Το θέμα της Μακεδονίας είναι εξαιρετικά σοβαρό και σύνθετο, έχει ήδη καταβροχθίσει κυβερνήσεις και θα καταβροχθίσει και την τωρινή.


Ιδίως διότι αυτός που άνοιξε τη συζήτηση κάνει βλακείες με ρυθμό πολυβόλου και έχει καταγεγραμμένη ολόκληρη σειρά αστοχιών στο ενεργητικών του με τεράστιο εθνικό κόστος.

Όπως και διότι δεν άνοιξε το συγκεκριμένο θέμα με πρόθεση να το λύσει, αλλά να δημιουργήσει πρόβλημα στον αντίπαλό του, κινούμενος από εμπάθεια και ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα.

Σαν αποτέλεσμα υπάρχει ελλιπής προετοιμασία και είναι εμφανής μια βιασύνη η οποία παραπέμπει περισσότερο σε υποστήριξη από ξένο παράγοντα σε μελλοντικό χρόνο βάσει υποσχετικής (όπως με Ερντογάν και τους «8»; αμάν βρε Αλέξη, πάλι τα ίδια;) και λιγότερο σε ειλικρινές, πατριωτικό ενδιαφέρον να επιλυθεί ένα εθνικό ζήτημα.

Ασχέτως του τι θα πει ή τι θα κάνει η αντιπολίτευση. Η οποία μπορεί σε κάποια στιγμή να αιφνιδιάστηκε αλλά ευτυχώς δεν παρασύρθηκε.

Και το θέμα μας βέβαια σε ένα τέτοιου βεληνεκούς και ειδικού βάρους θέμα δεν είναι το αν θα αιφνιδιαστεί η αντιπολίτευση, για να μπορεί ο κάθε αγραβάτωτος να φωνάζει «Gotcha!» στα πάνελ ή ο κάθε φιλεleftερος να απαιτεί να αυτοχειριαστεί ο Μητσοτάκης με πρόωρες τοποθετήσεις, όταν το θέμα βγαίνει από την κατάψυξη μετά από δέκα χρόνια.

Η να ικανοποιηθεί ο οποιοσδήποτε διεθνής παράγων από την ενδοτικότερη, δουλικότερη και αναξιοπρεπέστερη κυβέρνηση όλων των εποχών.

Η βάση της εκκίνησης της διαδικασίας είναι λάθος, τα κίνητρα της διαπραγμάτευσης είναι λάθος, η χρονική στιγμή είναι λάθος, ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός για την Ελληνική πλευρά, η συνολική προετοιμασία της είναι ελλιπής και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι -φυσικά- λάθος.

Και διότι στην τελική, όταν ένας άνθρωπος σε οποιοδήποτε πόστο έχει πρόσφατα ανακηρυχτεί από το Χάρβαρντ (που κάποιο κύρος το έχει διεθνώς…) σαν ο χειρότερος διαπραγματευτής της χρονιάς (το ξεχάσατε;) τότε εξ ορισμού και με βάση τη λογική, ένας τέτοιος άνθρωπος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να διαπραγματεύεται για οτιδήποτε πέρα από το μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι του.

Ιδίως εάν πρόκειται για εθνικά θέματα με βάθος συνεπειών δεκαετιών.

Διότι, με βάση την πρότερη εμπειρία, μόνο κακό θα κάνει, ιδίως όταν το μόνο που τον νοιάζει αντί για το Μακεδονικό είναι να μείνει στην εξουσία και να πλήξει τον αντίπαλό του, άσχετα αν με αυτό ξοδεύει εθνικό κεφάλαιο.

Ξοδεύει Ελλάδα.

ΚΚ2
Το Παρατηρητήριο

Πηγή

Share.