[ccpw id="136103"]

Τελικά η Ελλάδα ποτέ δε θα πάψει να αποτελεί χώρα-έκπληξη αναφορικά με την άσκηση πολιτικής, ακόμα και όταν έχει να κάνει με εθνικά θέματα.


Πώς να εξηγήσεις λοιπόν το ότι σε μία δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα ο πολιτικός κόσμος της χώρας μαθαίνει το ότι υπάρχει «καταρχήν συμφωνία» για ένα εθνικό ζήτημα, όπως το σκοπιανό, από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας;

Πώς να εξηγήσεις το γεγονός ότι το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων διαρρέει «πληροφορίες» για την συμφωνία ή τουλάχιστον όσα παρουσιάζονται ως «πληροφορίες», την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σηκώσει το τηλέφωνο για να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Ασφαλώς κεντρικό ρόλο σε όλη αυτή την αντιθεσμική διαδικασία παίζει το Μέγαρο Μαξίμου και ο τρόπος που έχει επιλέξει ο κ.Τσίπρας να διαπραγματευθεί με τον κ. Ζάεφ. Όλα «εν κρυπτώ».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ώρες μαθαίνουν όλες τις πληροφορίες για την διαπραγμάτευση από τις λάθος πηγές, μια και κανείς από την κυβέρνηση δεν είχε την δημοκρατική «ευαισθησία» να την ενημερώσει για το προς τα πού πάει η συμφωνία.

Έτσι , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΑΚΟΥΣΕ τον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει πως ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”.

Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης ΑΚΟΥΣΕ πάλι τον κ.Ζάεφ να αποκαλύπτει ότι η «μακεδονική» γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Μετά από αυτά που ΑΚΟΥΣΑΝ στην Πειραιώς διατυπώνουν μία σειρά ερωτημάτων:

• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας» για τους γείτονές;
• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
• Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
• Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Είναι προφανές πως σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα για να πει η αντιπολίτευση την άποψή της για οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα, οφείλει προηγουμένως να ενημερώσει τους πολίτες η κυβέρνηση για την ενιαία της θέση, εφόσον βεβαίως αυτή υπάρχει.

Συντάσσεται λοιπόν ο κ. Καμμένος με όσα λέει ο κ. Ζάεφ ότι συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα; Αν ναι, θα πρέπει άμεσα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να λύσει τη σιωπή του και να τοποθετηθεί με επίσημο τρόπο.

Αν όχι, οφείλει πάλι να ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες και να ξεκαθαρίσει εάν θα συνεχίσει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση και χωρίς κανείς στη χώρα να έχει πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο της συμφωνίας, εάν ασφαλώς αυτή υπάρχει, εγείρονται ορισμένα ερωτήματα που οι απαντήσεις τους πιθανόν να έχουν αντίκτυπο και στη ροή των πολιτικών εξελίξεων.

– Την συμφωνία, που φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας προωθεί με τον κ. Ζάεφ, την υπογράφει μόνος του ή ως πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης;

– Έχει ο πρωθυπουργός τη συναίνεση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ή διαπραγματεύεται μόνος τους ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον κ. Καμμένο;

Συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει στο liberal.gr πως η πρόθεση του κ. Τσίπρα να δεσμεύσει την Ελλάδα για μια τόσο σημαντική υπόθεση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί πως έχει τη στήριξη της κυβερνητικής του πλειοψηφίας.

«Είναι βέβαιο ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει την στήριξη των πολιτών για να παραχωρήσει τη μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική γλώσσα στα Σκόπια» σημειώνει η ίδια πηγή. Αυτό που επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ είναι πως η κυβέρνηση όχι μόνον φαίνεται να έχει κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις, αλλά προτίθεται να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δημιουργώντας έτσι άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλαδος.

“Γι’ αυτό άλλωστε εξ αρχής η ΝΔ όχι μόνον μιλούσε για την ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας οι διαχρονικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά καθ’οιονδήποτε τρόπο να μην αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας οποιαδήποτε συμφωνία σε δόσεις” τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.

Το μήνυμα λοιπόν που στέλνει η Πειραιώς στην κυβέρνηση είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει μέχρι τέλους πως δε θα δεχθεί η οποιαδήποτε λύση να μην είναι ενιαία, άμεση και οριστική και κυρίως θα πει όχι στο να πληρώσει η χώρα μια συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Πηγή