Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, τερματίζοντας την εξαίρεση που απολάμβαναν.


Υπενθυμίζεται ότι δασμοί 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου είχαν ανακοινωθεί το Μάρτιο από το Πρόεδρο Τραμπ.

Ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross είπε στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (7:00 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).

“Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλυθούν”, είπε ο Ross.

Ο Ross δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

“Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία”, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC λίγο μετά την ανακοίνωση της οριστικής επιβολής των δασμών.

Επισήμανε δε ότι, κατά την άποψή του, οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα ξεπεραστούν “εν ευθέτω χρόνο”.

Γιούνκερ: Άμεσα αντίμετρα και προσφυγή στον ΠΟΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει άμεσα αντίμετρα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας από τις Βρυξέλλες.

“Θα κινήσουμε αμέσως τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα ανακοινώσουμε εξισορροπητικά αντίμετρα τις επόμενες ώρες”, ανέφερε.

“Είναι απολύτως απαράδεκτο μία χώρα να λαμβάνει μονομερώς μέτρα σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου”, κατέληξε.

Απογοήτευση και στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση σχετικά με την αμερικανική απόφαση.

“Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία”, υπογράμμισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι.

“Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο”, κατέληξε.

Μέρκελ: Η Ευρώπη θα απαντήσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο “αποφασιστικό και ενιαίο”, στους αμερικανικούς δασμούς είχε δηλώσει νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει “στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο”, επισήμανε η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Πηγή

Share.