[ccpw id="136103"]

Εδώ και αρκετό καιρό, παρακολουθούσαμε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου) να καταβάλλουν εντονότατες και σημαντικές προσπάθειες να πείσουν πως, τα ήδη ψηφισμένα, βαριά, δημοσιονομικά μέτρα των επόμενων ετών, δήθεν δεν επρόκειτο να εφαρμοστούν.


Η πώληση σανού δεν πρέπει να είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς, μετά τις πρώτες ημέρες, μόνο κάποια συγκεκριμένα στελέχη συνέχισαν να κάνουν σχετικές δηλώσεις. 

 
Στις προσπάθειες τους, έβαλε ταφόπλακα προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τις γνωστές δηλώσεις του στο κομματικό ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο” και τους Financial Times.

Η, με την πρώτη ματιά αλλοπρόσαλλη επιλογή των Μέσων, στην πραγματικότητα έγινε πολύ σοφά, για προφανείς λόγους και με ξεκάθαρη στόχευση. Αποδείχτηκε όμως, πως το κακό είχε ήδη γίνει. Οι παρεμβάσεις του Euclid, δεν κρίθηκαν αρκετές για να σβήσουν την φωτιά εκνευρισμού και αναξιοπιστίας που είχε ανάψει στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι της Τρόικα, φρόντισαν να υπάρξει ισχυρότερη δέσμευση, αναφορικά με την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων. Δέσμευση ισχυρότατη, ισχυρότερη ακόμη και από έναν ήδη ψηφισμένο νόμο.

Ξημερώματα Τετάρτης προς Πέμπτη, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν το επικαιροποιημένο, συμπληρωματικό Μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding), απόρροια της τεχνικής συμφωνίας που είχε επέλθει (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ) στο Euro Working Group, μερικά εικοσιτετράωρα πριν.

Σε αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα πως, στο Ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2019-2022, το οποίο οφείλει να έχει ψηφισθεί πριν το επόμενο Euro Working Group, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες και αναλυτικές περιγραφές των περικοπών στις συντάξεις, που επιφέρουν ο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και ο 4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου)! Σε πλήρη και ευθεία αντίθεση με την συνήθη πρακτική της σύντομης και γενικής αναφοράς μέτρων και συνολικών ποσών, στα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα!

Μάλιστα, κυρίες και κύριοι! Η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων προς την χώρα, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε (απολύτως δικαιολογημένα) να απαιτούν νομοθετική επιβεβαίωση της ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ!

Ούτε απέναντι στην Ζιμπάμπουε, την Ουγκάντα ή την Μπουρκίνα Φάσο τέτοια δυσπιστία. Μόνο απέναντι στο Ουγκανιστάν του Αλέξη, του Γιουκλίντ και του κομάντο Πανούλη…

Εκτός από αυτό το παγκόσμιο ρεζίλεμα, στο αναρτηθέν κείμενο υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα “τιμητικά” για την χώρα.

Ένα από αυτά υποχρεώνει την Ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα (όπως είχε δεσμευτεί να κάνει σε προηγούμενη αξιολόγηση, μέχρι τέλους Μαΐου) όλους τους συνταξιούχους για τον ακριβή υπολογισμό της σύνταξής τους και το ποσό που τελικά θα λαμβάνουν από 1/1/2019, με βάση τις προβλέψεις των νόμων Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου!

Με απλά λόγια, οι “κουτόφραγκοι” πήραν χαμπάρι ότι οι ατσίδες του Μαξίμου και της οδού Νίκης “έκαναν τους Κινέζους” και απέφευγαν συστηματικά την υποχρέωση ενημέρωσης προς τους συνταξιούχους. Αναγκάστηκαν λοιπόν να επιβάλλουν στον κύριο Τσακαλώτο την εκ νέου και ολοκάθαρη αποδοχή της δέσμευσης για ενημέρωση των συνταξιούχων. Τέτοια πίστη στις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι εταίροι!

Πέραν των αρκετών θεμάτων με τις συντάξεις (π.χ. υπάρχει προαπαιτούμενο που προβλέπει τον υπολογισμό και την έκδοση όλων σχεδόν των συντάξεων σε αναμονή), σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία του Supplemental MoU, βρίσκει κανείς την γνωστή υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για το τρέχον και τα επόμενα χρόνια, την Ελληνική υποχρέωση να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις €5.600 ακόμη και πριν την 1/1/2020, εφόσον το ζητήσει το ΔΝΤ κ.ά.

Το εντυπωσιακότερο όλων όμως, προκύπτει από τα γραφόμενα στο έγγραφο, όταν συνδυαστούν με τις προχθεσινές δηλώσεις (ανώνυμου) Ευρωπαίου αξιωματούχου:

“Η σημερινή και πολλές από τις επόμενες Ελληνικές κυβερνήσεις, χρειάζεται να εφαρμόζουν και να διατηρούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για πολλά-πολλά χρόνια ακόμη”, είχε πει! Ούτε για καθαρή έξοδο μίλησε, ούτε υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε αυτήν, στο έγγραφο!

Καθηγητά Τσακαλώτε, αποδεικνύεται ότι αυτό που καταθέσατε, δεν ήταν “ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης”, τελικά! Μια Μαρμάγκα στο μέγεθος της “πλατείας” που τόσο καλά ξέρετε και που τόσο αγαπάτε, ήταν! Μια Μαρμάγκα που θα μας τσακίσει, ακόμη περισσότερο!

Μια Μαρμάγκα που θα “μας φάει” όλους, έτσι όπως τα καταφέρατε! 

 
Όλους! Κυβέρνηση και πολίτες…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή