Για πρώτη φορά στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης η κυβέρνηση δεν πανηγύρισε προχθές τα εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο. Ενδεχομένως να ισχύει το όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι…


Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει πανηγυρίσει τα πρώιμα στοιχεία και έχει κλάψει κατά τα οριστικά στο τέλος του έτους.

Πράγματι η μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατά το τρίμηνο έφτασε το 2,3% και το σπουδαιότερο είναι πως το μεγαλύτερο μέρος της ώθησης αυτής οφείλεται στις εξαγωγές. Αντιθέτως οι εισαγωγές παρουσιάζουν κάμψη…

Το σενάριο αύξησης των εξαγωγών, μείωσης των εισαγωγών ταιριάζει γάντι στο ιδεατό σενάριο εξόδου της χώρας από την κρίση χρεοκοπίας. Σαν μοναδική παραφωνία εμφανίζεται η κατάρρευση των επενδύσεων. Σε απλά ελληνικά αύξηση των πωλήσεων μιας επιχείρησης σημαίνει και άμεση αύξηση των επενδύσεων προκειμένου να καλυφθεί η συνέχιση της ζήτησης… Σε κάθε άλλη περίπτωση ξεπουλάει το στοκ.

Ας δούμε τα βασικά στοιχεία όμως αναλυτικά…

Κατά το α τρίμηνο λοιπόν οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση σε ετήσια βάση έχουν ως εξής:

“- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.
– Αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.
– Μείωση κατά 2,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13%…”

Όμως μια ματιά στα στοιχεία όπως τα επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας μας δείχνει πως οι εξαγωγές καυσίμων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσιάζουν αύξηση 16% και έφτασαν τα 2,3 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές καυσίμων αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εξαγωγών…

Οι τιμές των καυσίμων συναρτώνται άμεσα από την τιμή του πετρελαίου η οποία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 κινούνταν μεταξύ 45-50 δολάρια ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 κινήθηκε μεταξύ 65-70 δολάρια το βαρέλι, περίπου 40% υψηλότερα.

Επιπλέον όπως γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, με τα καύσιμα υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα. Παρατηρείται εκτεταμένο λαθρεμπόριο. Τούτο σημαίνει πως ένα μέρος των ποσοτήτων που εμφανίζονται ως εξαγωγές πωλείται στην ελληνική αγορά χωρίς το κόστος των δυσβάστακτων φόρων.

Μια παλιότερη μελέτη π.χ. είχε διαπιστώσει πως οι ελληνικές εξαγωγές προς την FYROM ξεπερνούσαν κατά πολύ τις εισαγωγές και τη συνολική κατανάλωση της γειτονικής χώρας.

Η κυβέρνηση την περίοδο της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, το φόρτωσε με επιπλέον φόρους.
Όταν ρωτήθηκε τότε ο κ. Σταθάκης
τι θα γίνει αν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου είχε απαντήσει πως όταν αυξηθεί θα μειωθούν οι φόροι.

Την περασμένη εβδομάδα που του ετέθη το ζήτημα καθώς η τιμή του πετρελαίου είχε περάσει τα 70 δολ. απάντησε πως τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα και ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί όπως σχεδιάστηκε.

Η αύξηση των εξαγωγών ενδεχομένως να μην οφείλεται σε επαναλαμβανόμενη ζήτηση και έτσι να εξηγείται το γεγονός πως δεν συνοδεύεται από αύξηση των επενδύσεων..

Επιπλέον, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως η ΕΚΤ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσει και το πρόγραμμα σύσφιξης… Τουτέστιν να μαζέψει τη ρευστότητα που έχει σκορπίσει.

Ένα μέρος της ζήτησης και της ανάπτυξης που παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποδίδεται σε αυτά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης, δυο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας είναι η Ιταλία και η Τουρκία. 

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται υπό κατάρρευση με αιχμή την ισοτιμία της τούρκικης λίρας…

Η Ιταλία αργά αλλά σταθερά εισέρχεται σε μια περίοδο που θυμίζει την Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, μεταδίδοντας κλυδωνισμούς σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο…

Δεν χρειάζονται πανηγύρια λοιπόν καθώς το καλύτερο σενάριο για φέτος μπορεί να κάνει την αποτυχία του 2017 να μοιάζει με μεγάλη επιτυχία. Ως γνωστόν το 2017 ξεκίνησε με προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ περί το 2,7% και κατέληξε 50% χαμηλότερα…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Share.