Νέο αναμενόμενο φιάσκο-επίτευγμα Τσίπρα – Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και απογοήτευση Νίμιτς, που πρέπει να πει πάλι στα αφεντικά του πως για μια ακόμη φορά… ο “τζίφος” ήταν το μόνο ορατό αποτέλεσμα!


Επί ένα ολόκληρο 48ωρο στη Νέα Υόρκη, οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζητούσαν ατέρμονα για να συμφωνήσουν, και με τη βούλα πλέον, ότι δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε ελπίδα για οποιαδήποτε συμφωνία, παρά τις φήμες που διέρρεαν εδώ στην Ελλάδα ότι βρέθηκε επιτέλους αμοιβαία αποδεκτή λύση για την συνταγματική ονομασία του κρατιδίου.

Οι ελπίδες, όμως, απεδείχθησαν για μια ακόμη φορά φρούδες και γρήγορα έσβησαν στην καταχνιά της πραγματικότητας… Διπλωματικό θρίλερ, δηλαδή, για γερά στομάχια, αλλά είναι το μόνο σημείο στο οποίο ο Κοτζιάς έχει το φυσικό πλεονέκτημα! Όλα τα αλέθει και όλα τα χωνεύει.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε για μία φορά ακόμα το όνομα “Severna Makedonija” (Βόρεια Μακεδονία), που μάλλον μπήκε πάλι στο ντουλάπι μιας και δεν πολυάρεσε!

Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του, το είχε πει ξεκάθαρα! “Δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο για συνεννόηση”. Άρα το διπλωματικό ναυάγιο ήταν αναμενόμενο.

Απίστευτη και όμως αληθινή ήταν η όλη ιστορία-θέατρο, που διεξήχθη επίσημα στη Νέα Υόρκη, από έναν υπουργό μιας αριστερής κυβέρνησης, που γνωρίζοντας πως την περιμένει πολύ πολιτικό ξύλο στην Ελλάδα, έχει χάσει κυριολεκτικά την μπάλα!

Όλα δείχνουν ότι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ήθελαν να φθάσουν στην πηγή αλλά τελικά ούτε έφθασαν, ούτε νερό κατάφεραν να πιουν… Για τα Σκόπια όμως και τους χομπίστες Μεγαλέξανδρους, ο χρόνος τελειώνει μιας και στα μέσα του Ιουλίου είναι η πολυδιαφημισμένη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, από την οποία οι βόρειοι γείτονές μας περιμένουν πολλά καλούδια και οφέλη!

Δύο υποκριτές υπουργοί Εξωτερικών κάθισαν για μια φορά ακόμα στις… μπερζέρες των διαπραγματεύσεων, για να διαπραγματευθούν, με τον ένα -τον Σκοπιανό να μην κάνει ρούπι από τις θέσεις του και τον Έλληνα να μην ξέρει πώς να το χειριστεί και να παίρνει ακατάπαυστα τηλέφωνο στον σύντροφο πρωθυπουργό που κυριολεκτικά καθόταν πάνω στο τηλέφωνο!

Έτσι, η προσυνεννοημένη φαρσοκωμωδία εκτυλίχθηκε σε ένα… διπλωματικό “muppet show”, που, όπως μας ανακοίνωσαν, κατέληξε σε… διπλωματικό αδιέξοδο… χωρίς διπλωματία, αν και το Μαξίμου για κάποια λεπτά άνοιγε σαμπάνιες γιατί οι ένοικοί του πίστεψαν πως τελικά η ονομασία “Severna Makedonija”, δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία”, είχε προκριθεί… αλλά άνθρακας και ο θησαυρός και οι πανηγυρισμοί, μιας και λίγα λεπτά αργότερα όλα αναποδογύρισαν… και αυτό γιατί συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπάρξει, με τις δύο πλευρές να μην μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη για να προχωρήσουν, έστω λίγο παρακάτω!

Δύο περίεργοι υπουργοί, δύο περίεργων κυβερνήσεων, διαπραγματεύθηκαν για να διαπραγματευθούν… σε περίεργες διαπραγματεύσεις, με τον ένα να υποστηρίζει σθεναρά τις απόψεις του, χωρίς να κάνει πίσω ούτε βήμα, ενώ ο άλλος -ο δικός μας, να θέλει να πει το “ναι” για να τελειώνει, αλλά να φοβάται πολύ, ευτυχώς για εμάς, το ξύλο που θα έτρωγε όταν με το καλό επέστρεφε!

Μα όμως… είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος εδώ στην Ελλάδα… διπλωματική προκοπή από έναν εγκυκλοπαιδικά και ιστορικά αγράμματο και αστοιχείωτο πρωθυπουργό και τους ανεκδιήγητους συνεργάτες του, όταν λίγες μέρες πριν πανηγύριζαν και αλληλοσυγχαίρονταν για το όνομα που τους σέρβιρε ο Ζάεφ για τη “Μακεδονία του Ίλιντεν”, που τόσο είχε αρέσει στον Αλέξη, ο οποίος, από τις πολλές καταλήψεις και κοπάνες, ποτέ δεν έμαθε για τη σημασία που έχει η “επανάσταση του Ίλιντεν” για τους Σκοπιανούς και τον αλυτρωτισμό τους;

Μετά τη λίστα πέντε ονομάτων για τα Σκόπια που κατέθεσε ο Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζάεφ κατέθεσε τη δική του πρόταση… για την περίφημη “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

Το ερώτημα μπορεί να φαίνεται ίσως απλοϊκό, αλλά είναι καίριο, μετά την “ηλίθια” αποδοχή της πρότασης Ζάεφ, για μετονομασία των Σκοπίων σε “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”, και δεν απεδείχθη και ιδιαίτερα δύσκολο να πείσει τον…. ανιστόρητο Τσίπρα και τον “πολύ” Κοτζιά!

Ο Τσίπρας λίγο αργότερα μας ενημέρωνε, με αυτό το υπέροχο χαμόγελο και την ένρινη φωνή που διαθέτει, ότι… μονομάχησε σκληρά με τον Ζάεφ για την εξεύρεση λύσης και… έφερε σαν σε ρωμαϊκή φιέστα, στην Ελλάδα… την πρόταση των Σκοπιανών. Με τον τρόπο αυτό για ακόμα μια φορά έστειλε στον ελληνικό λαό μήνυμα υπευθυνότητας, σκληρής διαπραγμάτευσης και εθνικής υπερηφάνειας, όπως τότε που επί 17 ώρες διαπραγματευόταν με τους εταίρους… για να γυρίσει με το 3ο μνημόνιο των 100+ δισ.!

Είναι όντως άπαιχτος ο παίκτης και αντάξιός του ο Κοτζιάς…

Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για το Σκοπιανό ήταν το μεγαλύτερο φιάσκο της τελευταίας δεκαετίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν πρωθυπουργό περιορισμένων δυνατοτήτων, που δεν μπορεί να κατανοήσει τα συμφέροντα της χώρας, για τα οποία ουδόλως ενδιαφέρεται και ο οποίος περιβάλλεται από συνεργάτες του δικού του διαμετρήματος.

Μάλλον έχει άλλα καθ’ υπαγόρευση σχέδια να υλοποιήσει πριν φύγει… Είναι μάλλον η σύνταξή του, μιας και δεν έχει δεήσει να κολλήσει κάποια ένσημα!

Του Θοδωρή Γιάνναρου
capital.gr

Πηγή

Share.