[ccpw id="136103"]

Τα περί καθαρής εξόδου της “Κούβας της Μεσογείου” ή αν το επιθυμείτε “Κολομβίας της Ευρώπης” το θέρος του 2018 στις αγορές μοιάζουν κάθε μέρα που περνάει και με μεγαλύτερο ανέκδοτο, καθώς τα σύννεφα συνεχίζουν να μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία…


Η αμίμητη φράση “θα παρακαλάνε να μας δανείσουν” με την οποία το “Τρίο Μπελκάντο” του εγχώριου λαϊκισμού (Τσίπρας-Καμμένος-Βαρουφάκης) κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία αναμένεται σύντομα να αποκτήσει νέα σημασία όταν ο ήδη ακριβός δανεισμός από τις αγορές γίνει απαγορευτικός.

Όπως με κήρυξη κάθε πολέμου οι πολίτες τρέχουν και ανακαινίζουν τα καταφύγια έτσι και με τα πρώτα σημάδια κάθε κρίσης τρέχουν και ανακαινίζουν τα επενδυτικά καταφύγια. Στην πρώτη φάση κάθε αναταραχής προχειρότερα καταφύγια είναι το ελβετικό φράγκο, το αμερικανικό δολάριο και τα γερμανικά ομόλογα.

Τούτο συμβαίνει γιατί η Ελβετία λειτουργεί ως η ασφαλέστερη τράπεζα του κόσμου η οποία σε περιόδους αναταράξεων μαζεύει τα χρήματα από τις τράπεζες όλου του κόσμου καθώς οι αποταμιευτές ανησυχούν για την τύχη τους.

α) Οι ΗΠΑ εκτός από μεγαλύτερη οικονομία είναι και η μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή του πλανήτη και επιπλέον το δολάριο είναι με διαφορά το ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα, που σημαίνει πως όλες οι χώρες διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων σε δολάρια.

Οι ΗΠΑ κατέχουν το προνόμιο να ελέγχουν την εκτυπωτική μηχανή του νομίσματος που όλοι έχουν ανάγκη να έχουν. Τέτοιες χώρες δύσκολα χρεοκοπούν…

Τέλος, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο από τα 13 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ είναι η Wall Street. Η Κίνα θα γίνει υπερδύναμη όταν το χρηματιστήριό της προσεγγίσει τα μεγέθη και τη φήμη έστω του NASDAQ ή του Λονδίνου. Αυτή την περίοδο η κεφαλαιοποίηση του NYSE είναι περί τα 23 τρισ. δολ., του NASDAQ περί τα 10 τρισ. δολ., του LSE (Λονδίνο) περί τα 8 τρισ. δολ., του Τόκιο περί 6,2 τρισ. δολ., της Σαγκάης περί τα 5 τρισ. δολ. και του Euronext περί τα 4,6 τρισ. δολ.

β) Η Γερμανία με βάση τα οικονομικά της στοιχεία είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη και ενδεχομένως στον κόσμο που θα χρεοκοπήσει καθώς κατέχει ισχυρή εξαγωγική οικονομία και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. Κάθε φορά που ο πλανήτης φοβάται για την οικονομία όλοι τρέχουν να ασφαλίσουν τα χρήματά τους αγοράζοντας γερμανικά ομόλογα.

Καθώς η ζήτηση γερμανικών ομολόγων είναι μεγαλύτερη από την προσφορά τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά. Εδώ ισχύει το “παρακαλάνε να τους δανείσουν”…

Τουτέστιν, κάποιοι πληρώνουν για να κατέχουν γερμανικό χρέος αποφεύγοντας το χρέος της Τουρκίας με απόδοση πάνω από 13%, της Ελλάδας με πάνω από 4,5% και της Ιταλίας πλέον με απόδοση περί το 3%.

