Συνήθως, το Βερολίνο ήταν αυτό που ανησυχούσε για την οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να σφίγγει διαρκώς τα λουριά έτσι ώστε να μην του ξεφύγει ο έλεγχος και υπάρξουν απρόβλεπτες και δυσάρεστες γι’ αυτό εξελίξεις. Όμως, ο καιρός έχει γυρίσματα και επιφυλάσσει εκπλήξεις -άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες.
Αναδημοσίευση από: liberal.gr
Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Έτσι, αφού μεσολάβησαν οι… συμβουλές του Αλέξη Τσίπρα προς τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες να συμμετέχουν εκ νέου σε συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει μια σταθερή και φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, τώρα έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα: Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για την σοβούσα πολιτική κρίση στη Γερμανία. Έτσι, την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα σπεύσει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της καγκελαρίου, συμμετέχοντας στη μίνι σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, όπου θα της τείνει χείρα βοηθείας για να αποφύγει τη ρήξη με τον άλλο εταίρο της, τον Βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή και υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ.

Φυσικά, το τι θα συμβεί τελικώς στο Βερολίνο δεν θα κριθεί στην Αθήνα, που δεν είναι σε θέση να επιδράσει καθοριστικά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο αντιστρόφως: Το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στην Αθήνα εξαρτάται ευθέως και απολύτως από την τροπή που θα πάρει η κρίση στο Βερολίνο. Κι αυτό είναι που προκαλεί κυριολεκτικά τρόμο στους εδώ κυβερνώντες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι πολύ αδύναμοι για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, παρά τα όσα λένε, τα οποία συνήθως προορίζονται για ευρεία κατανάλωση.
Η απειλή προέρχεται κυρίως από δύο μέτωπα, που είναι άλλωστε και οι συνήθεις πηγές κινδύνου: Αφενός, το προσφυγικό και, αφετέρου, την ευρωζώνη.
Το προσφυγικό
Όσον αφορά στο πρώτο, τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Όπως είναι γνωστό, ο Ζέεχοφερ έχει θέσει τελεσίγραφο στην Μέρκελ για να κλείσει τα σύνορα σε όσους πρόσφυγες επιχειρούν να εισέλθουν έχοντας προηγουμένως καταγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις όσων βρίσκονται ήδη σε γερμανικό έδαφος και εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι εάν αυτό γίνει δεκτό -και όλα δείχνουν ότι, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, τελικώς θα γίνει…- τότε οι χώρες που κυρίως θα πληγούν είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδή η Ιταλία και η Ελλάδα.
Ειδικά για την Ελλάδα, με δεδομένες τις κάκιστες επιδόσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού, είναι φανερό ότι η κατάσταση θα καταστεί στην κυριολεξία εφιαλτική εάν συνδυαστεί με έναν ακόμη παράγοντα: Την περαιτέρω αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και τον Έβρο, η οποία έχει ήδη γίνει αισθητή από τις αρχές του έτους.
Η ευρωζώνη
Αλλά . δεύτερο μέτωπο, τα όσα συμβαίνουν στας Ευρώπας αυτή την περίοδο μάλλον θα πρέπει να… προσγειώνουν απότομα τους αιθεροβάμονες. Εκείνους, με άλλα λόγια, που έτρεφαν αυταπάτες ότι η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας και του SPD στην κυβέρνηση της Γερμανίας θα χαλάρωναν τον στενό κορσέ γύρω από την Ελλάδα και θα της διασφάλιζαν πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.
Πράγματι, τα μηνύματα από την πρόσφατη συνάντηση Μακρόν και Μέρκελ (την περασμένη Τρίτη) για το μέλλον της ευρωζώνης και τις μεταρρυθμίσεις που τελικώς θα προκριθούν και θα προωθηθούν κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Όχι μόνο επειδή ο πήχης παρέμεινε πολύ χαμηλά, ενώ ακόμη και τα όσα συμφωνήθηκαν για τον κοινό επενδυτικό προϋπολογισμό και τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αμφισβητούνται ήδη από τους πολιτικούς αντιπάλους της καγκελαρίου. Αλλά και, κυρίως, γιατί οι «σκληροί» κερδίζουν διαρκώς έδαφος στο Βερολίνο και θα απαιτούν διαρκώς αυστηρότερους όρους προκειμένου να συναινέσουν σε οποιασδήποτε μορφής «διευκόλυνση» προς την Ελλάδα (χρέος κ.λπ).
Οι αυταπάτες
Και μια αναγκαία υποσημείωση: Όσοι από το ημέτερο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες χρωστούν χάρη στην Ελλάδα για την ταχύτητα με την οποία έκλεισε τη συμφωνία με τα Σκόπια και δήθεν είναι υποχρεωμένοι να της την ανταποδώσουν -με σοβαρές παραχωρήσεις είτε στο προσφυγικό είτε στο χρέος- πλανώνται πλάνην οικτράν. Ας θυμηθούν τι συμβαίνει συνήθως στα βατράχια που βρίσκονται στον ίδιο βάλτο στον οποίο παλεύουν τα βουβάλια…

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.