Οσοι προωθούν την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά-σιγά εντάσσεται στο σύστημα και υιοθετεί μετριοπαθέστερες θέσεις, διαψεύδονται καθημερινά από την επικαιρότητα.


Γιατί το κύριο χαρακτηριστικό μιας πολιτικής δεν είναι μόνον οι προτάσεις της αλλά και οι συμπεριφορές της.

Δηλαδή, ο πολιτικός λόγος έχει μεγάλη σημασία πώς εκφέρεται, καθώς ο τρόπος εκφοράς του προσδιορίζει το περιεχόμενο και την ποιότητα του.

Και σε αυτά τα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετανόητος.

Σαν να μην πέρασε ούτε μια ημέρα από το 2015.

Λόγος επιθετικός, διχαστικός, πολωτικός. Είναι λάθος να το αποδίδουμε αυτό στην τρέχουσα συγκυρία.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφεύγει σε αυτήν την ρητορεία επειδή αντιλαμβάνεται πως έρχεται η ώρα της κρίσεως. Μιλά με αυτόν τον τρόπο γιατί μόνον αυτόν γνωρίζει.

Η συγκεκριμένη εκφορά του λόγου της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιδεολογικής και πολιτικής της φυσιογνωμίας.

Συνεπώς, όσοι ελπίζουν πως μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης – αν επιτευχθεί – η χώρα θα εισέλθει στο πρώτο στάδιο μιας κανονικότητας, θα διαψευσθούν.

Εχω γράψει, κατ΄ επανάληψη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν την φυσιογνωμία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες ομαλών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Πολύ δε περισσότερο τώρα, που ουσιαστικά μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και υπολείπεται σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών.

Τι μπορεί να κάνει;

Ας αρχίσω από το τι δεν θα κάνει. Δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ψηφίσει, δεν θα επιτρέψει την δημιουργία ενός πολιτισμένου πολιτικού κλίματος και δεν θα σεβασθεί τους θεσμούς της χώρας.

Τι θα κάνει;

Θα προχωρήσει σε μεθοδευμένη ρήξη με τους εταίρους μέχρι τις εκλογές, καθώς θα έχει εξασφαλισμένο το μαξιλαράκι των 20 δισεκατομμυρίων, τουλάχιστον.

Θα δημιουργήσει μιαν ερεβώδη ατμόσφαιρα με την εξύφανση και προβολή νέων σκευωριών και θα διενεργήσει ένα αντιθεσμικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επειδή όλο αυτό το σκηνικό θέλει τον χρόνο του, οι εκλογές θα διενεργηθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης, τον χρόνο τους θα χρειαστούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις .υς κατώτατους μισθούς, ώστε να απορροφηθούν πολιτικά από τους πολίτες. Και η οικονομία; Η χώρα;

Δεν τους ενδιαφέρει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Στις επόμενες εκλογές η διακύβευση για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνον η ύπαρξη του κόμματος τους, αλλά και η προσωπική ελευθερία πολλών εξ αυτών. Για δε τον Α. Τσίπρα το πολιτικό μέλλον του.

Αυτή την στιγμή είναι διάχυτη η εντύπωση στους Συριζαίους πως ο Α. Τσίπρας «έχει στο τσεπάκι του» τον Μητσοτάκη. Οταν θα διαπιστώσουν πως συνέβη το εντελώς αντίθετο, μοιραία, θα στραφούν κατά του σημερινού ηγέτη τους. Και είναι πολλοί οι συνεργάτες του που τον περιμένουν στην γωνία.

Αν η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, θα διενεργούσε άμεσα εκλογές, ώστε την διαπραγμάτευση να την κάνει μια κυβέρνηση με πρόσφατη την λαϊκή εντολή.

Γι΄αυτό το αίτημα τόσο του Κ.Μητσοτάκη όσο και της Φ. Γεννηματά για άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν είναι μόνον επίκαιρο.

Είναι, κυρίως, η μόνη οδός που εξασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και ηρεμία.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Πηγή

Share.