Χαμός και αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό. Στο παρά πέντε γλιτώσαμε το πραξικόπημα. Τι, υπερβολές; Έχουν συνειδητοποιήσει τι έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη επί 48 ώρες; Αποκλείεται, αλλά δεν τους ενδιαφέρει και πολύ. Έτσι κι αλλιώς «ζουν» για την παράσταση της ημέρας.
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΤΗΝ Τρίτη το Μαξίμου και ένα σωρό υπουργάρες και βουλευτάδες υποστήριζαν πως επιχειρηματίες δωροδοκούν στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να πέσουν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Μέσα σε λίγες ώρες η «γραμμή» είχε περάσει και στα μέσα ενημέρωσης. Τι ακούσαμε και διαβάσαμε για αποστασίες, για νέα Ιουλιανά αλά 1965, για τη διαπλοκή που θέλει να ρίξει την ήδη υπερδιαπλεκόμενη κυβέρνηση.
ΤΗΝ Τετάρτη η προπαγάνδα χόντρυνε ακόμα πιο πολύ. Με αφορμή επιχειρούμενο «ντου» στο γραφείο του βουλευτή Κατσίκη έγινε… σεισμός. Ο Καμμένος κατήγγειλε προσπάθεια «ανατροπής του πολιτεύματος», ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καλούσε σε «δημοκρατική επαγρύπνηση ενάντια στο σχέδιο αποσταθεροποίησης» και το Μαξίμου μιλούσε για βουλευτές που απειλούνται λόγω Σκοπιανού.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ήταν καλός ο σανός που πουλούσαν. Σε καφενειακές συζητήσεις κάποιοι πολίτες έλεγαν πως όσα συμβαίνουν είναι επικίνδυνα. Έλα, όμως, που είχαν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Ξάφνου, εμφανίστηκε ο Ρουβίκωνας και γκρέμισε μονομιάς όλη τη σκευωρία που έστηνε η κυβέρνηση. Και, εντάξει, δεν ήταν η πρώτη φορά που γελοιοποιήθηκαν κυβερνητικά στελέχη επειδή υποστήριξαν ψεκασμένες θεωρίες. Αλλά ήταν μια στιγμή για να αναρωτηθούμε κάτι αρκετά πιο σοβαρό. Αν δεν είχε δημοσιοποιήσει ο Ρουβίκωνας την «καταδρομική επίθεση» στο γραφείο του Κατσίκη, μπορεί κανείς να φανταστεί τι άλλα ψέματα θα έλεγαν όλα αυτά τα κυβερνητικά στελέχη που… ορκίζονται πως λένε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια;
ΜΠΟΡΕΙ η σκηνοθετημένη «εκτροπή» να κατήντησε μέσα σε λίγες ώρες πιο αστεία και από επιθεώρηση στο «Δελφινάριο», όμως θα πρέπει οι πολίτες πλέον να σκέφτονται πολύ σοβαρά κάθε φορά που θα ακούν τα στελέχη της κυβέρνησης να αναλύουν οποιαδήποτε ψευδοθεωρία τους.
ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση βασίζεται διαρκώς σε αφηγήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μήπως θυμάται κανείς το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» για το οποίο ζάλισαν την κοινωνία ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος; Όχι, βέβαια, ποιος να το θυμάται. Οι ίδιοι το πέταξαν στα σκουπίδια και ψήφισαν αντ’ αυτού το… τέταρτο Μνημόνιο που σφραγίζει λιτότητα έως το 2060. Μήπως θυμάται κανείς πλέον το σόου της γραβάτας που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο; Όχι, βέβαια. Κι αυτός ο τεράστιος θρίαμβος για τη ρύθμιση του χρέους κατέληξε σε πανωλεθρία μέσα σε λίγες ώρες.
ΤΑ «θαύματα» του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν στην αντιπολίτευση και υποσχόταν σκίσιμο Μνημονίων κράτησαν τρία χρόνια. Τα «θαύματα» της πρώτης φοράς Αριστεράς κράτησαν έως το βράδυ του δημοψηφίσματος. Πλέον, τα «θαύματα» που υπόσχονται δεν κρατούν ούτε τρεις μέρες. Και ο λόγος είναι απλός. Όλα τα «θαύματα» ήταν ψέματα. Πλέον τελειώσαν και τα ψέματα.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.