσι το επιτάσσει το κομματικό συμφέρον.
Αν κάποιος αραδιάζει οφθαλμοφανή ψέμματα χωρίς την παραμικρή αιδώ και συστολή, γνωρίζοντας πως αυτά εύκολα γίνονται αντιληπτά από την πλειοψηφία της κοινωνίας, στην ουσία αυτό που κάνει είναι να την περιφρονεί βαθύτατα.
Σίγουρα υπάρχει μια μειοψηφία που υποκρίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται τα ψέμματα ως τέτοια γιατί αυτό επιβάλλει κάποιο ιδιοτελές συμφέρον που προκύπτει από τη νομή της εξουσίας. Τούτο όμως συνιστά καθεστώς συμμορίας** και όχι δομή δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας πολιτών όπου ο καθένας λαμβάνει αυτό που δικαιούται με βάση κοινά αποδεκτούς κανόνες.
Σε δικτατορίες έχει παρατηρηθεί μόνο να λέγονται τόσο μεγάλα ψέμματα. Η εξουσία των δικτατόρων όμως στηρίζεται στον φόβο και την προπαγάνδα. Εκεί δεν υπάρχουν ούτε μη ελεγχόμενα από το καθεστώς μέσα ενημέρωσης και τα σύνορα είναι κλειστά ώστε να μην μπορεί να φύγει κανείς χωρίς την άδεια του καθεστώτος.
Είναι ακατανόητη η εμμονή στην τακτική της συνεχούς ψευδολογίας…
Κατηγορεί πχ. η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακροδεξιό την ώρα που ο ίδιος συγκυβερνά τα τελευταία τρία χρόνια με τους ΑΝΕΛ, στελέχη των οποίων δεν έχουν πάψει ποτέ να επαίρονται για τις ακροδεξιές και ρατσιστικές τους αντιλήψεις.
Εθνικισμός δεν είναι να διασφαλίζεις και να προάγεις τα συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου αλλά να φοβάσαι τους άλλους και να θεωρείς τους άλλους λαούς υποδεέστερους και άρα χρήσιμους μόνο για να εξυπηρετούν τα δικά σου συμφέροντα οι προκαταλήψεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε χάρη στη στήριξη ενός ακροδεξιού λαϊκίστικου μορφώματος και δεν διστάζει να κατηγορεί τους άλλους για συμπόρευση με την ακροδεξιά.
Ο κ. Τσίπρας έχει ιδιαίτερα βεβαρυμένο παρελθόν ψευδολογίας καθώς είναι αυτός που θα έσκιζε τα μνημόνια, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα πήγαινε τον κατώτερο μισθό στα 750 ευρώ, θα επανέφερε την 13η σύνταξη… Όλα αυτά είναι γνωστά αλλά καλό είναι να τα θυμόμαστε γιατί όπως έγραφε ο Μίλαν Κούντερα στο Αστείο, ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία.
Παρ’ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός (και η κυβέρνησή του) αντί να είναι προσεκτικός και να προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, σε κάθε ευκαιρία επινοεί καινούργια ή επαναλαμβάνει τα ίδια ψέμματα.
Ένα από αυτά είναι η υπόθεση της μη εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων στις αρχές του 2019.
Γράφει η κομματική “Αυγή” πριν λίγες μέρες: “Ο κύβος ερρίφθη. Η επαναφορά της 13ης σύνταξης έχει ήδη ενταχθεί στον μεταμνημονιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που έχει αρχίσει να καταρτίζεται και το οποίο θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στην “Αυγή” της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το υπουργείο Εργασίας επανασχεδιάζουν τις συνταξιοδοτικές παροχές με το βλέμμα στις πιο αδύναμες κατηγορίες (πχ. συντάξεις χηρείας).
Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων το 2019 άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg, μιλώντας για το τέλος του προγράμματος. Όπως τόνισε, “το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυτούς τους στόχους και πλέον η ευθύνη είναι στους Έλληνες, σε εμάς ή όποια εκλεγμένη κυβέρνηση, να αποφασίσουμε τα μέσα με τα οποία θα τους πετύχουμε”.
Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει πως δεν θα γίνουν οι περικοπές συντάξεων, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρει η απόφαση του Eurogroup. Δείτε αυτές τις δεσμεύσεις και βγάλτε τα συμπεράσματά σας”.
Στην ίδια “γραμμή” κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος σε προχθεσινή συνέντευξη στην εκπομπή “Βουλής Βήμα”. Συγκεκριμένα άφησε ανοιχτό παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών στις συντάξεις από 1.1.2019, λέγοντας ότι αν και έχουν νομοθετηθεί, “η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πώς τα μέτρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018”.
Είναι σε όλους γνωστό πως η περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του 2019 δεν περιλαμβάνεται στην τελευταία συμφωνία κυβέρνησης και Eurogroup γιατί περιλαμβανόταν σε παλαιότερη αξιολόγηση και έχει ψηφισθεί ήδη από τη Βουλή.
Η περικοπή των συντάξεων από το 2019 έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κάτω από 15% του ΑΕΠ προκειμένου να προσεγγίσει τον μέσο όρο της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ε.Ε.
Είναι φανερό λοιπόν, ασχέτως αν και φέτος βγάλουμε υπερπλεόνασμα λόγω συγκυρίας, πως οι συντάξεις θα μειωθούν (Η εκτίμηση της στήλης είναι πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία μείωση και τούτο γιατί η οικονομία παραμένει βαθύτατα μη ανταγωνιστική).
Το να υποστηρίζει η κυβέρνηση με όλα τα μέσα προπαγάνδας που έχει πως δεν θα γίνει μόνη της θέτει τα όρια περιορισμού της από κοινωνικά στρώματα τα οποία υποτίθεται πως προσπαθεί να προσεγγίσει με το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση.
Σοσιαλδημοκρατία, πριν μας αφήσει χρόνους, σήμαινε κοινωνικό συμβόλαιο με όλες τις τάξεις και διατύπωση των πραγμάτων με το όνομά τους.
Να το θυμηθείτε, αυτή η ιστορία με τα ψέμματα θα έχει κακό τέλος…
* Αυτός που προσπαθεί να πορευτεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας ίσες αποστάσεις…
**Συμμορία <συν +μόρα+ -ια <μειρομαι -- Ομάδα με σκοπό το μοίρασμα κλοπιμαίων.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.