Τ​​ο βασικό πρόβλημα με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ότι απέτυχε στα μεγάλα που είχε τάξει· να διαγράψει το χρέος, να αλλάξει την Ευρώπη, τον κόσμο κ.λπ.


Ετσι κι αλλιώς αυτά ήταν ανοησίες, κι ακόμη δεν καταλάβαμε αν τα πίστευαν ή αν κυνικώς χρησιμοποιούσαν τις αγωνίες των πολιτών για να μαζέψουν περισσότερες ψήφους.

Βασικότερο πρόβλημα είναι πως αποτυγχάνει διαρκώς και στα μικρά, αυτά που δεν «αλλάζουν τον κόσμο», αλλά κάνουν τη ζωή των πολιτών υποφερτή.

Χρειάστηκαν πάνω από ένα χρόνο να εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αυτό που σε άλλες χώρες ή με έναν ικανό υπουργό εφαρμόζεται σε μια νύχτα. Δεκάδες χιλιάδες ταλαιπωρήθηκαν και ο κ. Χρήστος Σπίρτζης αντί συγγνώμης πρόσφερε δικαιολογίες.

Το Πεδίον του Αρεως, η ανάπλαση του οποίου ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ, είναι άσυλο τοξικομανών, παιδεραστών και πάσης φύσεως παρανόμων. «Η πριγκίπισσα Ρένα του οίκου της Αριστεράς» (όπως επιτυχώς τη χαρακτήρισε ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος) Δούρου δεν εκστομίζει καν δικαιολογίες για την ανικανότητά της. Τα βάζει με εκείνους που διαμαρτύρονται για την ολιγωρία της.

Τα Εξάρχεια έχουν γίνει λούνα παρκ, για εκείνα τα καλόπαιδα που βαρέθηκαν τα videogames και θέλουν να ζήσουν πραγματική δράση τα Σαββατοκύριακα εις βάρος των κατοίκων και των αστυνομικών.

Οι Ρουβίκωνες αλωνίζουν ανενόχλητοι από την αστυνομία, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας τούς ψυχαναλύει. «Εχουν νηπιακή πολιτική σκέψη», είπε, λες και η Χρυσή Αυγή έχει «ώριμη πολιτική σκέψη».

Το χρηματιστήριο ζει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών, λόγω της υπόθεσης Folli Follie, και ο δικτυακός του τόπος ήταν δέκα μέρες πεσμένος. Το αστείο είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «συνιστά στους επενδυτές να ενημερώνονται για την υπόθεση από τις επίσημες πηγές» (5.6.2018)· αυτές που δεν υπήρχαν λόγω της ολιγωρίας τους.

Ξεκίνησαν τη διαδικασία ηλεκτρονικών αιτήσεων για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και λίγες ώρες μετά το σύστημα κατέρρευσε. Τώρα οι συνταξιούχοι ζουν το απόλυτο παράλογο. Πρέπει να ξανακαταθέσουν φορολογικές δηλώσεις, διότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέγραψε λανθασμένα στο Taxis τα εισοδήματά τους!

Η ανικανότητα συμπληρώνεται με απειλές. Υπενθυμίζουν ότι η υποβολή της δεύτερης δήλωσης «εμπρόθεσμα επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις» (5.6.2018).

Είναι εμπειρικώς διαπιστωμένο πως όποιος τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα είναι συνήθως ανίκανος, πολλάκις μπαταχτσής και σίγουρα θρασύς. Τα μεγάλα λόγια κατά κανόνα ακολουθούνται από αποτυχίες, ακόμη και στα μικρά έργα. 

Οι αντιμνημονιακοί τοπικοί άρχοντες που «θα περισυνέλεγαν τα σκουπίδια αλλιώς», δεν τα μαζεύουν καθόλου.

Εκείνοι που θα έβαζαν τους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών να διαχειριστούν το «διπλό νόμισμα», δεν μπορούν ούτε τις συντάξεις να αποτυπώσουν ορθώς. Φαντασθείτε δηλαδή τι θα είχε γίνει αν προχωρούσε η Βαρουφακειάδα του Σχεδίου Χ. Θα έβγαινε ένα πρωί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα έλεγε: «Υπολογίσαμε λάθος τα IOU σας. Οσοι νόμιζαν ότι έχουν Χ να υπολογίζουν Χ-Ψ».

Ακόμη κι αν γλιτώναμε την κοινωνική έκρηξη την ημέρα αποπομπής από το κοινό νόμισμα, μετά τα λάθη του ΓΛΚ θα καιγόταν το πελεκούδι.

Γι’ αυτό, πριν ασχοληθούμε με τα αριστερά ή φιλελεύθερα μέτωπα, μήπως μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση που θα μπορεί τουλάχιστον να υπολογίζει τις συντάξεις σωστά;

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
kathimerini

Πηγή

Share.