[ccpw id="136103"]
Παρακολουθούμε με… χιούμορ και… κατανόηση τις προσπάθειες των κυβερνώντων, οι οποίοι ευαγγελίζονται το τέλος των μνημονίων και την «καθαρή έξοδο» στις αγορές.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, πρέπει να επισημάνουμε ότι ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο που φέρει την αποκλειστική ευθύνη και υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει πλέον ούτε… σεντς διαθέσιμο για να συνεχίσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να μας δανείζουν.

Από του χρόνου μας περιμένει και πάλι ο αυστηρός κόσμος των αγορών.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, τότε είναι κουτοπόνηροι, ψεύτες ή ανόητοι!

Γιατί αν πιστεύει κάποιος ότι η… αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους σημαίνει ανεξαρτησία και γενικό… ξεσάλωμα, τότε είναι εκτός πραγματικότητας.

Η Ελλάδα μετά τα καμώματα του 2015 και την πλήρη διάλυση και των τελευταίων προσδοκιών για βιώσιμο χρέος είναι υποχρεωμένη να μπει στον ίσιο δρόμο μόνο έχοντας δίπλα της τους εταίρους-δανειστές, οι οποίοι θα λειτουργούν ως κηδεμόνες μας.

Αν αυτό θίγει την εθνική μας… μαγκιά και αξιοπρέπεια, τότε απλά πρέπει να πούμε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε την επιστροφή στη φαυλότητα του παρελθόντος.

Πικρή αλήθεια, αλλά αν θέλουμε να σκεφτόμαστε ρεαλιστικά, κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο και αναπόφευκτο.

Οι εταίροι-δανειστές μας δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν τα λεφτά τους γιατί στο τέλος πρέπει να απολογηθούν στους λαούς τους. Ειδικά τώρα που μπήκαν στο παζλ της αβεβαιότητας και οι… παλαβοί Ιταλοί, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εταίροι-δανειστές θα είναι πιο… σφιχτοί με την Ελλάδα.

Η χώρα, ούσα μέσα σ΄ ένα περιβάλλον αβεβαιότητας έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τους απρόβλεπτους Ιταλούς αλλά και την προβλέψιμη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, δεν μπορεί παρά να θωρακιστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει όσο γίνεται καλύτερα το κόστος των Τσίπρα-Καμμένου.

Αυτό μεταφράζεται σε σκληρά μέτρα τα οποία θα τηρούνται μέχρι… κεραίας, σε κηδεμονία που θα μοιάζει με σφιχτό… κορσέ και με δίχτυ ασφαλείας όχι μόνο μέσα από το αποθεματικό του δανειακού προγράμματος αλλά και μέσω μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Αρκούν αυτά; Όχι βέβαια…

Το περιβάλλον εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα γίνει ακόμη πιο ασφυκτικό και είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για να επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα. Το ίδιο αφορά και το Κράτος.

Όσο για το αν κάποιοι ειρωνεύονται λέγοντας ότι με «μεταρρυθμίσεις» όπως η μείωση των συντάξεων όλα μοιάζουν… νεοφιλελεύθερα, απλά να τους επισημάνουμε ότι ειδικά το συγκεκριμένο μέτρο είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών που ακολούθησαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.

Άλλο το δημοσιονομικό σκέλος όπου προκλήθηκε τεράστια ζημιά λόγω της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και άλλο οι παρεμβάσεις προκειμένου να εξυγιανθεί ολόκληρο το οικονομικό σύστημα και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα.

Το καλό για τη χώρα είναι ότι θα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση των ξένων μέχρι να μπει στον ίσιο δρόμο, έστω και αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέγραψαν στα… τέσσερα κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με όσα διακήρυτταν προ του 2015.

Το κακό για τη χώρα είναι ότι το κόστος των συνθημάτων και της ανοησίας τους έφεραν το τρίτο μνημόνιο, το οποίο προκάλεσε τεράστια ζημιά και την οποία είμαστε καταδικασμένοι να πληρώνουμε για δεκαετίες σε περιβάλλον αυστηρότατης κηδεμονίας.

Ας προσέχαμε…

Λουκάς Γεωργιάδης
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»
toxrima.gr

Πηγή