Το 1981 μόλις ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία και ο Ευάγγελος Αβέρωφ πίστευαν και έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσει τις πρώτες εκατό ημέρες. Τον Ιανουάριο του 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές κάτι αντίστοιχο πίστευαν στη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα είναι πάρα πολλοί αυτοί που λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε για να μείνει και από ότι φαίνεται αυτό σκοπεύει.
Από: crashonline.gr
Παρά τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των υπογείων του Μαξίμου δεν έχουν σκοπό να παραδώσουν εύκολα τα όπλα, να πέσουν ως ώριμα φρούτα, αλλά αντίθετα απεργάζονται και επεξεργάζονται όλους τους δυνατούς τρόπους ούτως ώστε να παραμείνουν εντός πολιτικού παιχνιδιού
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος το φθινόπωρο θεωρείται από την επιτελική ομάδα του Μαξίμου ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιπλέον θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταράξεις τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο . Κίνημα Αλλαγής, ιδιαίτερα με αφορμή το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Από μια τέτοια διαδικασία εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις επόμενες εκλογές, αυτό πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για να διασωθεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα και να αποτελέσει τη βασική πολιτική δύναμη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το επιτελείο του Μαξίμου και ο ίδιος ο Τσίπρας μελετούν πλέον σοβαρά το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού ακόμη και πριν το τέλος του 2018, με πιθανότερες ημερομηνίες τις δύο τελευταίες κυριακές του Νοεμβρίου 18/11 ή 25/11.
Το ενδεχόμενο ο Τσίπρας να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019 θεωρείται πλέον το λιγότερο πιθανό, αν και το υποστηρίζει θερμά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που ανάμεσα σε άλλα τονίζουν ότι μέχρι τότε θα υπάρχει σχετική βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ενώ θα διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της εξόδου από τα Μνημόνια.
Ωστόσο η κυβέρνηση και το κόμμα, αλλά όλο και λιγότερο ο Αλέξης Τσίπρας, ακούει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ τονίζουν πως είναι πιθανές περαιτέρω βελτιώσεις των οικονομικών δεικτών, ωστόσο οι πολίτες δεν πρόκειται να δουν άμεσα, χειροπιαστά και ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Αυτό θα συνεχίσει τη φθορά και τη γκρίνια για την κυβέρνηση, λόγω των υποχρεωτικών και σκληρών μέτρων που αναγκάστηκε να λάβει για να υλοποιηθούν τα Μνημόνια, να κλείσουν οι αξιολογήσεις και να βγει η Ελλάδα από τη σκληρή επιτροπεία.
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, πλέον στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πως η φθορά που υπέστησαν αλλά και οι αντιδράσεις είναι κατά πολύ πιο μεγάλες και πιο ανεξέλεγκτες από ότι αρχικά υπολόγιζαν. Η στάση των ΑΝΕΛ, όποτε έλθει για κύρωση η συμφωνία αλλά και το τι θα γίνει με τους περιβόητους ανεξάρτητους βουλευτές και τους προερχόμενους από το ΠΟΤΑΜΙ είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Τσίπρα και του επιτελείου του. Ακόμα και για να φτάσει την απλή πλειοψηφία των 151 ο Τσίπρας χρειάζεται και άλλους βουλευτές πλην αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που θεωρείται δύσκολο, ακόμα και αν κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ή κάποιοι από το ΠΟΤΑΜΙ στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει πως στην παρούσα Βουλή δεν πάει προς κύρωση η συμφωνία για το Σκοπιανό. Όπως λένε οι πληροφορίες, κρίσιμος μήνας για το κλείδωμα των εξελίξεων είναι ο Σεπτέμβριος. Και αυτό γιατί εάν τελικά ο Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εγκριθεί δηλαδή από το λαό η συμφωνία και οι αλλαγές στο Σύνταγμα και τρέξει η συνταγματική αναθεώρηση, τότε θα πρέπει αμέσως η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία. Με αυτά τα δεδομένα ο Τσίπρας και το Μαξίμου θα αποφύγουν την κύρωση της συμφωνίας από την παρούσα Βουλή και μάλιστα κοντά στον Μάιο, που θα είναι οι ευρωεκλογές, ενδεχομένως να διεξαχθούν και εθνικές εκλογές.
Όσον αφορά την επόμενη μέρα, το Μαξίμου προσβλέπει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ακόμα και για ενδεχόμενη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν γίνουν εκλογές, ακόμα και αν βρεθούν κάποιοι βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ ή την Ένωση Κεντρώων ή τους Ανεξάρτητους για να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Όλα τα παραπάνω συναινούν στο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες πριν το τέλος του χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει να βγάλει εκλογές το 2019, οριακά αντέχει το 2018. Λόγω των κομματικών και εσωκομματικών προβλημάτων και κυρίως λόγω του ισχνού κομματικού μηχανισμού και των κλιμακούμενων αντιδράσεων από την κοινωνία – για οικονομικά, φορολογικά, κοινωνικά θέματα κ.α.- το μήνυμα που έχει σταλεί είναι σαφές «το κόμμα δεν αντέχει, κλάταρε, αν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα, κάντε τες τώρα, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο 2019, δεν υπάρχουν δυνάμεις και αντοχές για να στηριχθεί μια εκλογική αναμέτρηση αργότερα».
Η ΔΕΘ από την άλλη πλευρά είναι εμβληματικός σταθμός για τον πρωθυπουργό και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσίπρας θα εμφανιστεί ως ο απόλυτα ρεαλιστής και ευρωπαίος πολιτικός που έβγαλε με την Ελλάδα από τα Μνημόνια, όμως θα επιμείνει για να μη γυρίσει η χώρα στο φαύλο παρελθόν που την οδήγησε στη χρεοκοπία. Ο Τσίπρας θα είναι απλά και ωμά ρεαλιστής. θα είναι απόλυτα μετρημένος και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε υποσχεσιολογίες.
Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει σαφείς στόχους δηλαδή: Πάγωμα της περικοπής των συντάξεως και του αφορολόγητου. Μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι και 30% . Μείωση φορολογίας για φυσικά πρόσωπα από 22% σε 20% που για ένα μεγάλο μέρος φορολογουμένων σημαίνει κέρδος περίπου 400 ευρώ το χρόνο. Μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες περίπου στο 50% από το 75% που ισχύει σήμερα.
Δύο θα είναι τελικά τα διλήμματα που θα θέσει ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Ποιον εμπιστεύεστε για να προχωρήσει την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή διακυβέρνησης; Εμένα και το επιτελείο μου ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους νεοφιλελεύθερους συμβούλους του; και το ποιον εμπιστεύεστε να υλοποιήσει αυτά τα πρώτα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας και Μνημονίων; Εμένα που έβγαλα τη χώρα από τα Μνημόνια; ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το κόμμα του οποίου ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας και την υπαγωγή της στα Μνημόνια και τώρα δεν λέει κάτι συγκεκριμένο για την ανάκαμψη και την ανακούφιση της κοινωνίας.

. .

..

. . . ..Πηγή

Share.