[ccpw id="136103"]

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας φόρος που έδωσε την κυβέρνηση στον Αλέξη Τσίπρα και στην παρέα του, στις εκλογές του 2015.


Τόσο μεγάλο ήταν το “χτύπημα” για την “αξιοπρέπεια” του Έλληνα ψηφοφόρου που σε περιοχές όπως η Εκάλη, το Ψυχικό και η Φιλοθέη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε διψήφια ποσοστά!

Ομολογουμένως, το σοκ ήταν μεγάλο για μία κοινωνία, με τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη και με την ιδιοκτησία στις πρώτες θέσεις της ιεραρχίας των αξιών της.

Και αυτό ακριβώς, ήταν που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να στοχεύσει καίρια και απευθείας στα ταπεινότερα ένστικτα των Ελλήνων δηλώνοντας πως ο

“ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος. Δεν διορθώνεται, καταργείται…”.

Με αποτέλεσμα, να σχηματοποιηθεί στην λαική συνείδηση το ακλόνητο μότο

Αν ο Σαμαράς λέει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και θα πληρώνω λιγότερο, ψηφίζω Αλέξη που θα τον καταργήσει και θα πληρώνω μηδέν!“…

Τόση ήταν η έπαρση και η αλαζονεία των υποψήφιων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές του ΄15, που θύμιζε παιδικό πάρτι εν αναμονή του κλόουν στη σκηνή.

Αλλά και ο τραγικός κυνισμός αυτών των ανθρώπων που φαντασιώνονταν τον “ιπτάμενο γάιδαρο” ήταν εξίσου αντιαισθητικός, μιας και πρόδιδε μία πρωτοφανή ανωριμότητα για έναν λαό μιας χώρας με χρεοκοπημένο κράτος και άδεια ταμεία.

Παρόλα αυτά, ο παράλογος ΕΝΦΙΑ έβγαλε από την κάλπη μία παράλογη κυβέρνηση και ταυτόχρονα, αποκάλυψε τον παραλογισμό του εκλογικού σώματος. 

Εκτός των άλλων, κατέγραψε την μυωπική διάθεση μια μεγάλης μάζας Ελλήνων ιδιοκτητών οι οποίοι, αβασάνιστα, είχαν υποθηκεύσει το μέλλον τους στον τραπεζικό δανεισμό αλλά μπροστά στην ιδέα τοιυ ΕΝΦΙΑ αισθάνθηκαν τρόμο και ένα απροσδιόριστο συναίσθημα προδοσίας.

Τα χρόνια πέρασαν, ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων συνεχίζουν να τον πληρώνουν.

Και επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι αδίστακτη, όπως όλοι οι σαδιστές με τα αφελή θύματά τους, ο φόρος θα αυξηθεί για τους περισσότερους.

Όχι μόνο για τους μεσαίους και πλούσιους που θέλει να πλασάρουν, ως “ρομπέν των χαζών” οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ αλλά και για τους φτωχότερους, πριν ακόμα σπεύσουν να πανηγυρίσουν το ταξικό τους μίσος για τους συμπολίτες τους.

Οι δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι οι κάτοικοι των λαϊκών περιοχών δεν θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για τα ακίνητά τους, διαψεύστηκαν προχθές από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αποκάλυψε ότι το 15% των ιδιοκτητών θα πληρώσει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το περυσινό έτος.

Στην πραγματικότητα, όταν κανείς πραγματεύεται την φορολογία των ακινήτων θα πρέπει σίγουρα να λύσει ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Να συνδυάσει τη φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη με την αξία και την υπεραξία του ακινήτου, να υπολογίσει την αντικειμενική δαπάνη των εξόδων συντήρησης και τέλος, να προσδιορίσει το που θα πάνε τα χρήματα του φορολογούμενου.

Όταν όμως, έχεις μία κυβέρνηση που προσανατολίζει την κοινωνία στον εξευτελισμό και στην αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας, η τιμωρία του θράσους σου σε γελοιοποιεί και σε εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί κανείς να περιμένει τίποτα περισσότερο από έναν αδιάφορο για τις συνέπειες, άνθρωπο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, πόσα διδάχτηκαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σ΄αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης του κόμματός τους.

Πόσα μπόρεσαν να μάθουν για την πολιτική των μνημονίων, για τα δημοσιονομικά μεγέθη, για τις δυνατότητες απεξάρτησης από τους δανειστές και για την διαπραγματευτική τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Όλα αυτά θα φανούν στις επικείμενες εκλογές.

Πληρώσαμε όλοι μας πολλά δίδακτρα μέχρι τώρα, για το μίσος και την εκδικητική ανωριμότητα κάποιων, στα προηγούμενα χρόνια.

Άραγε, ο ΕΝΦΙΑ θα παίξει τονίδιο ρόλο και τώρα; Ή θα βρούμε ένα άλλο πυροτέχνημα να φωτίσουμε τη σκοτεινή μας διάνοια;

Tου Ανδρέα Ζαμπούκα
liberal.gr

Πηγή