[ccpw id="136103"]

Να συνέλθει από τη νέα «βόμβα» που πέταξε χθες ο Πάνος Καμμένος, περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση πριν από τις εκλογές, προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας, τη στιγμή που επιχειρεί να πείσει για τη σταθερότητα και την αντοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Η επιλογή του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. να αναφερθεί στο ενδεχόμενο της αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση πριν από τις επόμενες εκλογές, μιλώντας στο εθνικό συμβούλιο του κόμματος, σβήνει και τις τελευταίες πινελιές της εκδήλωσης – καρικατούρας στο Ζάππειο με την οποία Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος προσπάθησαν να πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς.
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και τόνισε πως για τους Ανεξάρτητους Ελληνες το θέμα της ονομασίας είναι αδιαπραγμάτευτο. «Δεν παραχωρούμε τον όρο Μακεδονία. Οταν έρθει η ώρα θα εκτελέσουμε τη λαϊκή εντολή με το μεγαλύτερο μέσο που έχουμε, την απόσυρσή μας από την κυβέρνηση».
Η τοποθέτηση του κ. Καμμένου δεν είχε σχολιαστεί από το Μαξίμου ή τον ΣΥΡΙΖΑ ως αργά χθες βράδυ. Σκοπός του πρωθυπουργικού επιτελείου ωστόσο είναι να συνεχίσει να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης παίρνοντας σταδιακά αποστάσεις από τους ΑΝ.ΕΛ. σαν να μη συμβαίνει τίποτε και να αφήνει να διαρρεύσουν σενάρια για προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι που φεύγει από το Κίνημα Αλλαγής ή βουλευτές του, με βουλευτές άλλων κομμάτων, αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτές.
Αντικειμενικά ωστόσο η χθεσινή κίνηση του κ. Καμμένου συνδέεται με την εικόνα ραγδαίας κρίσης στη συγκυβέρνηση που συνθέτουν οι αποχωρήσεις και η κρίση στους ΑΝ.ΕΛ., η δημοσκοπική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να ελεγχθεί, το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ., οι πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να μη φέρει προς κύρωση τη συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές ακόμα και αν η σκοπιανή κυβέρνηση ολοκληρώσει τα δικά της βήματα και τελικά το ότι το βασικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι οι διπλές εκλογές -εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές- τον Μάιο του 2019, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις περί εξάντλησης της τετραετίας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να φύγει το φως της δημοσιότητας από τη συμφωνία με τα Σκόπια και τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας στο Eurogroup και να μην πάρει διαστάσεις η συζήτηση για το κατά πόσο η συμφωνία καθιστά ή όχι το χρέος βιώσιμο, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό θα στοχοποιεί ως «υπονομευτές» της οικονομίας και της χώρας όσους διατυπώνουν ενστάσεις και αντίθετες απόψεις, κατά το μοντέλο της στοχοποίησης ως «φασιστών» και εκπροσώπων του «μαύρου μετώπου» όσων διατύπωναν και διατυπώνουν ενστάσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι σε συμφωνία με τους θεσμούς και όχι μονομερώς θα πετύχει την αναβολή της μείωσης των συντάξεων για έξι μήνες ή ένα χρόνο, ότι θα ξαναδώσει 13η σύνταξη με τη μορφή του έκτακτου επιδόματος σε περισσότερους συνταξιούχους από ό,τι πέρυσι, ότι σχεδιάζει φοροελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνουν και τη μεσαία τάξη και ότι ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν κάπως το κλίμα.
Ειδικά για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, η κυβέρνηση επιμένει ότι η περίοδος της διατήρησής του δεν θα είναι εξάμηνη όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά θα παίρνει διαρκείς παρατάσεις, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχο σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί και για την αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, όχι όμως και για τη μείωση του αφορολογήτου, το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί απαραίτητο μέτρο για τη διασφάλιση των προβλεπόμενων εσόδων. Ετσι, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες «διαφημίζεται» ήδη ως οδηγός θετικών μέτρων, συμφωνημένων με τους δανειστές, ενώ σήμερα έχει σχεδιαστεί η επικοινωνιακή επιχείρηση για την επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φήμες που φτάνουν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ότι ετοιμάζονται δικαστικές διώξεις, για γνωστές και όχι νέες υποθέσεις, κατά στελεχών των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης αλλά και επιχειρηματιών που το Μαξίμου έχει στοχοποιήσει ως εχθρούς της κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ανήκαν στην κατηγορία των φίλων και των υποστηρικτών της.

. .

..

. . . ..Πηγή