Η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη. Τη χρησιμοποίησε ο Γκέμπελς στη Γερμανία, ενώ πολλά λέγονται και για τις σχέσεις του Χόλιγουντ με τις αμερικανικές κυβερνήσεις. Δεν είναι αφύσικο. Άλλο αν είναι έντιμο. Όλοι θα ισχυριστούν ότι γίνεται για κάποιον καλό λόγο. Αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Είναι μια κανονική πλύση εγκεφάλου.
Θανάσης Μαυρίδης
Από: liberal.gr
Ανάλογα κρούσματα προπαγάνδας έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην ΕΡΤ, όπου τα πάντα γίνονται με τρόπο χοντροκομμένο. Αλλά σε σίριαλ και σατιρικές εκπομπές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών προέρχεται από τον σατιρικό καλλιτέχνη Λάκη Λαζόπουλο. Ο Λάκης, λοιπόν, στους Δέκα μικρούς Μήτσους, εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα με δύο πορτρέτα, του Κυριάκου και της Μαρέβας. Είναι πραγματικά πρωτοφανές. Όλη η «σάτιρα» του καλλιτέχνη εστιάζεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη σύζυγό του. Οι σατιρικοί καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο σατιρίζουν την εξουσία, αλλά ο κ. Λαζόπουλος πρωτοτυπεί και αποφεύγει να κάνει «σάτιρα» στον πρωθυπουργό. Για τη σύζυγό του να μην το συζητάμε! Απαγορευμένη ζώνη! Δεν μας ξενίζει. Ο κ. Λαζόπουλος έκανε δηκτικά σχόλια για τον Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τελευταίος ήταν στην κυβέρνηση και σήμερα κάνει το ίδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στην αντιπολίτευση! Από το κάδρο λείπει σταθερά ο Αλέξης Τσίπρας. Κι όταν ήταν στην αντιπολίτευση και σήμερα που είναι πρωθυπουργός. Αυτή είναι η τηλεόραση του ANT1. Για να μην είμαστε άδικοι, αυτή είναι η τηλεόραση στα χρόνια του καθεστώτος.
Είναι το μοναδικό φαινόμενο; Όχι! Αναγνώστης μας σημειώνει ένα περιστατικό που μας ξέφυγε, επειδή έλαβε χώρα σε ένα καθημερινό… σίριαλ! Διαβάστε τι ακριβώς μας έγραψε:
«Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε το επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» του Alpha, της Παρασκευής 1/6/2018. Σε αυτό το επεισόδιο υπήρχε αναφορά στον ΕΝΦΙΑ του Σαμαρά ως μια μεγάλη κακοτυχία παλαιότερου έτους και ένα ολόκληρο σκετς βασίστηκε στην αναμονή για τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε με τη λοταρία της εφορίας να κερδίσουμε 1.000 ευρώ. Είχε ατάκες όπως:
«Μην κάνεις ότι δεν σε ενδιαφέρει η κλήρωση. Δηλαδή αν κέρδιζες 1.000 ευρώ θα σε χάλαγε; Και βοηθάς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Και φυσικά το ζευγάρι κέρδισε στην κλήρωση και πανηγύρισε τρελά!
Δεν ήξερα πραγματικά αν βλέπω ψυχαγωγική εκπομπή ή προεκλογικό σποτ. Καταξιωμένοι ηθοποιοί τους οποίους εκτιμούσα λαμβάνουν μέρος σε πολιτική φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. Και δεν είναι καν αντιπολιτευτική, που τουλάχιστον έχει την ηθική έννοια ότι κατακρίνεις αυτούς που έχουν την εξουσία.
Πλέον νομίζω, επειδή ο κόσμος δεν παρασύρεται από τα κατευθυνόμενα δελτία ειδήσεων, έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας. Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο βέβαια από τους κυβερνώντες. Κρίμα για τους ανθρώπους της Τέχνης…
Πάντως, αν ασχολούνταν οι κυβερνώντες τόσο πολύ με τη διακυβέρνηση όσο με την προπαγάνδα θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα».
Μιλάμε ότι η προπαγάνδα έχει περάσει πλέον σε άλλα επίπεδα. Χολιγουντιανά!
*Αναδημοσίευση από τη στήλη «Πετριές» του Φιλελεύθερου της 5ης Ιουνίου 2018​.

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.