[ccpw id="136103"]

Με πάθος αλλά και πολύ προβληματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας μελετά τις επόμενες κινήσεις του στην αριστερή μπαρμπουτιέρα – γιατί για σκακιέρα δεν μπορεί να μιλήσει, μιας και αυτή συμπεριλαμβάνεται στο λεξιλόγιο των “αρίστων”.


Έτσι, ο πρωθυπουργός μας και οι έμπιστοί του “μαγειρεύουν” με φόντο τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που θα δρομολογήσει… το τέλος της μνημονιακής εποχής, όπως θέλει να λέει, μιας και περί ”κρυφο-μνημονίων” και σκληρών “επιτηρήσεων”… τσιμουδιά!

Γύρω στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου που μας έρχεται, το ελληνικό πρόγραμμα πιθανότατα θα ολοκληρωθεί και η χώρα θα κληθεί να πορευθεί αυτοδύναμα, χωρίς βοήθειες, αλλά με ένα τεράστιο χρέος να πρέπει να αποπληρωθεί.

Αμέσως μετά, αυτομάτως θα ανοίξει και η εκλογική ατζέντα, με βασικό θέμα, και πάλι, την εκλογική επιβίωση του κυβερνητικού κόμματος και του αρχηγού του.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει μπροστά του διάφορες εισηγήσεις για το πότε θα στήσει τις κάλπες, με τα σενάρια να φουντώνουν όλο και περισσότερο. Από τον περίφημο στρατηγικό σχεδιασμό του Μαξίμου, έχει προταθεί οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2018, ή το αργότερο στα μέσα του Νοεμβρίου.

Με τη χαρά της πλασματικής εξόδου από τα μνημόνια και την επιτήρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε ενδόμυχα να οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και να προλάβαινε τυχόν αστοχίες στην οικονομία, τους πρώτους μήνες της υποτιθέμενης ελευθερίας, αν βέβαια οι δανειστές δεν βάλουν κάποια τρικλοποδιά στην κυβέρνησή του…

Η βασική επιδίωξη-εμμονή, όμως, του Αλέξη Τσίπρα παραμένει η ίδια τα τελευταία τρία χρόνια: οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν κανονικά, στη λήξη της τετραετίας, το 2019, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως πλέον αποτελεί ευσεβή πόθο, που μάλλον κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, και τα σχέδια επί χάρτου αποδεικνύονται περισσότερο οφθαλμαπάτες, για έναν βασικό λόγο:

οι περικοπές ύψους 15% με 20% θα γίνουν σε πάνω από ένα εκατομμύριο συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, και η κυβέρνηση Τσίπρα τις επέβαλε, υπερθεματίζοντας στις προτάσεις των θεσμών, κάτι που η κοινωνία και κυρίως οι συνταξιούχοι δεν θα μπορέσουν ούτε θα θελήσουν να ξεχάσουν!

Εκλογές, απ’ ό,τι φαίνεται, θα έχουμε τον ερχόμενο Οκτώβριο ή ακόμα και τον Νοέμβριο. 

Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτών των ημερομηνιών που μπήκαν στο “think tank” του κυβερνητικού μηχανισμού είναι ότι σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο –σε 15 μήνες από τότε, για την ακρίβεια- θα εμφανιστεί στον πολιτικό ορίζοντα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε το σενάριο της “δεξιάς παρένθεσης” θα βρει άμεσα εφαρμογή, όπως πιστεύουν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Μαξίμου – οι άνθρωποι απλά προσπαθούν να πιαστούν, έστω και από μία κουταμάρα, την οποία όμως διά επιτάσεως θέλουν να πιστεύουν.

Κινούμενοι λοιπόν με αυτό το επιχείρημα-κριτήριο στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με στόχο, όπως προανέφερα, μόνο έναν: την επιβίωση του Αλέξη, του Σύριζα και των ιδίων.

Όλα δείχνουν ότι κανένας δεν θα κάνει δώρο στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του την παράταση εφαρμογής αυτών των “αριστερών” περικοπών κατά μερικούς μήνες, όπως θα ήταν και το ιδανικό σενάριο, στο οποίο ήλπιζε το Μαξίμου…

Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε μεν, με κάποιο τρόπο, να αποφύγει τη μείωση του αφορολογήτου, αλλά μόνο αυτή η προσφορά δεν θα μπορούσε ποτέ να αντισταθμίσει τη “χασούρα” από τη μείωση των συντάξεων, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό ακόμα και από τα τζιμάνια της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου.

Οπότε, το πιθανότερο είναι πως κάτω από αυτές τις συνθήκες και όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, οδεύουμε ολοταχώς προς τις κάλπες, γύρω στα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου, με τις εκλογές αυτές να μην είναι μόνο για την οικονομία, αλλά κυρίως για τη χαμένη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική, αποτελούμενη από τη Νέα Δημοκρατία, με μεγάλη διαφορά πίσω της, τον Συριζα, τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή με το ΚΚΕ να συμπληρώνουν την πεντάδα!

Όλα αυτά θα συμβούν, εκτός και αν κάτι απρόσμενο προκύψει… και τα καράβια αρχίσουν να διασχίζουν… τον Παρνασσό!

Του Θοδωρή Γιάνναρου
capital.gr

Πηγή