Στην Ελλάδα συνηθίζεται να αγνοούνται οι συνέπειες κάθε σημαντικής πράξης ή απόφασης.

Η ώρα του λογαριασμού όμως έρχεται πάντα και η πληρωμή είναι αναπόφευκτη. Πολλοί όμως, αρέσκονται να αναπτύσσουν αδύναμη ή και επιλεκτική μνήμη…

Στο χρονικό διάστημα 2013-2014 ορισμένα άτομα προσπαθούσαν, με ό,τι τρόπο μπορούσαν να σκεφτούν, να εξηγήσουν πως όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ήταν αποκυήματα μιας ιδιαίτερα νοσηρής και λαϊκίστικης φαντασίας, πλήρως αστήρικτα και εντελώς ανυπόστατα.

Τα πρόσωπα αυτά αντιμετωπίζονταν με ακραία επιθετικότητα, ύβρεις και προπηλακισμούς, από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας.

Οι κραυγές “προδότες”, “γερμανοτσολιάδες”, “δωσίλογοι”, βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Όποιος δε τολμούσε ν’ αντιδράσει, προφέροντας ορθολογικά επιχειρήματα, ερχόταν αντιμέτωπος με την τρελή που διαλαλούσε ότι θα εξανάγκαζε την ΕΚΤ, “να τυπώσει οπωσδήποτε 300 δισεκατομμύρια ευρώ”!

Τι για “χιλιάδες αυτοκτονίες που προκάλεσαν τα Μνημόνια” ακούγαμε, τι ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει γενική σεισάχθεια”, τι πως “όποιος δεν έχει καταθέσεις, δεν πρέπει να νοιάζεται αν κλείσουν οι τράπεζες”, ότι λαλούσε του λωλού ακουγόταν…

Το μόνο που δεν έλεγαν, ήταν πως είχε βρεθεί μια φυτεία με λεφτόδεντρα…

Ο κάθε βλάκας έλεγε οποιαδήποτε αρλούμπα του ερχόταν στο μυαλό, αρκεί να στήριζε τις παρλαπίπες των αγανακτισμένων. Αυτή η συμφωνία, ήταν υπεραρκετή για ν’ αποκτηθεί “σφραγίδα αξιοπιστίας” και να γίνει κάποιος πιστευτός!

Ο πλέον “διακεκριμένος” από τους παρλαπιπολογούντες (sic) “κριτικούς”, ήταν βέβαια ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε μικρή απόσταση και στην πρώτη πεντάδα διασημότητας, βρισκόταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών καθηγητής Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γνωστότερος σήμερα, ως “Euclid ο σαρανταποδαρούσας”…

Το σημείο στο οποίο εστίαζε τότε την κριτική του ο κύριος Τσακαλώτος, ήταν το τρισκατάρατο και “αβάσταχτο email Χαρδούβελη”. Επειδή τα μέτρα που πρότεινε “θα συνέχιζαν την λιτότητα”, λόγω της αποδοχής στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος 4% για το 2017 και 4,5% για το 2018.

Το δεύτερο σημείο της κριτικής του Γιουκλίντ στο περιβόητο πια email, αφορούσε την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο προβλεπόμενος μέσος όρος του 2,7% του ΑΕΠ του φαινόταν λίγος, θεωρούσε πως δεν γίνονταν όσα έπρεπε ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει ικανοποιητικό όγκο επενδύσεων και κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση, διότι δεν έκανε όσα ήταν απαραίτητα για να υπάρξει “γενναία αύξηση της κατανάλωσης”.

Για την επίτευξη δε αυτής της αύξησης, ζητούσε (και υποσχόταν ταυτόχρονα, “μόλις ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία”) μεγάλες αυξήσεις μισθών και συντάξεων .

Την προηγούμενη Δευτέρα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την πορεία του ΑΕΠ για το Α’ τρίμηνο του 2018. Στην διάρκεια του οποίου η Ελληνική οικονομία “μεγάλωσε” κατά 2,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Κύρια αιτία της μεγέθυνσης του Εθνικού Προϊόντος οι εξαγωγές (λέγε με τουρισμός).

Ενώ, τόσο οι επενδύσεις, όσο και η κατανάλωση, ιδιωτική . σύνολο της, ήταν σημαντικά μειωμένες.

Η αντίθεση με τις θέσεις και τις προτάσεις του νυν ΥΠΟΙΚ το 2014, προφανής. Δικαιολογεί δε απόλυτα γιατί οι αρχικές κραυγές ενθουσιασμού στην οδό Νίκης, έσβησαν πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το πρώτο “Ζήτω”…

Σαν να μην έφθασε αυτή η εξόφθαλμη διάψευση των φαντασιώσεων του Euclid, του Γιάνη, του Αλέξη και όλων των άλλων “αυταπατημένων” παραμυθάδων του 12-15, την Τρίτη διέρρευσαν τμήματα της αξιολόγησης που έκανε το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022.

Θαυμάστε στόχους για:

Α. Πρωτογενές πλεόνασμα: 3.6% για το 2018, 4% για το 2019, 4.1% για το 2020, 4.5% για το 2021 και 5.2% για 2022 και

Β. Ανάπτυξη: 2% για το 2018, 2.4% για το 2019, 2.3% για το 2020, 2.1% για το 2021 και 1.8% για το 2022! Μέσος όρος; Το “τιτανοτεράστιο” 2.2%!
Σωστά διαβάζετε! Στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος πέντε κόμμα δύο τοις εκατό για το 2020. Ενώ θα έχουν προηγηθεί ΤΡΙΑ χρόνια με πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα ή ίσα του 4% και ενώ η ανάπτυξη θα είναι τουλάχιστον αναιμική.

Θαυμάστε και κλάψτε ταυτόχρονα. Διότι αυτά τα τερατώδη πλεονάσματα, από αυτήν την βαλτωμένη οικονομία, δεν ζητούνται από τους “κακούς” δανειστές. Όχι, σε καμία περίπτωση! Αυτοί είναι ικανοποιημένοι με ένα “ισχνό” 3,5% ετησίως. Το οποίο καλύπτει πλήρως όλες τις δημοσιονομικές απαιτήσεις.

Ο Ευκλείδης και ο Αλέξης όμως, “χρειάζονται” μεγαλύτερα πλεονάσματα. Ώστε να μπορούν να μπουρδολογούν με άνεση, μπας και πείσουν κανένα κορόιδο να τους ψηφίσει! Πως θα ισχυριστούν οτι θα φέρουν αντίμετρα; Πως θα φτιάξουν το αφήγημα για αύξηση του κατώτερου μισθού;

Προσωπικά πάντως, αυτό που πολύ θα ήθελα να ξέρω είναι, τι ακριβώς σκέφτονται τα εκατομμύρια “των θυμωμένων με τον ΕΝΦΙΑ” του 2015, οι οποίοι ψήφισαν τον Αλέξη, τον Ευκλείδη και τ’ άλλα τα παιδιά και τώρα τους ακούν να τους λένε:

“Ακόμα και αν δεν κυβερνάμε, αυτά που νομοθετήσαμε και νομοθετούμε, θα σας τα παίρνουν χοντρά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αν μας ψηφίσετε όμως και σας κυβερνήσουμε εμείς, υποσχόμαστε να σας τα γυρίσουμε πίσω.

Μερικά, όχι όλα! Μην τα θέλετε όλα δικά σας! Μην είσαστε και πλεονέκτες!”

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Share.