[ccpw id="136103"]

Η Ελλάδα αποφάσισε να μεταθέσει κατά λίγους μήνες το σχέδιό της για νέα ομολογιακή έκδοση λόγω του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.


Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Αθήνα επιθυμούσε να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, πιθανότητα στην πρώτη έκδοση 10ετούς μετά από 10 χρόνια, αυτό το καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους, το σχέδιο αυτό μάλλον θα πρέπει να περιμένει έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα, όπως ελπίζει, θα έχει διασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

“Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν το τέλος του προγράμματος στήριξης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί” ανέφερε συγκεκριμένα ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές ομολόγων δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες, με την έκδοση 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και την έκδοση 5ετούς τον Ιούλιο του 2017. Η χώρα θέλει να είναι σε θέση να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης.

Την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε αναταραχή στις αγορές καθώς τα δύο αντισυστημικά κόμματα της Ιταλίας προσπαθούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε στο 4,5% τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Το πρακτορείο προσθέτει πως η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με αποπληρωμές χρέους ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2019, με αξιωματούχους να λένε ότι η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς καμία ομολογιακή έκδοση, εν μέρει λόγω ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” που δημιουργεί.

Για τη μεταμνημονιακή περίοδο, η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, η οποία συνήθως συνοδεύεται από την υποχρέωση τήρησης αυστηρών όρων για δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις.

“Έχοντας ένα ισχυρό “μαξιλάρι” ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο για να κάνουμε την επόμενη κίνηση” ανέφερε αξιωματούχος. “Επιπλέον, θα υπάρξει και απόφαση για ελάφρυνση χρέους” πρόσθεσε.

Πηγή