Στους πέντε κινδύνους που κρατούν άγρυπνη την Ευρώπη περιλαμβάνει την Ελλάδα, το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν, για την ανάπτυξη φέτος και το 2019


Δημοσίευμα του Bloomberg προσδιορίζει πέντε κινδύνους, που ανησυχούν την Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι ένας εξ αυτών.

Το πρακτορείο, σε δημοσίευμά του με τίτλο «Από τον επικίνδυνο Τραμπ στην Ιταλία, οι πέντε κίνδυνοι που κρατούν σε επαγρύπνηση την ΕΕ», επισημαίνει ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία είναι έτοιμη να δει ακόμη ένα έτος έντονης ανάπτυξης, αλλά τα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από αυτό που κάποτε ήταν ένας ηλιόλουστος ορίζοντας».

Μεταξύ των προβλημάτων περιλαμβάνονται, εκτός από την ελληνική οικονομία, οι οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

H Ελλάδα

Το πρακτορείο κάνει αναφορά στην υποβάθμιση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,9% φέτος . 2,3% το 2019, από το 2,5% που προέβλεπε και για τα δύο χρόνια στην έκθεση του Φεβρουαρίου. «Αυτά δεν είναι καλά νέα για την Αθήνα, η οποία προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, καθώς ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα σε τρεις μήνες» επισημαίνει το πρακτορείο. Κάνει επίσης ειδική μνεία στην ασθενική κατανάλωση, η οποία -όπως λέει- υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά είναι σε μεγαλύτερη οικονομική πίέση από ό,τι υπολογιζόταν, ενώ η βελτίωση στην απασχόληση θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα να μεταφραστεί σε υψηλότερη κατανάλωση.

Ανησυχία για Ιταλία

Παρά το γεγονός η Κομισιόν διατήρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη αμετάβλητη για την Ιταλία, το πρακτορείο προειδοποιεί για την πολιτική αβεβαιότητα. Όσο γίνεται πιο έντονη και παρατείνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστήσει τις αγορές πιο ασταθείς και να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα.

Η προειδοποίηση έρχεται μέσα στο αδιέξοδο της Ρώμης μετά τις εκλογές πριν από δύο μήνες, που οδήγησαν σε εκκρεμότητα του κοινοβουλίου και εν μέσω αυξανόμενου κινδύνου νέας προσφυγής σε κάλπες. Αυτό θα παρατείνει την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Χειροτερεύει η κατάσταση στη Βρετανία

Η επιδείνωση των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,5% φέτος και να μειωθεί στο 1,2% το 2019, αποτελεί πηγή ανησυχίας. Αν και οι προβλέψεις είναι ελαφρώς καλύτερες από τις χειμερινές προβλέψει της Επιτροπής τον Φεβρουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συνδέεται με την Ιταλία. Από τα θετικά σημειώνει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι το επόμενο έτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας, καθώς η επίδραση της προηγούμενης υποτίμησης των στερλίνων στις τιμές καταναλωτή χαλαρώνει.

Ο προϋπολογισμός της Ισπανίας

Μπορεί τα νέα είναι καλά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ισπανία, καθώς η Επιτροπή βελτίωσε τις προβλέψεις της, ωστόσο το πρόβλημα προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά τους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ισπανία κινδυνεύει να χάσει τους στόχους για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προσπαθεί να ισορροπήσει τις πιέσεις των Βρυξελλών με τις δικές του πολιτικές ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περαιτέρω αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

«Υπερθέρμανση» της αμερικανικής οικονομίας

Ενδεχόμενη υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας της άκρως επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να επιταχύνει τη στροφή της FED σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος μιας περαιτέρω όξυνσης των εμπορικών αντιπαραθέσεων με τις ΗΠΑ.

Πηγή

Share.