Μπορεί να φταίει η ιταλική κρίση που εκτόξευσε τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Iσως να προσθέτει άγχος η λύση που προωθεί στο Σκοπιανό στην οποία αντιτίθεται το 70% των πολιτών.
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Μπορεί να ευθύνεται και το συναίσθημα απώλειας της εξουσίας, καθώς το αργότερο σε 359 ημέρες θα στηθούν κάλπες ήττας για την κυβέρνηση. Ισως να είναι και όλα αυτά μαζί. Μπορεί, βέβαια, να είναι απλά η κλασική συριζαϊκή τακτική «θολώνω τα νερά» λέγοντας μια αλήθεια ανάμεσα σε δέκα ψέματα.
ΓΙΑ πρώτη φορά, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «η έξοδός μας από τα Μνημόνια δεν θα αλλάξει τη ζωή μας απότομα και θεαματικά»! Την ίδια ώρα, βέβαια, επιμένει πως η χώρα βγαίνει από το καθεστώς της επιτροπείας και πως βρίσκεται ήδη σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Την ίδια ώρα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σουλατσάρουν σε τηλεοπτικά πάνελ και υπόσχονται πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, πως θα δοθεί 13η σύνταξη, πως θα αυξηθούν οι μισθοί, πως θα γίνουν χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, πως η κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι γουστάρει και πως… λεφτά υπάρχουν.
ΤΙ ισχύει τελικά; Θα ξαναχορέψουν στις πλατείες εκείνοι που χόρευαν το βράδυ του ψευδοδημοψηφίσματος; Θα ψήσουμε αρνιά και γουρουνοπούλες; Θα φορέσει γραβάτα ο πρωθυπουργός; Ή μήπως τελικά τα Μνημόνια που δεν καταργήθηκαν με ένα νόμο και ένα άρθρο το 2015, απλά δεν τελειώνουν ούτε με το τυπικό τέλος της δανειακής σύμβασης στις 20 Αυγούστου του 2018; Με όλα αυτά τα ψέματα δεν εκτινάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 36%;
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απύθμενο θράσος. Ακόμα και η δήλωσή του που φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση ρεαλιστική και αληθινή είναι, δυστυχώς, μια ακόμη ψευδολογία. Δεν θα αλλάξει τίποτα στις ζωές των Ελλήνων, γιατί πολύ απλά η χώρα δεν θα βγει από τα Μνημόνια.
Η αλήθεια είναι καθαρή, δεδομένη και σκληρή. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μια 100% μνημονιακή οικονομική πολιτική τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022 και σε αυστηρή λιτότητα για πολλά χρόνια μετά. Η τρόικα ή θεσμοί ή όπως αλλιώς βαφτιστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξακολουθούν να κάνουν αξιολογήσεις, να εγκρίνουν ή να μπλοκάρουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο και να επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα για τυχόν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα. Και η μνημονιακή ζωή θα συνεχίζεται. Οπως και τα ψέματα του πρωθυπουργού…

. .

..

. . . ..



Πηγή

Share.