Αυτό που περίμεναν όλοι έγινε. Κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί από την… βόμβα τουReutersπου επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος μιλά για αναβολή της έκδοσης ελληνικών ομολόγων.
Από: antinews.gr
Αυτό μεταφράζεται ως κλείσιμο των αγορών στην Ελλάδα, κι όχι μόνο λόγω Ιταλίας ή Ισπανίας. Η χώρα δεν θα πάει να δανειστεί με έκδοση 10ετών καθώς τα επιτόκια είναι σταθερά πάνω από 4% όταν στις άλλες χώρες δεν ξεπερνούν το 2% με 2,5%. Και δεν θα πάει και στις άλλες εκδόσεις που σχεδίαζε να κάνει, 3ετή και 7ετή, οπότε…. αγορές τέλος για φέτος και βλέπουμε.
Τους το έλεγαν εδώ και μήνες. Τους το τόνιζαν κάθε φορά που έπρεπε να ακούσουν. Ο Στουρνάρας τους έλεγε ότι χρειαζόμαστε ομπρέλα προστασίας κι ότι οι αγορές παραμένουν κλειστές. Και το τονίζουμε. Όχι μόνο λόγω της Ιταλίας. Έτσι κι αλλιώς τα επιτόκια θα ήταν υψηλά αφού η ελληνική οικονομία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, η ελληνική κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια, η υπόθεση του χρέους δεν έχει λυθεί ακόμη.
Κάθε φορά που τους έλεγε ο διοικητής ότι οι αγορές είναι κλειστές… τσουπ και μιαNovartis. Έτσι για να ξέρουμε πώς στήνονται τα παιχνίδια.
Όμως δεν είναι η στιγμή να πούμε ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι. Αλλά να δούμε την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση έκανε τραγικά λάθη και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουν επιπτώσεις σε όλους μας.
Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει ρύθμιση του χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα αποκλιμάκωνε τα επιτόκια και κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Παράλληλα, μια ρύθμιση που θα προέβλεπε μικρές ή καθόλου δόσεις τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια θα βοηθούσε την Ελλάδα. Δεν θα χρειαζόταν να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε και με το «ξεζούμισμα» που προβλέπει και το Μεσοπρόθεσμο, θα είχαμε τεράστια πλεονάσματα και θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει και παροχές.
Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει ρύθμιση για το χρέος ή να αποφασίσει το ΔΝΤ ότι είναι μη βιώσιμο, κάτι που θα έδινε αρνητικό σήμα στις αγορές οι οποίες θα κλείσουν δια παντός. Πόσους μήνες θα άντεχε η Ελλάδα χωρίς δανεισμό είναι το ερώτημα;
Υπάρχει και το ενδιάμεσο σενάριο, για ρύθμιση χρέους και ταυτόχρονα ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής που δεν θα ονομαστεί μνημόνιο αλλά θα είναι μια μνημονιάρα να με το συμπάθιο. Στην περίπτωση αυτή, που θέλουν και οι Γερμανοί περισσότερο, από τη μια η κυβέρνηση θα δίνει φιλοδωρήματα κι από την άλλη θα κόβει τα πάντα από παντού.
Σε κάθε περίπτωση, η εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης, οι δραματικές καθυστερήσεις της τους τελευταίους μήνες έφεραν την κατάσταση στα άκρα. Και ουσιαστικά έφεραν και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Κλειστές αγορές για μια οικονομία που είναι οκτώ χρόνια σε κρίση.
Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά δείχνει ότι το τρίτο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς διότι είχε σκοπό ακριβώς να βγούμε στις αγορές και τώρα χάνουμε κι αυτό το ενδεχόμενο.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να κυβερνά είτε δώσει την καυτή πατάτα στον Μητσοτάκη.

. .

..

. . . ..Πηγή

Share.