[ccpw id="136103"]

Η ατάκα της εβδομάδας ανήκει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

  • «Αισθάνομαι σαν ένας σκακιστής που παίζει ταυτόχρονα σε δύο σκακιέρες, γιατί έχουμε ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το θέμα του χρέους» 

…είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη Τετάρτη.

Τόσο ικανοποιημένος είναι ο Αλέξης από τους χειρισμούς του στη θέση του πρωθυπουργού που φαντασιώνεται ότι έχει γίνει ο… Γκάρι Κασπάροφ της πολιτικής.

Και τόσο πολύ έχει αγαπήσει το είδωλό του που δεν αντιλαμβάνεται ότι τον χρησιμοποιούν οι ξένοι σαν… πιόνι στη δική τους παρτίδα και θεωρεί ότι έχει γίνει ο ίδιος σκακιστής!

Πραγματικά όμως είναι να απορείς:

  • Ακόμη και για τον πολιτικό που κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για συμφωνία με την Τρόικα και δεν δίστασε να αλλάξει την ετυμηγορία των πολιτών σε «ναι», 
  • τον πρωθυπουργό που σήμερα επαίρεται ότι κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη ενώ καλλιεργούσε στον κόσμο προσδοκίες ότι με την επιστροφή στη δραχμή θα… σωθούμε, 

…είναι υπερβολή να αγνοεί την άποψη του λαού.

  • Πώς νομίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομιμοποιείται να φέρνει μια συμφωνία εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια και αναγνώρισης «Μακεδόνων» στη γειτονική χώρα όταν 7 στους 10 Έλληνες διαφωνούν; 
  • Ποιος του δίνει το δικαίωμα να λέει «όχι» στο αίτημα για δημοψήφισμα ώστε ο λαός να απαντήσει αν θέλει τη συμφωνία για το Σκοπιανό; Οι ξένοι προστάτες του;

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με τη γνωστή αλαζονεία που τον διακρίνει, αυτοαναγορεύτηκε σε σημαντική επιστημονική οντότητα και προσωπικότητα επειδή –όπως είπε στη Βουλή- το 2016 εκφώνησε την ετήσια ομιλία του πανεπιστημίου της Οξφόρδης βαυκαλιζόμενος ότι στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει ιδρύσει το πρόγραμμα σπουδών… scissors.

Κι επειδή η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους, μπροστά στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ ο Νίκος Κοτζιάς άρχισε να κομπάζει ότι έλυσε το Σκοπιανό και προανήγγειλε ότι τώρα είναι έτοιμος να λύσει «τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία».

Αν δεν ήταν τόσο… συγκρατημένος μπορεί και να μας έλεγε ότι είναι ο καλύτερος υπουργός Εξωτερικών των τελευταίων 100 ετών, ο αθεόφοβος. «Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές» τόνισε ο κ. Κοτζιάς δηλώνοντας έτοιμος να κλείσει και το αλβανικό.

Μέσα στη μεγαλομανία του είναι ικανός να πιστεύει ότι οι Αμερικανοί μελετούν τις κινήσεις του, λες και αγνοούμε ότι οι υπάλληλοι των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών ελέγχουν αν εφαρμόζει τον οδικό χάρτη των ενεργειών που του έχουν υποδείξει «τικάροντας» κάθε φόρα το βήμα των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων που ολοκληρώνονται.

  • Ο κόσμος το χει τούμπανο ότι η ελληνική κυβέρνηση στο Σκοπιανό . Αλβανικό κινείται βάση χρονοδιαγράμματος που έχουν σχεδιάσει οι Αμερικανοί με τους Γερμανούς κι αυτοί κρυφό καμάρι.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ακούνε τον Ρέγκλινγκ να ανακοινώνει πως τα μνημόνια θα διαρκέσουν μέχρι το 2059 –για άλλα 40 χρόνια δηλαδή- κι αυτοί έχουν το θράσος να μιλούν για… καθαρή έξοδο.

Έτσι είναι με τους χρήσιμους «ηλίθιους», με την πολιτική έννοια πάντα.

  • Τους χρησιμοποιούν οι ισχυροί του πλανήτη σαν πιόνια για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους κι εκείνοι νομίζουν ότι είναι σκακιστές!

Μάκης Πολλάτος
protothema

Πηγή