To αντίστοιχο γερμανικό 10ετές ομόλογο χθες είχε απόδοση περί το 0,30% όπου αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός σημαίνει πως όποιος κατέχει γερμανικά ομόλογα καταγράφει αρνητική απόδοση…

γ) Το τελευταίο δίμηνο λοιπόν οι ισοτιμίες του δολαρίου και του ελβετικού φράγκου ενισχύονται έναντι του Ευρώ και από το 1,25 το πρώτο έχει βρεθεί περί το 1,16 και το φράγκο από το 1,20 στο 1,15. Το 2008 κατά την περίοδο του κραχ το αμερικάνικο δολάριο είχε ενισχυθεί από το 1,60 στο 1,25 έναντι του Ευρώ.

Το πρώτο σημάδι αλλαγής του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές δόθηκε με το μίνι κραχ των χρηματιστηρίων κατά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τότε γράφαμε τα εξής: Μετοχές και ομόλογα είναι τα δυο μεγάλα συγκοινωνούντα δοχεία των παγκόσμιων αγορών και το σημείο μηδέν, το σημείο ισορροπίας απ’ όπου η ρευστότητα φεύγει από τις μετοχές και πάει στα ομόλογα…

Όταν μιλάμε για ασφαλή ομόλογα μιλάμε σαν αυτά των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ελβετίας κλπ Τα ελληνικά είναι στην κατηγορία των junk bonds δηλαδή σκουπιδοχρεόγραφα μεγαλύτερου ρίσκου και από τις μετοχές όχι καλών εταιρειών.

Μπορούμε λοιπόν το “μίνι-κραχ” της Παρασκευής και της Δευτέρας να το εκλάβουμε σαν “προσεισμό’’ ενός κυρίως σεισμού που τοποθετείται κάπου στους επόμενους 12 μήνες.

Τα “κραχ”, οι “κυρίως σεισμοί” συνήθως λαμβάνουν χώρα στο τέλος μιας περιόδου αναταράξεων και δονήσεων.

Τα διαγράμματα των δυο μεγάλων τελευταίων “κραχ” που δημοσιεύουμε κατά αποκλειστική επεξεργασία και ως εκ τούτου με τη σχετική αποκλειστικότητα, του 2008 και του 2000 καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Βλέπε: Η τέλεια καταιγίδα..

Βλέπε: Συλλαλητήρια και συλλυπητήρια..

Από τότε ο πατριάρχης των απανταχού δεικτών ο S&P 500 δεν έχει καταγράψει ακόμη σε ονομαστικό επίπεδο νέο υψηλό. Το έχει καταγράψει όμως σε πραγματικό επίπεδο αν υπολογίσει κάποιος την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου.

Οι τελευταίες αναταράξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές από την αρχή του χρόνου έχει αλλάξει. Εξελίξεις όπως αυτές στην Ιταλία και η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις καθώς αυξάνουν περαιτέρω το ρίσκο.

Κατά τον Doug Kass του hedge-fund Seabreeze Capital Management, οι αγορές αυτή την περίοδο προσφέρουν μεγαλύτερο ρίσκο και προσδοκίες για μικρότερες αποδόσεις και τα χαμηλά που κατέγραψαν οι δείκτες τον περασμένο Φεβρουάριο θα παραβιαστούν με χαμηλότερα κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Το σήμα της μεγάλης στροφής το έχει δώσει η άνοδος της απόδοσης των αμερικάνικων επιτοκίων όπου η απόδοση των τρίμηνων εντόκων υπερβαίνει τη μερισματική απόδοση του S&P 500.

Στην καθ’ ημάς Ανατολή η κυβέρνηση ετοιμάζει την “Καθαρή Έξοδο” στη μέση του Καλοκαιριού. Απλώνει ξαπλώστρες στην παραλία χωρίς να κοιτάζει το δελτίο καιρού που προμηνύει την “τέλεια καταιγίδα”…

Όπως και να’ χει όμως το ελληνικό Καλοκαίρι είναι μεταξύ αυτών που καθιστούν τον ελληνικό τρόπο ζωής αξιομνημόνευτο. Οπότε απολαύστε το όσο διαρκεί…

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή