[ccpw id="136103"]

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία μετά την άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να συναινέσει στον διορισμό του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε μεγάλη αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού της χώρας σήμερα Τρίτη και νέες πωλήσεις του ευρώ και των μετοχών.


Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους από το 1992 ενώ οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της ευρωζώνης αναμένεται να περάσουν τη χειρότερη ημέρα τους από τον Αύγουστο του 2016.

Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που πολλοί επενδυτές εκλαμβάνουν ως δείκτη για το κλίμα στην ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2013.

Το spread αυξήθηκε πάνω από 300 μονάδες βάσης, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου, όταν ήταν γύρω στις 115 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 150 μονάδες βάσης στο 2,73%.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έκαναν άλμα 50 μονάδων βάσης στο 3,38%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε πάνω από 3% σε χαμηλό εννεαμήνου.

Ειδικότερα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5% σε χαμηλό 13 μηνών, με τη διαπραγμάτευση αρκετών μετοχών να αναστέλλεται αυτόματα λόγω της μεγάλης πτώσης τους. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα για τον ιταλικό τραπεζικό δείκτη από τον Αύγουστου του 2016.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης σημείωσαν και αυτές βουτιά 4,5% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και 21 μήνες.

Πτωτικά σήμερα Τρίτη κινείται και το ευρώ που υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,1531 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ έκανε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017 στα 125,10 γεν.

Το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυξήθηκε επίσης λόγω πολιτικών ανησυχιών στη Μαδρίτη, έφθασε στις 143 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών.

Πηγή